CMOS

I’m Back, een digitale achterwand voor analoge camera’s

I’m Back, een kickstarterproject voor de fabricage van digitale ruggen, met een knipoog naar de Nikoncampagne: I’m xxx. Wel verrassend, er waren eerder pogingen ondernomen een dergelijk product op de markt te brengen, maar deze verwaterden. Inmiddels is de productie in gang gezet in Hong Kong.

De Braziliaanse fotograaf Samuel Mello Medeiros, die zijn bedrijf in Italië heeft, ontwierp deze budgetvriendelijke achterwand, die de analoge 35mm camera’s nieuw leven in kan blazen. Velen bezitten nog dergelijke camera’s en objectieven, die het spijt het om dit te moeten zeggen, veel degelijker zijn dan de moderne varianten. Bij PhotoNmagazine zijn een aantal fotografen bekend die deze apparatuur nog hebben slingeren en waarvan sommigen er zelfs nog gebruik van maken. Zoals bij voorbeeld de bekende Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren.

De achterwand laat zich gemakkelijk installeren, neem de achterwand los van de camera, stel de lensopening af voor de digitale module, verbind de flitssynchronisatie van de camera met de achterwand, zet de sluitertijdenknop knop op B en het feest kan beginnen.

De kenmerken van de I’m Back zijn een 16 megapixel CMOS sensor, uitvoerformaten Jpeg en RAW, een ingebouwd touchscreen voor live view scherpstelling, een video 2880×2160 MP4 mogelijkheid, 64GB opslag, een USB type C poort, een statiefbevestiging, Wi-Fi connectivity, en een 3.7 volt 2,700 mAh accu.

Er is een lijst van camera’s die kunnen worden gebruikt, deze vindt onderaan dit artikel.

Volgens Medeiros kun je natuurlijk niet verwachten dat de camerawand dezelfde beeldkwaliteit heeft als de huidige digitale camera’s of opnamen op film met deze camera’s, zoals de foto’s laten zien, de I’m Back. Wel moet het voor een aantal fotografen een esthetisch genoegen zijn om weer met deze camera’s te werken. De I’m Back heeft een eigen beeldtaal, die vooral door creatieve fotografen zal worden gewaardeerd. Enkele opnamen van Samuel Medeiros vindt u bij deze tekst.

Nieuwe generatie (externe) opslagmedia rukt op

Geheugen is een essentiële component van elektronische apparaten. Of het nu om wasmachines zijn, smartphones, auto’s, computers. Geheugen is een plaats waar je zowel programma’s op kunt installeren als data op kunt slaan.

Trends

Gemiddeld vervangen wij onze media iedere zeven jaar. Een van de oudste was de floppy, die beleefde hoogtijdagen in de tachtiger jaren. De eerste floppydrives gebruikten een schijf met een diameter van 8 inch, ongeveer 20 centimeter en een capaciteit van slechts 80 kilobytes. Latere versies van deze floppies, bedoeld voor RX01- en RX02-drives, hadden een capaciteit van 256/512 KB. De laatste disketteversies konden 1,2 megabytes bevatten (double-sided, high-density).

Fujifilm patenteert revolutionnair sensorontwerp

Merkwaardig bij de ontwikkeling van steeds beter presterende sensoren is dat er nog steeds wordt uitgegaan van een sensorlay-out met pixels, gerangschikt volgens het Bayerpatroon. Het doet denken aan een kleuter die niet kan of wil  lopen maar al kruipend de hele wereld ontdekt. Een kleuter die het schijnt te vertikken om op twee benen te gaan staan en daarmee denkt weg te komen door telkens verbeteringen aan te brengen.

De 'klassieke' sensorconstructie gaat uit van vierkante veldjes waarin een lichtgevoelig elementje zit. Deze elementjes hebben geen vierkante vorm, dat is ook niet interessant, dat puntje, of het nu groot is of klein, is representatief voor de kleur van het vierkantje dat als 'pixel' wordt aangeduid.

Ruis en kleurvergrauwing

Iedere ouderwetse lithograaf kon je vertellen dat er kleurvergrauwing ontstaat bij een beeldopbouw met gelijke punten. Dit wordt door het Bayerpatroon in de hand gewerkt. Het effect is duidelijk zichtbaar wanneer je probeert het aantal zwarte stippen te tellen op de kruispunten van de illustratie hiernaast. (Alle afbeeldingen zijn te vergroten door aanklikken.)