Editie 2015-4

Reuters doet wereldwijd RAW-files in de ban

Reuters zou wereldwijd een nieuw beleid voor freelancers gaan voeren. Het betreft hier fotografen die vanaf RAW files werken. Het zou alleen worden toegestaan Jpeg-bestanden aan te leveren.

Volgens een e-mailtje van een fotoredacteur werd freelance fotografen verzocht om geen bestanden meer in te sturen die vervaardigd waren vanaf een RAW file of CR2 bestand. Ook DNG zou daar onder vallen. De bestanden zouden minimaal mogen worden bewerkt, hooguit een level correctie en een minimale afsnijding.

Een mooie nieuwe monografie van Sanne Sannes

Een keuze uit
Gepubliceerd: 2 december 2015

In deze maandelijks terugkerende rubriek geeft Joep Eijkens een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die hij graag onder de aandacht brengt. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op Copyright/Archief Sanne Sannes.

In 1993 startte de onvolprezen serie Monografieën van Nederlandse fotografen. Sanne Sannes (1937-1967) viel de postume eer te beurt om de spits af te mogen bijten. Onlangs verscheen een nieuwe, Engelstalige monografie, door uitgeverij Hannibal gepresenteerd als 'the most complete overview of the work of Sanne Sannes that has been published'.

Als je de twee boeken naast elkaar legt valt op de eerste plaats op dat de foto's in de nieuwe uitgave contrastrijker en donkerder afgedrukt zijn, wat ze zeker ten goede komt. Vergelijk je de boeken inhoudelijk dan zijn er naast overeenkomsten ook diverse verschillen.

De eerste monografie heeft qua tekst meer diepgang maar bevat minder foto's, als je tenminste de vele klein afgedrukte foto-illustraties buiten beschouwing laat. Getalsmatig het omvangrijkst is nog altijd The Face of Love dat in 1972 op de markt werd gebracht door een Amerikaanse uitgever.

20 jaar GIMP: Spectaculaire geschiedenis van open source beeldbewerking

Op 21 november 1995 zag het gratis Photoshop alternatief GIMP officieel het licht. Aanvankelijk erg simpel, maar de hierop volgende jaren werden geavanceerde functies en algoritmes toegevoegd. Ook de communicatie naar en de betrokkenheid van de gebruikers ontwikkelden zich in een razend tempo.

Het beeldbewerkingsprogramma GIMP viert zijn 20ste verjaardag en het verhaal van het ontstaan gaat over kleine projecten die onverwacht uitmonden in verrassende oplossingen en samenwerking. Zelfs de lancering ontstond toevallig door een studieopdracht van een hoogleraar van de Universiteit Berkeley. Zijn studenten Spencer Kimball en Peter Mattis moesten een compiler programmeren, een wat saaie bezigheid. Zij stelden een alternatief voor, een foto-editor. Dit mocht.

Uiteindelijk was het resultaat van de studieopdracht dat zij de bèta van The GIMP (GNU Image Manipulation Program) in februari 1996 aankondigden, versie 0.54 beschikte over een pluginmogelijkheid, tekengereedschappen, kanalen en een undo functie. Inmiddels was er een schare fans ontstaan die de potentiële mogelijkheden herkenden. Van colormanagement was nog geen sprake, dat kwam later pas aan de orde…

Wat was Linux zonder GIMP? Larry Ewing maakte, kort na de release van de eerste bèta 0.54, met GIMP de Linux mascotte Tux, die wereldwijd een begrip werd.

Profielfoto van iemand met een afwijking

Op een van de LinkedIn groepen werd onlangs de vraag gesteld: “Mensen willen zich van hun beste kant laten zien. De een heeft een meer symmetrisch gezicht dan de ander. Maar wat nu als de symmetrie in de ogen afwijkt. Hoe kan je dat verbloemen op een profielfoto? Bijvoorbeeld als één oog altijd naar de buitenkant kijkt. Wie heeft er tips voor mij?”

Nu word ik altijd een beetje kregel wanneer een zich fotograaf noemende beroepsbeoefenaar om 'tips' vraagt. Wat is de beste belichting voor een groepsportret? Welke lens is het beste voor het fotograferen van een olifant? Ik moet binnenkort mijn eerste huwelijksreportage maken, heeft er iemand nog tips voor mij?

Dan denk ik dat deze mensen hiervoor een opleiding moeten hebben gevolgd en dat het bijna misdadig is hen met een dergelijk niveau op de maatschappij los te laten. Maar in dit geval is het anders.

Iemand opende de discussie met het statement dat je best kunt sjoppen wanneer de klant daarom vraagt. Aan de andere kant, je mag ook je mening geven als vervaardiger van het portret. Moet je natuurlijk wel een mening hebben.

ISIS, de foto die de nominatie van World Press Photo nooit zal halen

Veerender Jubbal: “That’s an iPad, not a Quran, and the Dastar (turban) is worn by Sikhs

De nasleep van de terroristische aanslagen in Parijs zorgde ook voor 'valse' journalistiek, zie ook deze Proloog, daar staan een paar voorbeelden in van de geldwolvenjournalistiek, de bladen en omroepen moeten immers verkopen. Een zeer frappant item, dat toont hoe het is gesteld met de verificatie van nieuwsfeiten had tragisch af kunnen lopen.

De Canadese gamer Veerender Jubbal, een Sikh van afkomst, had een selfie gemaakt in de badkamer. Samen met zijn game-laptop. Waarschijnlijk door een gamer werd de foto door Photoshop gehaald met als resultaat een terrorist die een Koran in zijn handen heeft. Op de achtergrond is een kunstpenis te zien die werd toegevoegd. Er werd een vest toegevoegd met enkele zichtbare draden.

De parodie-pinguïn

De parodie-pinguïn is geen nieuw ontdekte diersoort, maar onderdeel van een opnieuw aangewakkerde parodiediscussie op het internet.
Aanleiding is onder andere dit artikel van Arno Lodder[1], die van mening is het openbaar maken van een ‘meme’ van een afbeelding van een pinguïn onder de parodie exceptie valt. Getty Images had volgens Lodder geen factuur mogen sturen voor het openbaar maken van de meme op het blog van de Duitse Geeksisters.

Memegenerator.net

Op de website van memegenerator is het mogelijk om (bewerkte) afbeeldingen te uploaden die gebruikers van de website dan kunnen gebruiken in combinatie met –veelal grappig bedoelde- teksten. Die afbeeldingen kun je vervolgens doorsturen per mail of opslaan op je computer of smartphone. Zo is de meme waarschijnlijk ook terechtgekomen op het blog van Geeksisters.

janis joplin

janis joplin

zingt

gershwin's 'summertime'

 (your daddy's rich
and you mommy's good lookin')

Een prachtig verjaardagskado voor een 100-jarige

Een keuze uit
Gepubliceerd: 21 oktober 2015

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op Eyes Wide Open! 100 Years of Leica.

In de wereld van de grote cameramerken neemt Leica een aparte plaats in. En dat al meer dan honderd jaar. Aanleiding voor de publicatie van een indrukwekkend, omvangrijk boekwerk, getiteld Augen auf! 100 Jahre Leica, of - in de Engelse versie - Eyes Wide Open! 100 Years of Leica.
De eerste compacte 35 mm-camera, de Leitz-camera ofwel Leica, was al ontwikkeld in 1914 maar kwam mede vanwege de Eerste Wereldoorlog en nasleep daarvan pas echt in productie in 1925. Leica maakte het fotograferen niet alleen makkelijker voor amateur en professional maar bood nieuwe mogelijkheden om de zichtbare wereld sneller, dynamischere en persoonlijker vast te leggen. (Wat dat betreft doet het denken aan de digitale revolutie van onze tijd).

Fotografische beursbuikloop

Buikloop is een nare toestand. Onze oosterburen hebben er zelfs een nóg plastischer benaming voor, ‘Durchfall’. Een beproefd oud middel om dit tegen te gaan is Norit. Hoewel, er zijn vormen van doorvallende buikloop zoals awarditis, die niet te bestrijden lijken.

Zo kenden wij een aantal jaren een eindeloze stroom van awards, gelanceerd door iedere instelling die meende iets kunnen melden. Met uiteraard, wisselende resultaten. Sommig geawardeerd werk wil de rechtgeaarde beeldbeoefenaar zelfs niet eens zien, omdat de maag omkeert van hetgeen de wereld kond wordt gedaan (nee, foei, geen spelfout!).

Gelukkig werd het wat rustiger aan het front, de wereld leek uitgeawardeerd te zijn, tot vorig jaar een nieuwe vorm van buikloop de kop op stak: de beursbuikloop. Een toename in beurzen, van kleine beursjes, goedbedoeld verheven tot amateurniveau, tot als spectaculair aangekondigde gedrochten met meer pretentie dan effect. Een voorbeeld was het monster dat men in de Jaarbeurs te Utrecht wilde lanceren, je kon op deze 'vakbeurs' zelfs leren hoe je moet fotograferen.

De drempel

Recent wees de Amsterdamse rechtbank in de zaak Roadside-Laks een vonnis waarin geoordeeld werd dat de eisers in kwestie onvoldoende hebben kunnen aantonen dat de betreffende foto’s auteursrechtelijk beschermd zijn.[1]
Daarop is de nodige commotie ontstaan omdat – ons inziens volstrekt ten onrechte - de conclusie getrokken is dat de rechtbank heeft geoordeeld dat foto’s niet meer auteursrechtelijk beschermd zouden zijn.[2]

Uit het vonnis volgt echter niet meer en niet minder dat om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen er sprake moet zijn van een werk met een eigen oorspronkelijk karakter dat het persoonlijk stempel van de maker draagt. Dat is volledig in overeenstemming met de inhoud van artikel 10 Auteurswet.

Aftrap voorbereidingen Professional Imaging 2016

Eerste stappen nieuwe opzet 17e editie (12-13-14 maart 2016) gezet

Vandaag werden de deelnameformulieren aan de exposanten van Professional Imaging verzonden. Op verzoek van beursgangers én van enkele exposanten worden enkele belangrijke wijzigingen ingevoerd die tot verdere verbetering voor alle partijen moeten leiden.

Onverwacht succes, stijging bezoekersaantal met bijna 50%

Tot en met 2015 was de toegang tot de beurs voor de bezoekers geheel kosteloos. Dit was het tweede jaar dat de beurs niet in Nieuwegein, maar in beursgebouw 'De Loods' in Nijkerk werd gehouden. Zowel de parkeerruimte als de grootte van het NBC waren niet toereikend meer. Ook dreigde de daar geboden ruimte te klein te worden om aan de vraag van de exposanten te voldoen. In Nijkerk werd deze ruimte gevonden. Het resultaat waren een grotere beursoppervlakte en ruimere gangpaden.