Heeft antivirussoftware op smartphones en camera's zin?

Stof voor een nieuwe thriller!

Proloog
Gepubliceerd: 3 maart 2016

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen.

Klik hier voor meer informatie
of om het boekje te bestellen
.

view counter

afbeelding 2Niemand aarzelt antivirussoftware op de computer te installeren. Maar op de smartphone? Dat is toch geen computer? Deze misvatting zit bij velen tussen de oren gebakken. Een smartphone is namelijk opgebouwd rond een 'gewone' microprocessor. En meer en meer voeren wij er zaken op uit die wij gewend waren op de desktop uit te voeren.

Moet dit in toekomst ook bij een digitale camera? De vraag kan gemakkelijk worden beantwoord. Naarmate de camera meer en meer netwerk georiënteerd wordt zal deze data gaan bevatten en een toegangspoort kunnen worden naar netwerken en andere hardware. En zal dan een interessant object kunnen worden voor cybercriminelen. Wanneer ergens apps (software) op kunnen draaien kan er ook software op draaien die met malware wordt betiteld. Leuk voor het delen van bestanden. Ik moet vrezen dat et antwoord wel eens ja zou kunnen zijn.

Terug naar de smartphone. Hackers blijken het vooral hebben voorzien op Android, statistisch gezien het populairste besturingssysteem ter wereld. Er werden nog maar weinig virussen gedetecteerd op de toestellen, zeker in vergelijking met computers, maar toch is een Android-toestel geen onneembare vesting gebleken.

Surfers, dus ook mobiele surfers, zijn rijp voor Trojaanse paarden, malware en ransomeware. Google biedt redelijke beveiligingen, zoals het inperken van machtigingen van makers van applicaties. Men kon uitgaan van de veiligheid in de Play Store. Inmiddels is er tóch het een en ander over te doen geweest, Google nam het probleem gelukkig direct zeer serieus. Het gevaar komt ook niet van de andere officiële stores zoals Amazon. Maar wél van de applicaties die buiten de stores vallen en worden geïnstalleerd. Android kan toestemming geven applicaties van onbekende bronnen te installeren. Als je niet zeker van je zaak bent het verstandig die bron links te laten liggen, hoe leuk de app ook is.

Niet iedereen snapt hoe malware en virussen zich in de geliefde smartphone nestelen. De besmetting verloopt globaal gezien in drie fasen. In de eerste fase wordt het apparaat geïnfecteerd, in de tweede fase vindt de activatie plaats en in de derde fase verspreidt de infectie zich in het netwerk, via Bluetooth, via sms, via de contacten. En raakt zowel de andere apparatuur en besmet gedeelde netwerken van anderen. En dit geheel 'automatisch', dus zonder dat er van de zijde van de gebruiker kwaad opzet in het spel is.

Mijn buurvrouw werd er al helemaal hopeloos van, “Tegenwoordig is het niet leuk meer. Je kunt niets meer doen of je loopt volgens de deskundigen gevaar.” Maar de feiten zijn duidelijk, dus zelf maatregelen nemen. Niets van buiten de Play Store installeren, ook niet die gratis, o zo handige en leuke gratis applicaties die aanbevolen worden als onmisbaar en door onze Lieve Heer persoonlijk gezonden. Met tevens verfrissende eigenschappen, zoals blootstelling aan spam, notificaties waar je niet op zat te wachten, die in een niet aflatende stroom moeten worden weggepleurd. Of zelfs betalingsverzoeken die dienen voor toegang tot álle functies van de in functie beperkte app. Laten wij de meer algemene risico's ook niet vergeten, zoals diefstal van gegevens, valse websites. 'premium' sms'jes die klauwen vol geld kosten, de dubieuze 0049 telefoonnummers. En dat geldt ook voor Windows 10 Mobile.

Een belangrijke maatregel is om een antivirusprogramma te installeren. Zeer goede voor de smartphone zijn volgens mijn zegslieden Avast!, Kaspersky en Lookout.

Dit alles geldt natuurlijk niet voor producten waar een 'i' voor staat. Die zijn namelijk per definitie veilig. Omdat de doorsnee gebruiker een zeer lange lichaamsbouw heeft en het hoofd daardoor in boven ons zwevende roze wolken verblijft. Want het is toch de allerbeste apparatuur? De steeds vaker opduikende harde werkelijkheid weerlegt dit. Ieder apparaat dat niet luchtdicht is, niet vacuüm is ingegoten in een betonblok in een kooi van Faraday en dat connectiviteit biedt is kwetsbaar.

De systemen van de iPhone-gebruikers waren meer afgegrendeld waardoor een hack moeilijker was. Omdat een minderheid van deze producten gebruik maakte, was het ook niet 'lonend' omdat aan andere producten eer te behalen viel. In de huidige praktijk blijken de 'onneembare' systemen als de Apple-producten en op Linux gebaseerde apparatuur of Windows 10 Mobile wel degelijk doordringbaar voor virussen en andere rommel. Overal waar connectiviteit aanwezig is bevindt zich een ingang.

In feite is beveiliging van smartphones op dit moment 'hot' omdat hacks ook hot zijn. Wij leven in een tijdperk waarbij deze apparaten meer en meer een sleutelrol in gaan nemen. Denk hierbij aan contactloos betalen, bankieren, als console voor het internet of things. Immers, wat te doen wanneer er door onze naïviteit op beveiligingsgebied aankopen worden gedaan door derden, de diepvriezer tijdens je najaars vakantie wordt uitgeschakeld zodat de voor de kerstdis bestemde etenswaren een heel ander, wandelend leven blijken te gaan leiden. Of tijdens een hittegolf de centrale verwarming door een onverlaat 's nachts in de hoogst stand is gezet?

Hoe meer open de architectuur van de apparaten wordt, hoe groter de kans op inbraak of erger. Je zult maar in toekomst via je smartphone preventief aan de hartbewaking van een ziekenhuis hangen. Een inbrekende grappenmaker zorgt er dan voor dat je gelijktijdig door een heli en door een traumateam met ambulance wordt opgepikt terwijl jij geniet van een exquis diner. Overdrijving? Laatst heb ik er nog een interessant praktijkartikel over gelezen, stof voor een thriller. 'T zal mij niet overkomen, dat was echt brrr... Écht héél erg eng...

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter