Editie 2018-3

I’m Back, een digitale achterwand voor analoge camera’s

I’m Back, een kickstarterproject voor de fabricage van digitale ruggen, met een knipoog naar de Nikoncampagne: I’m xxx. Wel verrassend, er waren eerder pogingen ondernomen een dergelijk product op de markt te brengen, maar deze verwaterden. Inmiddels is de productie in gang gezet in Hong Kong.

De Braziliaanse fotograaf Samuel Mello Medeiros, die zijn bedrijf in Italië heeft, ontwierp deze budgetvriendelijke achterwand, die de analoge 35mm camera’s nieuw leven in kan blazen. Velen bezitten nog dergelijke camera’s en objectieven, die het spijt het om dit te moeten zeggen, veel degelijker zijn dan de moderne varianten. Bij PhotoNmagazine zijn een aantal fotografen bekend die deze apparatuur nog hebben slingeren en waarvan sommigen er zelfs nog gebruik van maken. Zoals bij voorbeeld de bekende Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren.

De achterwand laat zich gemakkelijk installeren, neem de achterwand los van de camera, stel de lensopening af voor de digitale module, verbind de flitssynchronisatie van de camera met de achterwand, zet de sluitertijdenknop knop op B en het feest kan beginnen.

De kenmerken van de I’m Back zijn een 16 megapixel CMOS sensor, uitvoerformaten Jpeg en RAW, een ingebouwd touchscreen voor live view scherpstelling, een video 2880×2160 MP4 mogelijkheid, 64GB opslag, een USB type C poort, een statiefbevestiging, Wi-Fi connectivity, en een 3.7 volt 2,700 mAh accu.

Er is een lijst van camera’s die kunnen worden gebruikt, deze vindt onderaan dit artikel.

Volgens Medeiros kun je natuurlijk niet verwachten dat de camerawand dezelfde beeldkwaliteit heeft als de huidige digitale camera’s of opnamen op film met deze camera’s, zoals de foto’s laten zien, de I’m Back. Wel moet het voor een aantal fotografen een esthetisch genoegen zijn om weer met deze camera’s te werken. De I’m Back heeft een eigen beeldtaal, die vooral door creatieve fotografen zal worden gewaardeerd. Enkele opnamen van Samuel Medeiros vindt u bij deze tekst.

De prachtige universele taal van de fotografie

Een keuze uit
Gepubliceerd: 26 september 2018

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op het overzichtswerk 'The Best of LensCulture - Volume 2'.

LensCulture is een wereldwijd opererend platform voor hedendaagse fotografie. De organisatie werd in 2004 opgericht met het doel om de beste fotografische talenten te ontdekken en onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk fotografieliefhebbers. Ook wil men fotografen helpen om zich creatief en professioneel te ontwikkelen, zowel via professionals als beurzen.
Via een webmagazine en sociale media bereikt men naar eigen zeggen maandelijks 3 miljoen mensen. De organisatie leert nieuwe talenten kennen via festivals, portfolio besprekingen, afstudeerexposities én – last but not least – via internationale fotowedstrijden.
In 2017 verscheen bij Schilt Publishing het overzichtswerk 'The Best of Lensculture - Volume 1’. En onlangs kwam het tweede deel uit. Er staan honderden foto's in van 162 fotografen uit 38 landen die werk inzonden voor vier fotoprijzen.

Ghirri, een aparte meester in de kleurenfotografie

Een keuze uit
Gepubliceerd: 31 augustus 2018

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op 'The Map and the Territory' van Luigi Ghirri.

Luigi Ghirri (1943-1992) is een pionier in de kleurenfotografie. Zijn meesterwerk 'Kodachrome' uit 1978 kun je vergelijken met 'William Eggleston's Guide' (1976) het baanbrekende fotoboek van die andere grote pionier op dat gebied, de Amerikaanse meester William Eggleston. Beide fotografen waren, ieder op hun eigen manier, wegbereiders voor kleur in de kunstfotografie.
Het was de Britse uitgever MACK die Ghirri's spraakmakende maar al lang praktisch onvindbare boek 'Kodachrome' in 2012 weer beschikbaar maakte door een heruitgave. En die ook in 2016 'Luigi Ghirri. The Complete Essays 1973-1991' uitgaf. Want Ghirri was behalve fotograaf ook iemand die uitvoerig schreef en filosofeerde over het medium fotografie.
MACK tekende tevens voor het schitterende overzichtswerk 'Luigi Ghirri. The Map and the Territory' dat een tentoonstelling begeleidt die langs drie belangrijke Europese musea reist en vanaf 26 september 2018 te zien zal zijn in Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid.

Shahidul Alam gearresteerd

Prins Constantijn heeft donderdag (9 augustus 2018) zijn steun uitgesproken voor Shahidul Alam, de in het weekeinde door Bangladesh gearresteerde prijswinnende fotograaf, activist en publicist. "Grote mensen als Shahidul Alam lijden omdat ze hun stem laten horen”, twitterde Constantijn bij een bericht over de recente onrust in het Zuid-Aziatische land.

Constantijn reageerde in zijn functie als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds. Het fonds had inmiddels al de aanhouding op 5 augustus en daarop volgende mishandeling van Shahidul Alam, reeds jarenlang een partner van het Prins Claus Fonds, scherp veroordeeld. Ook werd zijn onmiddellijke vrijlating geëist.

Shahidul Alam werd door een grote politiemacht gearresteerd in zijn woning in Bangladesh.

PhotoNmagazine berichtte al eerder in een interview in 2013 met Shahidul Alam, dat werd gehouden in de conferentiekamer van het kantoor van het Prins Claus Fonds te Amsterdam, over deze geweldloze strijder voor democratie die fotografie-onderwijs gebruikt als middel.

De intieme naakten van Saul Leiter

Een keuze uit
Gepubliceerd: 30 juli 2018

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op 'In My Room' van Saul Leiter.

Saul Leiter (1923-2013) hoort tot de zeldzame grote fotografen wier werk pas in hun laatste levensjaren in de openbaarheid kwam. Hij hoort daarnaast ook tot de pioniers van de kleurenfotografie. In 2006 – hij was toen al over de 80 – publiceerde Steidl het opzienbarende fotoboek 'Saul Leiter Early Color'. Het bevat een prachtige verzameling kleurenfoto's die Leiter sinds begin jaren vijftig maakte op de straten van zijn woonplaats New York. Vaak naar abstractie neigende foto's van voorbijgangers, stukjes stad, bijzondere details.
Dat hij na zijn dood ook een groot aantal naakten in zwart-wit had nagelaten, was enkel bij intimi bekend. Het nu door Steidl uitgegeven boek 'In My Room' bevat een keuze uit zo'n 3000 foto's die door Leiter zelf afgedrukt werden. En net zoals destijds 'Early Color' biedt ook dit, op het zelfde formaat uitgebrachte boek een verrassende verzameling. Leiter blijkt een nog interessanter fotograaf dan we al wisten.