Exposities België

800 x bedankt

Datum
: 8 maart t/m 29 april 2018
Locatie
: Sint-Niklaas BE

Hetgeen begon als een leuk idee vloeide uit tot een unieke samenwerking tussen de fotoclubs uit Sint-Niklaas. Leden van de Koninklijke Fotogroep Waasland, Koninklijke Video- Foto en Digi Club Close-Up, Fotoclub Tereken, Fotoclub Flash, Fotovisie en Fotoclub PiXeL trokken erop uit om de verschillende events van het feestjaar 2017 elk op hun eigen manier in beeld te brengen. Een selectie van de beeldenoogst zijn te zien in De Salons in de Stationstraat te Sint-Niklaas.

Hopduvel in beeld

Datum
: 8 maart t/m 15 april 2018
Locatie
: Asse BE

Geert De Mesmaeker,  Paul  Corbeel,  Philippe  Denayer, Tim  Delmoitie, Claudia  Neukermans en Jill De Schutter maken een selectie uit jaren beeldmateriaal en geven de essentie van de hopduvelfeesten weer in verstilde maar o  zo levendige  beelden!

Laat je meevoeren door de Hopduvel naar het verleden en zie de toekomst.

Landschapsfotografie

Datum
: 8 maart t/m 8 april 2018
Locatie
: Boechout BE

Als landschapsfotograaf probeert Boechoutenaar Dirk Vervoort met zijn beelden rust te brengen. Met het lied 'De Zotte Morgen' van Zjef Vanuytsel trekt hij door de Boechoutse velden op zoek naar die rust. Hij wil op die manier ontsnappen uit de drukte van het dagelijkse leven, de stress van het werk en de snelheid waar de wereld nu rond draait. Af en toe gas terugnemen en genieten van het leven, toch?

In deze expo kan je genieten van prachtige beelden van Boechout, Lier en Wales (Verenigd Koninkrijk), terwijl je kan bedenken in welke mooie wereld wij leven.

No Photoshop, Willebroek

Datum
: 7 t/m 26 maart 2018
Locatie
: Willebroek BE

In het dagelijkse leven werkt Thierry Verbrugghe als technicus bij Proximus. Daarnaast is hij al meer dan 20 jaar gefascineerd door fotografie. Hij heeft dan
ook de volledige opleidingsmodule gevolgd aan het CVO 3hofsteden te Tielt.

Waarom moeten reclame, modellen en alles wat in een tijdschrift of krant verschijnt zo gemanipuleerd worden? Waarom mag een foto geen foto meer zijn? Veel mensen zijn gebeten door de fotografie-microbe maar durven hun foto’s niet te laten zien omdat ze deze niet kunnen bewerken.

Xàbia W34.0015, Ternat

Datum
: 7 t/m 26 maart 2018
Locatie
: Ternat BE

(…) plots vroeg hij me het land dat hij bezat in kaart te brengen. Ik was nieuwsgierig, had geen andere verbintenissen en dus accepteerde ik de opdracht. Drie dagen wandelde ik tot het uiterste punt van het land en bij elke stap vroeg ik me steeds meer af waarom hij me had ingehuurd.
(…)
Verontwaardigd overhandigde ik hem de kaart, die hij aannam en opzij legde zonder ze een blik te gunnen.

Stereo, St-Niklaas

Datum
: 7 t/m 26 maart 2018
Locatie
: Sint-Niklaas BE

Youri Dirkx studeerde Fotokunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Anderlecht en aan het RHoK in Etterbeek.

Hij woont en werkt in Brussel.
Zijn werk komt tot nu toe voornamelijk tot stand in de studio. Hij bedenkt en ensceneert ‘een werkelijkheid’ en fotografeert die.

STEREO is een reeks van 12 beelden, georganiseerd in 2 duo’s aan de linkerkant, een vierluik in het midden en opnieuw 2 duo’s aan de rechterkant.

Street vibrance, Wemmel

Datum
: 7 t/m 26 maart 2018
Locatie
: Wemmel BE

Tijdens zijn periodes van werken, wonen en reizen in Azië - alles opgeteld zo’n 7 jaar - raakte Lodewijk De Decker gefascineerd door het straatleven in de grootsteden. Duizenden uren moet hij gewandeld hebben in Bangkok, Hong Kong, Chiang Mai, Chengdu, Xian, Kuala Lumpur, Singapore, Manila, Tokyo, Kathmandu, Colombo, Lhasa en Beijing.

Het zalige slenteren en observeren, proeven en praatjes slaan, het ontwaken van een stad beleven, het nachtleven induiken, de pleinen, boulevards, markten, wijken en tempels ontdekken

The Lost Coins - Euro Meltdown

Datum
: 2 maart t/m 25 mei 2018
Locatie
: Anderlecht BE

Aan de hand van een series foto’s van euromunten gerecupereerd uit het vuur van een verbrandingsoven presenteert de Amerikaanse kunstenaar-fotograaf Stephen Sack een “toekomstige archeologie”.
Deze expo is een vervolg op zijn expo “Euro Meltdown”, een fototentoonstelling uit 2016 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (Nederland).

De "BAM-Experience"

Datum
: 5 t/m 23 maart 2018
Locatie
: Antwerpen BE

Carl Oversteyns is autodidact en zijn werk heeft een documentair karakter. Hij zwerft de wereld rond op zoek naar sterke verhalen en dito beelden. Rode
draden zijn o.a. de impact van infrastructuur op het al dan niet stedelijk landschap en de vergankelijkheid in al zijn gedaanten.

De reeks die hier gepresenteerd wordt is het resultaat van een reis door Siberië in 2015.
Hij stapte op de trein in Krasnoyarsk, halverwege Moskou en Vladivostok, en volgde het BAM-tracé.

NUDES

Datum
: 24 februari t/m 24 maart 2018
Locatie
: Liège BE

De roaring twenties en the glorious thirthy, door de ogen van 2 pionier persfotografes

Datum
: 22 februari t/m 25 maart 2018
Locatie
: Brussel BE

"Er bestaan geen feiten, alleen interpretaties". Nietzsche

De fotografie maakt het mogelijk om het kortstondige te vereeuwigen. Het kan de realiteit niet vatten, maar er wel een interpretatie van geven. Sinds zijn ontstaan kan dit medium niet worden teruggebracht tot zijn technische functie van “objectieve restitutie van het reële”. Men kan de werkelijkheid enkel capteren doorheen datgene wat zijn verschijning bepaalt. (De werkelijkheid kan alleen worden begrepen door middelen die het uiterlijk bepalen.)

Moet kunnen

Datum
: 3 t/m 24 maart 2018
Locatie
: Boom BE

De KAN (Kunstacademie Niel) viert haar 25-jarig bestaan en stelt werken tentoon van docenten en bestuursleden, van 1992 tot vandaag. Deze ploeg begeleidde de leerlingen in de ontwikkeling van hun technische vaardigheden en hun liefde voor kunst. Met veel passie leerden zij, zowel jongeren als volwassenen creëren en presenteren, kijken en kritische reflecteren. Nu stellen ze zelf tentoon!

Photomarko

Datum
: 3 t/m 11 maart 2018
Locatie
: Sint-Niklaas BE

Retrospectieve

Datum
: 3 maart t/m 10 juni 2018
Locatie
: Antwerpen BE

Harry Gruyaert (Antwerpen, °1941) is een van ’s lands bekendste fotografen. Met deze retrospectieve schetst het FOMU een rijk en verrassend beeld van zijn oeuvre. Gruyaert is een van de pioniers van de kleurenfotografie en sinds 1982 vooraanstaand lid van het gerenommeerde fotoagentschap Magnum.

Centraal in de tentoonstelling staan zijn meest iconische beelden. Elke foto onthult een eigen, uniek universum, opgebouwd met een feilloos gevoel voor kleur, licht en compositie. Gruyaert trekt de wereld rond, voortgestuwd door een niet aflatende zoektocht naar de schoonheid van het alledaagse.

Reg'art sur la femme

Datum
: 3 t/m 11 maart 2018
Locatie
: Lausprelle BE

Dans le cadre de la Journée Internationale des Droits de la Femme 2018, le Centre culturel de Gerpinnes s'associe à Entr'aide et Fraternité pour un focus d'activités gratuites dédiées aux femmes.

Natural / Unnatural

Datum
: 3 t/m 18 maart 2018
Locatie
: Kortrijk BE

11 vrouwelijke fotografen. Grijpen zij in bij het maken van hun beelden of niet?

Animaux de ferme et de nos forêts

Datum
: 3 t/m 25 maart 2018
Locatie
: Vresse-sur-Semois BE

Exposition collective de photographies sur le thème des Animaux de ferme et de nos forêts à La Glycine (Maison du Tourisme)

Launch Event plum5

Datum
: 3 t/m 30 maart 2018
Locatie
: Knokke-Heist BE

Abstracte fotografie.

Random Shots

Datum
: 3 t/m 17 maart 2018
Locatie
: Hingene BE

Een spel van licht en donkerder licht, kleurflitsjes. Ieder foto heeft zijn verhaal.
Een selectie van het werk van GERRIT ROSKAM.

Elysium

Datum
: 1 maart t/m 30 april 2018
Locatie
: Blankenberge BE

Stadsgenoot Stijn Brands is gekend voor zijn fine art fotografie. Met de fotoreeks Elysium toont hij de schoonheid die schuilgaat achter het verval: van Franse kastelen tot de verboden zone in Tsjernobyl.

Close Encounters of a Wild Kind

Datum
: 2 maart t/m 20 april 2018
Locatie
: Tremelo BE

Wildlife in close-up.
Natuurfotograaf Marc Dauwe exposeert een selectie van zijn beelden. Een zelfportret van een inheemse hermelijn of een exotische kolibrie ?

Tentoonstelling Fotoclub Lint

Datum
: 1 t/m 31 maart 2018
Locatie
: Lint BE

Portretten uit Kakuma

Datum
: 1 t/m 31 maart 2018
Locatie
: Gent BE

Het Keniaanse kamp Kakuma (letterlijk ‘Nergens’) bestaat ruim 20 jaar en is uitgegroeid tot een soort stad waar inmiddels al meer dan 200.000 mensen leven, onder hen veel kinderen zonder ouders. De Belgische regisseur Lieven Corthouts verbleef er jaren, bouwde vriendschappen op en deelde de dagelijkse realiteit met de bewoners. Hij ontdekte dat ‘nergens’ voor de buitenwereld ook ‘onzichtbaar’ betekent. Naast een docufilm maakte hij tijdens zijn verblijf ook beklijvende beelden. De foto’s geven een impressie van het leven in Kakuma.

Possible Beginnings

Datum
: 2 t/m 31 maart 2018
Locatie
: Overijse BE

Een half jaar lang werkten negen fotografen en mediakunstenaars dit nieuw project uit onder begeleiding van curator Evelien Bracke. Zij studeerden recent af aan het deeltijds kunstonderwijs of volwassenenonderwijs. Ze werden op basis van hun portfolio geselecteerd uit een groep van 59 inzendingen. De tentoonstelling ‘Possible Beginnings’ is het eindresultaat.

more = more

Datum
: 2 maart t/m 8 april 2018
Locatie
: Sint-Niklaas BE

Met deze expo trekken we resoluut de kaart van de overdaad. Voor dit project sloegen we de handen in mekaar met cultuurcentrum Sint-Niklaas en daagden fotografen, filmmakers en mediakunstenaars uit om met dit thema aan de slag te gaan. In totaal stuurden 93 beeldmakers hun werk in. Na twee selectierondes, waarin de deelnemers hun werk zelf kwamen presenteren, selecteerde de jury uiteindelijk 30 kunstenaars voor de expo. De jury bestond uit Athos Burez (fotograaf), Kim Claes, (CC Sint-Niklaas), Wouter Vanspringel (Centrum voor Beeldexpressie) en curator Tom Van Der Borght.

Kunstenaar onder de kunstenaars

Datum
: 2 maart t/m 13 mei 2018
Locatie
: Aalst BE

Paul Van den Abeele (Aalst, 1929-2014) maakte in zijn leven voor de krant De Standaard zo’n 700.000 foto’s. Het merendeel daarvan is niet bewaard gebleven.

Als zoon van een steenkapper had Van den Abeele een bijzondere affiniteit met beeldhouwers. Hij heeft er velen gefotografeerd. Hij geloofde sterk in de hiërarchie van de kunsten. Bovenaan stonden de architecten en de beeldhouwers. De fotografen bevonden zich ergens helemaal onderaan.

#JeSuisHumain

Datum
: 2 t/m 20 maart 2018
Locatie
: Evere BE

L'Exposition itinérante #JeSuisHumain met à l'honneur le travail du collectif ' Huma ' composé de plusieurs photographes belges partis dans des camps de réfugiés au Liban, en Jordanie, mais aussi en France et en Belgique.

Par une photographie digne, respectueuse et empathique, le reportage nous invite à porter un autre regard sur les personnes contraintes de fuir les violences de leur pays d'origine et attirent notre attention sur leurs droits en tant qu'êtres humains.

I wonder who bewitched us

Datum
: 1 t/m 16 maart 2018
Locatie
: Gent BE

Mijnbouw in Peru kent een lange geschiedenis. Spanjaarden roofden de bodem al leeg in de 16de eeuw, het hele Westen volgde en uiteindelijk zette ook China voet aan wal. De overheid ziet het graag gebeuren. Alles is geld. Maar de lokale bevolking kan alleen toekijken hoe hun land wordt leeggeroofd tot wanneer er alleen littekens overblijven. De lokale weerstand groeit en mondt uit in conflicten. Soms met dodelijke slachtoffers. Simon Lenskens vertelt met zijn foto's het verhaal van mensen die bereid zijn te strijden voor een gezonde plek om te wonen.

Moedersterfte in Afrika

Datum
: 1 t/m 16 maart 2018
Locatie
: Gent BE

Elke dag sterven 452 vrouwen in Afrika ten zuiden van de Sahara door complicaties bij een zwangerschap. Dat zijn meer dan 18 vrouwen per uur. Lieve Blancquaert, fotografe en meter van Memisa, presenteert tien sprekende beelden. De foto’s nemen bezoekers mee naar Afrikaanse ziekenhuizen en illustreren de dagelijkse strijd van patiënten en medisch personeel.

Geweldloos verzet in Palestina en Israël

Datum
: 1 t/m 16 maart 2018
Locatie
: Gent BE

Het conflict tussen Israël en Palestina duurt al meer dan 60 jaar. Zowel Israël als de Palestijnse gewapende groeperingen schenden regelmatig mensenrechten en het internationaal humanitair recht. Israëls bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook maken normaal sociaal en economisch leven in de Palestijnse gebieden onmogelijk. Deze tentoonstelling toont aan de hand van verhalen en beelden de kracht van vreedzaam verzet. Hoopvolle verhalen tonen een andere kant van het conflict.