Einde tijdperk van ‘Goed genoeg’?

Proloog
Gepubliceerd: 20 november 2019

Eindelijk weer eens een positief signaal. De Amerikaan Joseph Cristina constateert een lichte tendens naar een omwenteling in de fotografie. Het einde van een verschijnsel waarvan iedereen, fotografen, filmers en de leveranciers van fotoapparatuur, ook in Europa, te lijden heeft gehad. Hij noemt dit verschijnsel het ‘Goed genoeg tijdperk’.

De reportage van een bedrijfsjubileum, opgenomen onder slechte lichtomstandigheden met enkel een of andere l*llige Ipad ziet er slecht uit. Dit betekent dat de toeschouwer die deze foto’s ziet meteen denkt dat dit dus ook wel een sh*t-event zal zijn geweest. Dit geldt ook voor andere uitingen van bedrijven, die op deze manier hun bedrijfsresultaten ophangen aan klungelige presentaties. In elkaar gefietst door de jongste ‘getalenteerde’ magazijnbediende die net in dienst is getreden. Het bedrijf met een dergelijke uitstraling zal dan ook wel wat ‘klungelig’ zijn. Het is net zoiets als solliciteren zonder stropdas in ongewassen gescheurde ‘casual’ kleding met ongepoetste schoenen waarvan de zolen luchtig zijn geperforeerd.

afbeelding 29
Een 'Goed genoeg' foto

Stel je voor dat de reclamefotografie voor de campagne voor de Leica SL2 wordt gemaakt met de smartphone die iedereen op zak heeft. En tot overmaat van ramp bovendien ook real time via het internet worden gedeeld. Dit heeft wél een uiterst positief effect. De verkoopcijfers van Leica SL2 duikelen hier echt niet door. Waarom niet? Omdat er dan niets te duikelen valt. Want je zult voor het duikelen dan wel eerst verkoopcijfers moeten hebben….

Dit zijn geluiden die wij herkennen bij enkele fotografen. En hoewel men niet bij alle bedrijven de competenties heeft om tot een relevante beoordeling van dit ‘Goed genoeg-materiaal’ te komen is er toch een lichte kentering waarneembaar. Ik sprak enkele lezers die na maanden en zelfs jaren weer een oude klant mochten begroeten. Met échte opdrachten voor een échte prijs.

Dit geeft in ieder geval wat hoop op de toekomst, mogelijk staan wij aan de vooravond van een ‘Terug naar kwaliteit-tijdperk’. Met name in de reclamefotografie kom je steeds meer perfecte en creatieve uitingen tegen van bedrijven die zichzelf respecteren. . Maar je moet er als beeldmaker wel iets voor doen, gewoon keihard kwaliteit leveren en er een prijs voor vragen om te kunnen blijven eten. Het alternatief is namelijk de biobak… Al is deze kennelijk in de ogen van sommigen ‘Goed genoeg’...

Zie dit artikel over Joseph Cristina’s vlog op www.slrloune.com/why-pro-photographers-are-going-out-of-business. Compleet met een YouTube filmpje.

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

view counter