Beeldbewerking

Kunstmatige intelligentie (AI) en portretfotografie

Het is aardig om bovenstaande portretten nader te bekijken. Niets mis mee toch? Alleen, deze portretten zijn afbeeldingen van niet bestaande mensen. Oftewel volgens een nieuw modewoord: ze zijn fake.

Onderzoekers van NVIDIA, uitvinder van de grafische processor en toonaangevende fabrikant van onder meer videokaarten en hardware voor AI, hebben een nieuw white paper gepubliceerd. In dit document wordt gewag gemaakt van een methode om portretten van niet bestaande personen te genereren.

Als basis wordt een serie vrij ruwe portretten gebruikt, door middel van een kunstmatige intelligentie-toepassing is het mogelijk om realistische portretten te genereren.

De basis wordt gevormd door een basistechniek genaamd GAN (Generative Adversarial Nets), zoals beschreven dit document uit 2014 van de ‘afdeling informatica en operationeel onderzoek’ van de Universiteit van Montreal, Canada. Uit een serie van vrij wazige en ruwe portretten wordt een nieuw portret gegenereerd. En uiteraard is het ook mogelijk uit series van kunstmatige portretten weer andere portretten ter genereren.

In enkele jaren heeft is deze techniek verder geperfectioneerd zodat er na het trainen van de Ai machine en de software realistische beelden ontstaan die niet onderdoen voor een echt portret.

Uiteraard zal het niet bij portretten blijven. De techniek wordt in de praktijk al toegepast voor interieurfotografie. IKEA maakt al vanaf 2014 voor 75% van haar catalogusfotografie gebruik van CGI rendering. En ook autofabrikanten maken deels gebruik van dergelijke technieken, hoewel nog niet op grote schaal.

Winnaar 'Wildlife Photographer of the Year' gediskwalificeerd na ernstig bedrog

Een intrigerend beeld van een miereneter in de nacht op zoek naar voedsel bij een termietenheuvel. Een beeld dat door de jury was verkozen als winnaar in de categorie Environment was gekozen in de gerenommeerde Britse natuurfotowedstrijd 'Wildlife Photographer of the Year 2017' van het gerenommeerde Londense Natural History Museum leek een topper. Maar nu moet de Braziliaanse fotograaf Marcio Cabral zijn door velen felbegeerde prijs weer inleveren wegens bedrog.

Hoe een frauduleuze nachtfoto aan het licht kwam

De winnende foto is gemaakt in het Emas National Park in het binnenland van Brazilië. De fotograaf gebruikte een sluitertijd van dertig seconden en ISO 5000. Cabral omschreef het plotseling opduiken van de miereneter opdook als een "ongelofelijk geluk". Er was ook een ongelooflijke pech, het viel echter een bezoeker van het Braziliaanse natuurpark op dat de bewuste miereneter op de winnende foto verdacht veel leek op een opgezette miereneter bij het bezoekerscentrum in het natuurpark. De ontdekker meldde dit bij de wedstrijdorganisatie van het NHM.

Professional Imaging, de 18e editie al weer!

Professional Imaging, zo schreef ik ooit, is de jaarmarkt van de Nederlandse beroepsfotografie. Een plaats waar vak beoefenaars elkaar weer persoonlijk ontmoeten. Vanaf het begin heeft PI een evolutie doorgemaakt, die gelijke tred hield met de ontwikkelingen in de wereld van het beeld.

Geen pure handelsbeurs maar educatie

PI is eigenlijk nooit een handelsbeurs geweest zoals er zo velen zijn. Vanaf de eerste maal werden er internationale sprekers gevraagd met een goede naam, mensen die in alle uithoeken het vak van betekenis waren en zijn. Er werden demonstraties gegeven, het was een evenement waar behalve het oriënteren op producten en gereedschappen, de nadruk lag op educatie, voorlichting en het vergaren van kennis.

Gaandeweg werd het toch al hoge niveau steeds hoger en steeg mee met het niveau dat van de vakman werd verlangd. PI werd ook door het buitenland ontdekt. Zowel aan de zijde van het publiek als aan de zijde van de exposanten. En zelfs in de ernstige crisis die rond 2008 culmineerde, waarin een aantal fotografen moeite had om overeind te blijven en waarin velen een forse stap moesten terugdoen, bleef het bezoekersaantal toch gehandhaafd op rond de 6.000 bezoekers.

Foto Vietnamees napalmmeisje door Facebook van site verwijderd

Bekroonde nieuwsfoto van Nick Ut als porno afgedaan

Volgens de hoofdredacteur van de leidende krant van Noorwegen, Aftenposten, gaat Facebook te ver in censuur. Naar aanleiding hier van publiceerde hoofdredacteur Espen Egil Hansen op 9 september 2016 op de voorpagina een open brief, die hij richtte aan de oprichter van Facebook Mark Zuckerberg. Hansen stelt hier in dat gaat Facebook te ver gaat met het bepalen van de inhoud.

Aftenposten bracht een artikel met de beroemde foto ook op haar Facebookpagina. Hierin werd beschreven dat de Noorse auteur Tom Egeland enige weken daarvoor zeven beroemde oorlogsfoto’s publiceerde op Facebook. Eén van die foto’s was het 9-jarige ‘Napalmmeisje’ Kim Phúc’. Fotograaf Nick Ut maakte deze foto na een Zuid-Vietnamees bombardement met napalm. Hierop zit men hoe bewoners van het dorp Trang Bang wegvluchtten voor luchtaanval. Direct na het maken va de foto ontfermde Nick zich over het kind en zorgde dat zij in een ziekenhuis terecht kwam. De foto bleek goed voor onder meer de gerenommeerde Pulitzer Prijs. Nick Uthoudt overigens nog steeds contact met het slachtoffer.

Bij Facebook, waar kennelijk ieder cultureel en historisch besef ontbreekt, tenzij het over geld gaat, werd de foto meteen van Egelands pagina gehaald: ‘Naakt mag niet’. Tom Egeland werd ook meteen de toegang tot Facebook ontzegd.

Karel Waignein

Het is niet om te lachen. De wereld is in gevaar!

'Dit is geen fotografie meer! Dit is beeldmanipulatie!' foeterde een orthodoxe foto-liefhebber toen hij Karel Waignein's surrealistische beelden bestudeerde. 'Het gaat me niet om de zuivere fotografie,' antwoordde Karel. 'Meestal maak ik vooraf schetsen en tekeningen van wat ik wil realiseren. De fotografie helpt me om tot het beoogde resultaat te komen'.

Van Geluwe

'Ik ben begonnen in een oude champignonkwekerij', vertelt Karel Waignein (1959°). 'Het was er zo koud en vochtig... De schimmel stond op mijn soft-boxen. Nu zit ik met mijn studio en kantoor in dit nette bedrijvencomplex, maar ik pin me hier niet vast. Ik ben niet afhankelijk van de bedrijven rondom mij. Ik werk overal. Mijn studio is ter plaatse snel opgebouwd. Momenteel ben ik op zoek naar een ander onderkomen, wel ergens in de buurt, want hier in de grensstreek liggen mijn roots. Om heel precies te zijn ben ik Van Geluwe, maar dat zeg ik niet meer hardop. Die naam is besmeurd sinds de 'relatietje-zo-bisschop' met dezelfde naam.' (Lacht)

'Light', een camera met zestien objectieven

Een camera in smartphoneformaat die dezelfde kwaliteit (of beter) produceert als een volwassen spiegelreflex met zoom of een knots met een tas vol lenzen? Volgens de makers van de Light L16 zet haar nieuwe en wellicht opzienbarende camera de fotografie in een geheel nieuw licht. Worden de makers de Oscar Barnacks van de moderne fotografie?

De oprichters van Light, gevestigd in Palo Alto in de VS, brachten $9.7 miljoen dollar bijeen voor de startup van het bedrijf. Het bedrag werd geheel gefourneerd door Silicon Valley veteranen. Met de bedoeling de fotografie opnieuw uit te vinden. Dit gebeurt met een team van elf PhD's, een academische graad voor researchonderzoekers, in dit geval gespecialiseerd in onderzoek naar computeroptiek. Wanneer wij de oprichters Rajiv Laroia en CEO Dave Grannan moeten geloven is er voor deze mensen genoeg te doen om nog twintig jaar te blijven doorontwikkelen.

De Light L16 camera met zestien ingebouwde objectiefjes biedt de kwaliteit en beeldcontrole van een DSLR met het gemak van een smartphone. In feite werkt de camera als 16 verschillende camera's waarvan er tien gelijktijdig een opname maken. De L16 neemt het beeld op met meerdere vaste brandpunten. De beelden worden door de ingebouwde hardware samengevoegd en op deze wijze ontstaat een opname met een resolutie tot 52 megapixels.

20 jaar GIMP: Spectaculaire geschiedenis van open source beeldbewerking

Op 21 november 1995 zag het gratis Photoshop alternatief GIMP officieel het licht. Aanvankelijk erg simpel, maar de hierop volgende jaren werden geavanceerde functies en algoritmes toegevoegd. Ook de communicatie naar en de betrokkenheid van de gebruikers ontwikkelden zich in een razend tempo.

Het beeldbewerkingsprogramma GIMP viert zijn 20ste verjaardag en het verhaal van het ontstaan gaat over kleine projecten die onverwacht uitmonden in verrassende oplossingen en samenwerking. Zelfs de lancering ontstond toevallig door een studieopdracht van een hoogleraar van de Universiteit Berkeley. Zijn studenten Spencer Kimball en Peter Mattis moesten een compiler programmeren, een wat saaie bezigheid. Zij stelden een alternatief voor, een foto-editor. Dit mocht.

Uiteindelijk was het resultaat van de studieopdracht dat zij de bèta van The GIMP (GNU Image Manipulation Program) in februari 1996 aankondigden, versie 0.54 beschikte over een pluginmogelijkheid, tekengereedschappen, kanalen en een undo functie. Inmiddels was er een schare fans ontstaan die de potentiële mogelijkheden herkenden. Van colormanagement was nog geen sprake, dat kwam later pas aan de orde…

Wat was Linux zonder GIMP? Larry Ewing maakte, kort na de release van de eerste bèta 0.54, met GIMP de Linux mascotte Tux, die wereldwijd een begrip werd.

Pieter van Gaart

Beginjaren 1990 maakte ik al kennis met Pieter van Gaart, toen hij dubbele- en meervoudige opnamen maakte van stadsgezichten, uiteraard nog geheel analoog. Vijfentwintig jaar later doet hij dat even vanzelfsprekend digitaal, en die vooruitgang is hem een zegen. Zijn recente werk is dan ook sterker en gevarieerder geworden. Toen per 6x6 opname bijhouden wat waar stond, om de volgende beelden er precies naar wens overheen te laten vallen. En bij het vergroten minutenlang doordrukken en tegenhouden, een heel gedoe. Het ging moeizaam, met veel nadenken en plannen. Nu is met Photoshop elk beeld met elk ander beeld of detail daaruit te combineren. Hij neemt nu elk beeld afzonderlijk op, en gebruikt ook (gescande) oudere foto’s en dia’s. Per opname is elk beeld te optimaliseren voor het doel. De mogelijkheden zijn oneindig veel groter, het vooraf plannen is afgenomen, de nadruk ligt nu op het combineren van geschikt materiaal uit zijn hele oeuvre.

Persoonlijk wordt universeel

Wat bleef is zijn idee van ‘doubles’. Pieter speelt met clichébeelden van de stad, en gebruikt elementen als bekende gebouwen, gevels, bruggen en torens. Als een soort ‘anker’, zodat de kijker weet: Amsterdam, of een andere stad. Het gaat er feitelijk om, dat hij de drukte en chaos, of de “rust” benadrukt, spanning aanbrengt, en eerder een impressie geeft dan een net stadsbeeld. Dit doet hij met beelden uit zijn 35-jarige praktijk als fotograaf, tientallen oude foto’s zijn in deze samenstellingen verwerkt. Wij zien een jongeman (“dat is mijn zoon”), een mooie vrouw (“dat was een toenmalige vriendin”), of een groep (“dat zijn mijn beste vrienden”), in één beeld gevat als figuranten in de chaotische stad. Voor hemzelf emotionele elementen uit zijn persoonlijke leven, tot en met de wachtkamer van de oogarts in het OLVG. In zijn beelden krijgen al die elementen een universele betekenis.

Onbeschaamde ambtenaar Provincie Gelderland vraagt fotograaf

Tenderplace is een groep op Linkedin waar (technisch) personeel wordt aangeboden en gevraagd. Ook de overheid roert zich daar soms. En zo kwam het dat er een soort tender werd uitgeschreven door een kennelijk verwarde ambtenaar van een van onze Oostelijke bestuurslagen. Kennelijk niet gehinderd door marktkennis en betamelijkheid, liet de Provincie Gelderland weten een plaats vrij te hebben voor een fotograaf.

De eisen waren niet al te misselijk, men had een zware jongen voor ogen, die bovendien bij nacht en ontij beschikbaar moest zijn. Oproepbaar bínnen 4 uur, dus alles uit je handen laten vallen: 'Zur Befehl, Herr General.' Één waarschuwing aan de lezer, ingaan op deze vraag om personeel heeft geen enkele zin, de termijn is helaas verstreken. Eigenlijk jammer, PhotoNmagazine.eu had u, echt en ongelogen eerlijk waar, deze klus want het is geen reguliere baan, van harte gegund. En wie wil er nu niet voor de hier geboden wereldhonorering werken?

www.tenderplace.nl/opdracht/details/1442