Editie 2013-1

Professional Imaging 2013, de veertiende editie

Professional Imaging is een beurs die zichzelf ieder jaar opnieuw weer bewijst. Met een gemiddeld aantal bezoekers van 6.000+ en praktisch ieder zich zelfrespecterend bedrijf op gebied van toelevering vervult de beurs een belangrijke rol. Het gaat niet alleen over het schuiven van de dozen, alles draait vooral om zinnige informatie van de zijde van de fabrikanten, ook de seminars en workshops van internationale sprekers dragen bij aan het bijblijven op het vakgebied, het inspireren en aan kennisvermeerdering. Bovendien is de beurs een uitstekende plaats geworden om collega's te zien en contacten op te doen.

Peter Duringhof

Tirion/Cruijff: een tussenstand binnen de cassatieprocedure

‘Een rijk geïllustreerd aan voetballer Johan Cruijff gewijd fotoboek’ is de inzet van een geschil tussen Johan Cruijff en uitgeverij Tirion dat origineel dateert uit 2003. Kort samengevat bracht Tirion een boek met een fotobiografie van Cruijff op de markt. Cruijff vindt dat Tirion hiervoor toestemming had moeten vragen op grond van zijn portretrecht (art. 21 Auteurswet) en zijn privacyrecht (art. 8 EVRM). Tirion heeft Cruijff aangeboden hem een vergoeding te betalen voor het gebruik van de foto’s waarop hij is afgebeeld. Deze vergoeding heeft Cruijff echter afgewezen.

Er volgde een procedure die inmiddels bij de hoogste nationale rechter is aangekomen; de Hoge Raad der Nederlanden. Hier zal worden beoordeeld of het Hof in haar eerdere beslissing het recht op een juiste manier heeft toegepast. In alle eerdere instanties werd al geoordeeld dat de publicatie van de fotobiografie niet kan worden tegengegaan op basis van de portret- dan wel privacyrechten van Cruijff.

Toekomst voor het fotografieonderwijs?

19 februari 2013

Op dezelfde dag dat de tien finalisten van de Student Focus wedstrijd worden aangekondigd publiceert de World Photography Organisation in samenwerking met Sony een tot nadenken stemmende witboek over de toekomst van het fotografie-onderwijs.

Ontstaan uit een discussie met negentien van de meest vooraanstaande professoren in het internationaal fotografie-onderwijs samen met Virginia Morrison, directeur van Vereniging voor Fotografie Onderwijs en fotograaf Tom Ang, is het doel van het witboek het creëren van een wereldwijde dialoog over fotografisch onderwijs. Zowel WPO en Sony zijn toegewijd aan de ondersteuning van opkomende fotografisch talent en het witte papier is opgesteld om instellingen, docenten en studenten ten goede te komen.

In het kort omvat het witboek

Kerncompetenties

Volgens alle deelnemers aan de discussie is er een gebrek aan consistentie tussen de theorie en de praktijk van de fotografie op school. Om tot een meer consistente samenhang te komen, werd een lijst van kerncompetenties opgesteld en opgenomen in het witboek. De competenties variëren kennis van de geschiedenis van de fotografie tot analytische en communicatieve vaardigheden, en afwerkings- en presentatievaardigheden.

Over verandering

Wij leven in een tijd waarin alles in steeds sneller tempo lijkt te veranderen. Voor veel mensen is het moeilijk, het hoeft toch niet, het zal de tijd wel uit duren. Anderen zien het als een uitdaging, mee veranderen op de soms woeste stroom, nieuwe dingen bijleren. Oudere mensen hoor je vaak over vroeger, hoe goed dit was. Jongere mensen hebben het dan over de fossiele tijd.

In deze editie vindt u een verhaal over een tentoonstelling van een (reeds overleden) kunstschilder die de fotografen al ver vooruit was. Hij maakte groothoek- en teleperspectieven en schilderde vanuit verschillende standpunten. Deze manier van kijken werd weer door fotografen overgenomen. Een soort multimedia/crossmedia avant la lettre.

de dag was weer vol

de dag was weer vol
met
charmante klanten
betweterige klanten
lastige klanten
luizige kopers
schoonmoeders
en zelfs
ambetantenaren
en ander ongedierte

Gustave Caillebotte

Zijn tijdgenoten vonden Caillebotte’s schilderijen te veel op foto’s lijken, maar met zijn spannende uitsneden en extreme perspectieven was hij zijn tijd ver vooruit. Zijn manier van kijken komt pas decennia later voor in het werk van avant-garde fotografen als Man Ray, László Moholy-Nagy en André Kertész.

Caillebotte’s misschien wel bekendste schilderij is veel minder groot dan ik me had voorgesteld. Op reproducties lijkt ‘Les raboteurs de parquet’, de parketschavers, zo groot door het hoge standpunt vanwaar je neerkijkt op de drie figuren die, op hun knieën, de lange houten vloerplanken afschaven. Zon schijnt in de lege kamer naar binnen, het moet er warm zijn want de mannen hebben hun hemd uitgetrokken, Caillebotte schildert ze in actie als waren zij antieke helden op een historiestuk. Maar dat mocht niet helpen, de jury van de officiële Parijse Salon van 1875 weigert het doek: te vulgair, te realistisch en op een wel erg ongewone manier gezien. Eerlijke arbeid in de natuur en maaiers op het veld konden hen bekoren, maar arbeiders aan het werk in de stad, en dan nog wel halfnaakt: dat was voor die tijd onaanvaardbaar.

Ik, fotograaf?

De dag begon als chauffeur naar Den Haag, mijn ouders wilden een tentoonstelling zien in het Haagse Gemeentemuseum. Ik was vrij, ik hou van auto rijden en na een ritje van vijftig minuten staan we voor de ingang en zien wij een affiche van de tentoonstelling van de Wildlife Photography Awards 2012. Die moet ik zien, dacht ik. Zelf ben ik enthousiast fotograaf, dus vond ik het belangrijk deze tentoonstelling te gaan zien.

De tentoonstelling is indrukwekkend, tragisch en teder. De foto’s zijn weergegeven met uitleg van de fotograaf, met informatie over het betreffende dier of stuk landschap. En ook de instellingen van de camera en gebruikte apparatuur staan beschreven. Dit is voor mij zeer informatief, omdat ik altijd aan het leren ben over hoe een foto gemaakt kan worden. En wat anderen in een bepaalde situatie hebben gedaan.

Softproofen in Lightroom

Als professionele fotograaf weet je dat een colormanaged workflow essentieel is. Normaal denk je dan aan kalibratie van je scherm en eventueel van je printer en aan het werken met icc printprofielen. Maar zelfs in zo'n colormanaged workflow kan er nog altijd een verschil zitten tussen wat je ziet op je scherm en de print die uit de printer komt gerold. Dat heeft er ondermeer mee te maken dat een scherm enerzijds en een printer/papier/inktcombinatie nu eenmaal andere technologieën gebruiken om het beeld op te bouwen.

Om toch al - op je scherm - een idee te krijgen van hoe zo'n print er zou kunnen uitzien in functie van het gekozen papier kan je al jaren in Photoshop aan softproofing doen: softwarematig proofen. Vanaf de vierde versie van Lightroom kan je dat nu ook in dit pakket - althans gedeeltelijk: softproofing op basis van CMYK profielen (zoals gebruikt in drukpersen) kan niet, maar wie zelf afdrukt op een inkjet-printer kan dat nu in Lightroom. Meer nog: op basis van je softproofing kan je aanpassingen doen op een virtuele kopie van je bestand.

In deze video bekijken we softproofing in Lightroom van naderbij.

Mark Jones

Mark Jones (1965) is een Engelse fotograaf die in België woont. Ik ontmoet hem in het verlaten klooster van Lovenjoel bij Leuven. Renovatiewerken aan het naburige gebouw hebben dit al omgevormd tot riante lofts. Hun luxueuze lampen schijnen warm op de sneeuw. Het is een voorspelling van hoe ook het hoofdgebouw er over enkele jaren zal uitzien, maar voorlopig moeten de kunstenaars die hier wonen een keuze maken over hoe ze de gerantsoeneerde elektriciteit willen gebruiken: om hun computers te laten draaien of om hun kamer te verwarmen. Sinds de werken aan de straat waar dit grote gebouw staat, is er voor de twee samen niet genoeg stroom. Gefascineerd door zijn expressionistische foto’s van bloemen, wil ik graag te weten komen wie Mark Jones is, en wat hem ertoe brengt om deze buitengewone beelden te maken.

Zeven jaar geleden kwam hij naar Duitsland om er als Executive aan de slag te gaan bij één van de grootste bedrijven ter wereld. Daarna werd hij overgeplaatst naar het Europese hoofdkwartier in Brussel. “De laatste jaren zat ik voortdurend uit het raam te kijken,” vertelt Mark. “Ik keek naar het weer, naar hoe het licht veranderde. Ik wachtte op het moment dat de zon terugkwam. Ik werkte in Duitsland, Fort Lauderdale en Brussel als verantwoordelijke voor één van hun bedrijven op wereldschaal. Toen ze het hoofdkwartier overbrachten van Brussel naar Duitsland, besliste ik om niet te volgen.

Thuiskopieheffing op optische media in strijd EU-wetgeving

20 februari 2012

In een uitspraak van de rechtbank Den Haag is bepaald dat er geen vergoeding mag worden gevraagd door de Stichting Thuiskopie voor CD's en DVD's die door professionele gebruikers worden ingezet voor dataopslag. Te denken valt aan een CD met beeldbestanden voor een klant, of CD's of een DVD met een eigen presentatie.
In de Europese regelgeving is bepaald dat een dergelijke vergoeding alleen mag worden geheven over schijfjes bestemd voor privé personen. De rechtbank stelt dat opleggen van heffingen zonder onderscheid te maken tussen consumenten en professioneel werkenden onwettig is.

Winnaars World Press Photo van 2012

De prijswinnaars van de foto van 2012 zijn bekend. Hier volgt een opsomming. In het portfolio staan meer foto's met een korte beschrijving dan hieronder.

World Press Photo van het jaar 2012


Paul Hansen, Sweden, Dagens Nyheter

Gaza Burial, Gaza City, Palestinian Territories, 20 November

 

SPOT NEWS SINGLES

  1. Paul Hansen, Sweden, Dagens Nyheter
    Gaza Burial, Gaza City, Palestinian Territories, 20 November
  2. Emin Özmen, Turkey
    Interrogation, Aleppo, Syria, 31 July
  3. Adel Hana, Palestinian Territories, The Associated Press
    Collaborator, Gaza City, Palestinian Territories, 20 November

SPOT NEWS STORIES

World Press Photo Multimedia contest 2013

De prijswinnaars van de derde Multimedia Contest zijn bekend. Hier volgt een opsomming. In het portfolio staat telkens één beeld met een korte beschrijving. Hieronder is een selectie hieruit afgebeeld.

1e prijs ONLINE KORT

Into the Shadows

Fotografie, richting en camera: Pep Bonet, Noor Images
Producent, script en interviews: Lijn Hadsbjerg, Opmerkelijk Wereld
Sound designer, muziek en multimedia editor: Jose Bautista, KanseiSounds

Samenvatting: Mensen uit omringende landen komen naar Zuid-Afrika, op zoek naar een beter leven. In binnenstedelijk Johannesburg strijden velen van hen voor acceptatie in plaats van discriminatie, maar zijn vindingrijk en volhardend in hun hoop voor de toekomst.

2e Prijs ONLINE KORT

Leven met een geheim

Fotografie, video en productie: Arkasha Stevenson, Los Angeles Times
Uitvoerend producent: Marc Martin

Samenvatting: Steeds meer kinderen in de VS twijfelen aan hun geslacht en zijn op zoek naar professionele ondersteuning in transgender klinieken. Vanwege hun leeftijd is het een complexe en emotionele reis, zowel voor hun ouders als hen zelf.

Telenet moet kabelrechten betalen aan beheersvennootschappen

Hof van beroep Antwerpen hervormt bestreden vonnis van rechtbank van Mechelen

De beheersvennootschappen SOFAM, SACD en Scam zijn tevreden met het tussenarrest van het Hof van beroep van Antwerpen in het sinds 2006 aanslepende kabeldossier. Het Hof van beroep heeft zich uitgesproken in het voordeel van de auteurs.

Ter herinnering, in 2006 heeft Telenet een rechtszaak aangespannen voor de rechtbank van eerste aanleg van Mechelen tegen de beheersvennootschappen (AGICOA, Uradex, SACD, Scam, Simin, Imagia, SOFAM en SABAM) om zich te laten vrijstellen van de betaling van het grootste deel van de auteursrechten en deze kosten door te schuiven naar de omroeporganisaties , zoals VTM, SBS of RTL.

Het is nochtans Telenet die jaarlijks 70 miljoen euro aan auteursrechten int bij haar abonnees. Conform de Belgische auteurswet moeten de kabeldistributeurs de vergoeding voor de auteurs regelen met hun beheersvennootschappen zoals SOFAM, SACD of Scam.

2013 Sony World Photography Awards

5 februari 2013. 0.01 u GMT

Dit jaar waren er meer dan 122.000 inzendingen uit 170 landen, het hoogste aantal inzendingen tot nu toe. De juryleden hebben gekozen voor een shortlist van foto's die boven alle anderen stond vanwege hun indrukwekkende hoge kwaliteit, originaliteit en moderne uitstraling. De onderwerpen varieerden van spookachtige foto's van het Syrische conflict tot de presidentiële campagne Van Barack Obama, van een intieme studie van filmliefhebbers in Kabul tot eigenzinnige en geestige foto's van het dierenrijk.

Door het samenbrengen van de beste internationale hedendaagse fotografie, biedt de shortlist een uniek inzicht in 2012 door de ogen van een aantal van 's werelds beste opkomende en gevestigde fotografie talenten. Fotografen die wederom op de lijst van genomineerden voorkomen zijn onder andere: Javier Arcenillas (Spanje); Robin Hammond (Nieuw-Zeeland) en Paolo Pellegrin (Italië). Spannende up-and-coming fotografen, nieuw voor de Awards, zijn Ed Kashi (VS) en Andrea Gjestvang (Noorwegen).

De volledige lijst is te zien op www.worldphoto.org.

De Ere-jury, die de Professional lijst gekozen, werd voorgezeten door Catherine Chermayeff, directeur van Special Projects bij Magnum Photos: "Wat een verkwikkende drie dagen, die resulteerde in levendige en gepassioneerde debatten. Ik denk dat wij als juryleden allen zeer betrokken waren bij dit proces en ons overweldigd voelden.”

Contract Sanoma

Beste auteurs,

SANOMA oefent momenteel grote druk uit op alle freelancers die voor haar werken om een contract te ondertekenen dat voor ons in zijn huidige vorm onaanvaardbaar is.

Indien u een van deze freelancers bent, contacteer ons vooral zodat SOFAM u kan begeleiden bij deze onderhandelingen. SOFAM heeft inderdaad al contact opgenomen met SANOMA om hierover te onderhandelen. Uit een telefoongesprek met de juridische dienst vanochtend hebben wij trouwens begrepen dat er morgen een intern overleg is, waarna Sanoma terug naar ons zal komen voor bespreking.

Op dit moment raden wij u natuurlijk af het contract te ondertekenen vooraleer wij met Sanoma hebben onderhandeld.

Social Media en Aansprakelijkheid forumbeheerder

Social media

Wie een foto plaatst op Twitter of een video op YouTube of een ander sociaal medium draagt daarbij meestal ook (een deel van) de auteursrechten over aan dat sociale medium.

Die overdracht betekent dan ook de foto of video door het betreffende sociale medium verder verspreid en geëxploiteerd mag worden. In de meeste gevallen zal het zo’n vaart niet lopen en zal het sociale medium die bepaling alleen maar hebben opgenomen om aansprakelijkheid voor verdere verspreiding uit te sluiten. Maar de kans bestaat dat jouw werk met een beroep op die overdracht van rechten, ook commercieel gebruikt gaat worden zonder dat je er zelf zeggenschap over hebt en een vergoeding voor ontvangt. Wie dat niet wil, kan beter geen foto’s en video’s plaatsen op deze sociale media en deze anders dusdanig voorzien van een watermerk dat de foto en video niet zomaar gebruikt kunnen worden.