Exposities Nederland

101 Vrouwen versierd

Datum
: 4 maart t/m 27 mei 2018
Locatie
: Apeldoorn NL

Een donkerharige vrouw kijkt je indringend aan. Haar handen lijken je te willen pakken. In haar mond en tussen haar vingers een rood touwtje als ster gespannen. We zien fotograaf Maria Austria (1915-1975) uit het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van historicus Els Kloek zoals bewerkt door beeldend kunstenaar Marijke Schurink.

Fotogroep Focus KBO Boekel

Datum
: 3 en 4 maart 2018
Locatie
: Boekel NL

Fotogroep Focus organiseert voor de derde keer een expositie. Hiermee willen we zo veel mogelijk mensen in de gelegenheid stellen te genieten van de foto’s die door de leden zijn gemaakt.

Jubileumexpositie Fotoclub De Draadontspanner

Datum
: 1 maart t/m 1 april 2018
Locatie
: Vlissingen NL

In 2018 bestaat Fotoclub De Draadontspanner te Oost Souburg 30 jaar en exposeren we foto's van onze leden in een jubileum expositie.

De club bestaat uit 20 leden in de leeftijd van 26 tot 70 jaar. De leden exposeren werk waarin hun verschillende interesses en diversiteit goed tot hun recht komen.

Gelderse NieuwsFoto 2017

Datum
: 17 februari t/m 8 april 2018
Locatie
: Bredevoort NL

Voor de expositie GeldersNieuwsFoto 2017 nomineerde een vakjury dertig foto’s over actuele onderwerpen uit 2017. In deze tentoonstelling zijn foto’s te zien die Gelders nieuws en opmerkelijke of bijzondere gebeurtenissen tonen die vorig jaar zijn vastgelegd en gepubliceerd in de media. Bezoekers kunnen nog tot en met 17 maart stemmen voor de publieksprijs 2017.

In totaal hebben 37 fotografen 318 foto’s ingezonden, verdeeld over de categorieën Algemeen Nieuws, Human Interest, Kunst/Cultuur & Entertainment, Natuur, Portret, Sport en Reportage.

The Ideal and the Actual

Datum
: 3 maart t/m 14 april 2018
Locatie
: Amsterdam NL

The Ideal and the Actual

In the exhibition The Ideal and the Actual Galerie Caroline O’Breen will show A Monkey Peeled an Onion… [In Search of Nothing] by Marjolein Blom and Matthieu Litt’s Horsehead Nebula. Both series are about visualizing the unimaginable in their own way. Blom helps us to visualize “nothing” and Litt is giving a vision of an ideal world or a “terrestrial paradise”.

Gaia in the Anthropocene

Datum
: 2 februari t/m 31 maart 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Mythen vervulden ooit de behoefte om de natuur en onszelf te begrijpen. In de huidige door rede en ratio beheerste samenleving lijken mythen overbodig te zijn geworden. Van een mysterieuze en ontzagwekkende actor degradeerde de natuur tot een controleerbaar en exploiteerbaar decor. Ondanks onze verlichtingsidealen neemt ons wereldbeeld echter een steeds dystopischere vorm aan.

De laatste decennia zijn we ons pijnlijk bewust geworden van de kwalijke invloed die de mensheid uitoefent op de conditie van onze planeet.

In see fan ljocht

Datum
: 13 februari t/m 1 april 2018
Locatie
: Heerenveen-Oranjewoud NL

Aan de hand van een vast gegeven, telkens vastgelegd vanuit eenzelfde perspectief, onderzoekt Annagreet Hoogeland de subtiele en dramatische effecten van weersveranderingen, seizoenswisselingen en tijd. De spanning tussen bestendigheid en vluchtigheid geven de serie hun betekenis. De foto’s uit de serie In see fan ljocht zijn gemaakt aan de hand van de pinholetechniek.  De lange sluitertijd die hierbij nodig is (en de onscherpte vanwege het ontbreken van een lens), verlenen de foto’s hun kenmerkende zachte, dromerige uitstraling.

Gelders-NieuwsFoto 2017

Datum
: 17 februari t/m 5 april 2018
Locatie
: Apeldoorn NL

Voor de expositie GeldersNieuwsFoto 2017 nomineerde een vakjury dertig foto’s over actuele onderwerpen uit 2017. In deze tentoonstelling zijn foto’s te zien die Gelders nieuws en opmerkelijke of bijzondere gebeurtenissen tonen die vorig jaar zijn vastgelegd en gepubliceerd in de media. Bezoekers kunnen nog tot en met 17 maart stemmen voor de publieksprijs 2017.

In totaal hebben 37 fotografen 318 foto’s ingezonden, verdeeld over de categorieën Algemeen Nieuws, Human Interest, Kunst/Cultuur & Entertainment, Natuur, Portret, Sport en Reportage.

Het Apeldoornsche Bosch

Datum
: 5 februari t/m 31 mei 2018
Locatie
: Apeldoorn NL

Op initiatief van het Comité Herdenking Apeldoornsche Bosch en in samenwerking met ’s Heeren Loo is door CODA een expositie en audiotour samengesteld over het Apeldoornsche Bosch. Deze Joods-psychiatrische instelling was van 1909 tot 1943 gevestigd aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg gevestigd is. Op 22 januari 2018 is het 75 jaar geleden dat het Apeldoornsche Bosch door de Duitse bezetter ontruimd werd. Deze herdenking vormde de aanleiding voor deze bijzondere expositie en audiotour.

The human face of Iran

Datum
: 1 t/m 28 februari 2018
Locatie
: Apeldoorn NL

De fotoserie laat zien hoe Oda Akkermans haar hart verloor aan Iran.

Over Oda Akkermans

Oda Akkermans exposeerde in binnen- en buitenland met zwart-wit portretten van kinderen en ouderen. Ze ontwikkelde en drukte al haar werk zelf op barietpapier. De laatste jaren maakt vooral woon- reisreportages. Een aantal foto’s zijn sinds kort uitgegeven op ansichtkaarten die over de hele wereld verkocht worden. Akkermans speelt veel met natuurlijk licht en probeert zo sfeer te creëren in haar werk.

Een Ogenblik

Datum
: 25 februari t/m 25 maart 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Beide kunstenaars zoeken in hun fotografie naar de diepere betekenis achter het vastgelegde moment. Met geabstraheerde landschapsfoto’s en intieme portretten laten zij de toeschouwer voorbij het oppervlak kijken.

Wout Berger

(Ridderkerk, 1941) specialiseert zich sinds de jaren tachtig in de autonome landschapsfotografie.

Seeing Essaouira by Laisa Maria

Datum
: 2 t/m 31 maart 2018
Locatie
: Amsterdam NL

The young Rotterdam based photographer Laisa Maria presents a visual essay of two trips to Essaouira, a fishers town in Morocco. Essaouira is a popular travel destination, its Mediterranean charm and bohemian feel ever enchanting to outsiders. Therefore, the oriental gaze is never far away, with “orientalism" being a way of seeing that imagines, emphasizes, exaggerates and distorts differences of peoples and cultures of North-Africa and the Middle East – the Orient – as compared to that of the West, which is often portrayed as mysterious or exotic.

CreatiVision

Datum
: 2 t/m 30 maart 2018
Locatie
: Tilburg NL

Dit is inmiddels een vertrouwd evenement, de 13e editie.

Wat bezoekers mogen verwachten

De foto’s zijn met zeer uiteenlopende technieken en met een grote verscheidenheid aan inspiratie vervaardigd door de leden van CreatiVision. De onderwerpen variëren van portretten tot landschappen en van natuurverschijnselen tot straattaferelen. Na een uitvoerige bespreking bepalen de fotografen zelf welk werk te zien is tijdens de expo.

fotoclubs Kader & De Fotostropers

Datum
: 24 februari t/m 7 april 2018
Locatie
: Beverwijk NL

Zaterdag 24 februari a.s. wordt de gezamenlijke expositie van fotoclubs Kader en De Fotostropers geopend door wethouder Tim de Rudder. Fotoclus Kader exposeert met abstracte foto's, terwijl de Fotostropers met verschillende persoonlijke gekozen thema's exposeert. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te komen nemen.

De wereld door de ogen van de NAFVA

Datum
: 1 maart t/m 28 april 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Nederlands Amateur Fotografen Vereniging Amsterdam (NAFVA) is 130 jaar oud en nog steeds breed gericht op elk fotografisch thema. De leden houden zich bezig met straatfotografie, portret, natuur & landschap, journalistiek, abstract en autonoom, verhalende series en nog veel meer. Ieder op zijn of haar eigen wijze. Daarom is deze expositie ook zo gevarieerd.

Une Saison en France

Datum
: do 1 maart 2018 20.00-22.00 uur
Locatie
: Amsterdam NL

In zijn thuisstad Bangui, in de Centraal Afrikaanse Republiek, had Abbas een liefdevol gezin en een goede baan als docent Frans op een middelbare school. Ook zijn broer Ettienne werkte er als docent filosofie. Maar de burgeroorlog dwong ze te vluchten naar Frankrijk. Daar zijn ze hun goede baan en reputatie op slag kwijt, worden met de nek aangekeken en moeten ze het doen met slecht betaalde baantjes. Tijdens de vlucht uit Afrika werd Abbas vrouw vermoord en nu moet hij alleen voor zijn dochtertje en zoon zorgen.

Milan Gies

Datum
: 24 februari t/m 11 maart 2018
Locatie
: Ede NL

Milan Gies (1977) werd geboren in Amersfoort. Na een carrière als professioneel springruiter en enkele jaren op Toneelschool de Trap, startte hij in 2005 met de vakopleiding tot fotograaf aan de Fotoacademie in Amsterdam. Hier studeerde hij in 2009 af en daarna volgden verschillende groeps- en solo-exposities, waaronder Fotofestival Naarden. Momenteel is Milan gevestigd in Amsterdam, waar hij werkt als autonoom beeldend kunstenaar, en daarnaast is hij als docent verbonden aan de Fotoacademie.

Fotografie en de tijdmachine

Datum
: 15 februari t/m 24 maart 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Fotografie is de kunst om het verleden in de toekomst te teleporteren
Mehmet Murat Ildan (Turks schrijver)

Als de Art Week Rotterdam net is afgelopen, vertrekt de kunst fotografie nog niet uit Rotterdam. In Galerie Sehnsucht in het Oude Noorden is altijd autonome fotografie van aanstormende talenten te zien.

New Dimensions

Datum
: 22 februari t/m 25 maart 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Ramazan Barlas

By playing with size, material and structure in his photographic works, Ramazan Barlas questions our relationship to the scale of the subject and of ourselves. These abstract geometric shapes seem to not be part of our physical reality.

The images stem from Barlas' own imagination, and he proves that photography is the perfect medium to visualise such ideas.

Wie wij zijn

Datum
: 17 februari t/m 3 mei 2018
Locatie
: Heerjansdam NL

De overzichtstentoonstelling Wie wij zijn brengt drie projecten van fotografe en videokunstenares Rince de Jong (Rotterdam, 1970) bijeen. Het oeuvre van De Jong heeft zich ontwikkeld doordat zij zich letterlijk onderdompelt in de wereld van haar onderwerpen. De kunstenares werkte achtereenvolgend parttime in de bejaardenzorg, een kinderdagverblijf en als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking. Door deel te worden van de dagelijkse routines en omgeving van haar modellen heeft De Jong een oeuvre opgebouwd dat liefdevol, puur, eerlijk en direct is.

Jaarlijkse expositie van Fotoclub Nuland

Datum
: 24 en 25 februari 2018
Locatie
: Nuland NL

Naast de gebruikelijke expositie waarin de leden een aantal foto’s in de categorie ‘vrije fotografie’ exposeren hangt er van elk lid één foto die gemaakt is ten behoeve van de jaaropdracht. Het thema van de jaaropdracht is dit jaar “Vakmanschap”.

Een professionele vakjury beoordeelt de foto’s van de jaaropdracht en zal op zaterdag 24 februari om 14.00 uur de prijswinnaars bekend maken.
Ook voor de bezoekers is een belangrijke rol weggelegd, zij bepalen de winnaar van de publieksprijs.

Annetrude

Datum
: 3 februari t/m 3 maart 2018
Locatie
: Heerlen NL

De foto's van het model zijn gemaakt in de periode 2011- 2017 in de omgeving van Zuid-Limburg.

Licht en Tegenlicht

Datum
: 26 februari t/m 30 maart 2018
Locatie
: Bussum NL

De leden van Fotoclub ’t Gooi hebben foto’s gemaakt waarbij het Licht de belangrijkste rol speelt. Natuurlijk zonder licht is er geen fotografie maar bij deze foto’s is het licht zo gebruikt dat het een hoofdonderwerp van de foto geworden is.

Hellenic / Nostalgic

Datum
: 25 februari t/m 14 april 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Het is de eerste grote solo-expositie van Kim De Molenaer in Nederland. De galerie toont een selectie van zwart-wit foto’s met Griekenland als decor. De artistieke beelden weerspiegelen de schoonheid van het land door historische, mythologische of architectonische referenties.

Met de klassieke, tijdloze fotoserie 'Hellenic / Nostalgic' zinspeelt De Molenaer op een onzichtbare wereld. Daarbij heeft hij een duidelijke voorkeur voor portretfotografie, maar laat ook stranden en geënsceneerde beelden zien. Zijn streven naar perfectie staat centraal.

Keistad Foto Collectief

Datum
: 17 februari t/m 28 april 2018
Locatie
: Amersfoort NL

Expositie met 50 zeer uiteenlopende foto’s.

Pattern and Presence

Datum
: 24 februari t/m 31 maart 2018
Locatie
: Amsterdam NL

In his first solo exhibition with Upstream Gallery, Harm van den Dorpel features works from multiple series’ that react to different moments in the history of cybernetics.

Pattern and Presence, the title of the show, is taken from the book ‘How we became posthuman’ by N. Katherine Hayles (1999), in which she describes the historical development of cybernetics and politics of disembodiment.

Withoos meets Withoos

Datum
: 24 februari t/m 20 mei 2018
Locatie
: Hoorn NL

De expositie 'Withoos meets Withoos' toont dertig 'fotografische schilderijen' van Hans Withoos, een verre achterkleinzoon van de 17e eeuwse fijnschilder Matthias Withoos. Met zijn intrigerende beeldbewerkingen overbrugt hij moeiteloos de meer dan 350 jaar tussen twee vak- en bloedverwanten. Het museum laat ook een selectie werken van Matthias Withoos zien.

Geboren fotograaf

Datum
: 24 februari t/m 27 mei 2018
Locatie
: Oss NL

Kleine werelden die op zichzelf staan. Als stills uit een vergeten zwart-witfilm, de laatste overblijfselen van een verloren klassieker. De foto’s van Leo van den Bergh (1912-2009) hebben geen toelichting of verduidelijking nodig. In zowel esthetisch als documentair opzicht zijn de beelden een lust voor het oog.

De Osse fotograaf Leo van den Bergh wist met zijn camera zowel kleine, vluchtige momenten als een groter tijdsbeeld te vangen. Zijn Oss geeft een kijkje in het nabije verleden, met plekken die intussen onherkenbaar zijn veranderd.

Fotogroep Waalre exposeert in Het Klooster

Datum
: 24 en 25 februari 2018
Locatie
: Waalre NL

Foto-expositie 2018

Datum
: 24 februari t/m 4 maart 2018
Locatie
: Oud-Beijerland NL

Fotoclub De Hoekse Waard nodigt u uit om een bezoek te brengen aan de jaarlijkse expositie. Gekozen is voor een vrij thema, de leden laten hun favoriete werk zien.

De leden van de fotoclub waarderen het als u tijdens uw bezoek niet alleen naar de foto's komt kijken maar ook met hen de discussie aangaat over de gepresenteerde foto's.