Henk Wildschut

Henk Wildschut - foto R. de Puy Henk Wildschut (Harderwijk 1967) studeerde aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten in de Haag.
Het verloop van tijd beschouwt hij als belangrijke bijdragen voor de intensiteit van zijn werk. Hierdoor hoopt hij de ontwikkelingen of hopeloosheid van een onderwerp bloot te kunnen leggen. Zijn onderwerpen noemt hij zelf verborgen maatschappelijke werelden die hij met zijn camera onderzoekt. Bekend is zijn werk 'Sandrien' waarin hij samen met vriend en collega Raimond Wouda de bemanning van het gestrande schip Sandrien meer dan 1,5 jaar volgde. Zijn Serie Shelter startte hij in 2005. In 2010 resulteerde dat in het boek Shelter, waarvoor hij in 2011 de Kees Scherer Prijs en de Dutch doc Award won.
Op dit moment werkt Wildschut aan een grote serie over de Nederlandse Voedsel industrie in opdracht van het Rijks Museum en het NRC. De tentoonstelling over dit onderwerp zal in september 2013 te zien zijn in het Rijks Museum.

Opkomst en ondergang van de Jungle van Calais

Een keuze uit
Gepubliceerd: 26 april 2017

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op Ville de Calais van Henk Wildschut.

Op een septemberochtend in 2010 vertrok de Amsterdamse fotograaf Henk Wildschut naar de zogeheten Jungle van Calais, voor hem hét symbool van de problematiek van illegale immigranten in Europa. Hij was er sinds 2001 al vele malen geweest. Maar ditmaal was het voor de laatste keer, zo zei hij tegen zijn vrouw. Ze geloofde er niets van. “Je bent aan Calais verslaafd”, zei ze. En ze kreeg gelijk.

Zeker, in 2011 kwam een boek uit dat als een soort afronding van 'Calais' gezien kon worden, getiteld Shelter. Een prachtig, door Robin Uleman vormgegeven boek - uitgegeven door het helaas inmiddels ter ziele gegane Post Editions – waarin de provisorische, van karton en ander afval gemaakte huisjes en tentjes van migranten centraal staan. Wildschut zag in die provisorische bouwsels niet op de laatste plaats de vindingrijkheid en veerkracht waarvan mensen ook in zware omstandigheden blijk konden geven. Het boek bevatte foto's die gemaakt waren op diverse plekken in Europa, maar de nadruk lag toch wel op Calais.

Henk Wildschut

In Museum Jan Cunen te Oss leip in 2013 de tentoonstelling SOLO - Henk Wildschut. Illegale immigranten spelen de hoofdrol. Maar het zijn vooral hun tijdelijke onderkomens die het verhaal vertellen.

Bij de derde editie van fotofestival Bredaphoto in 2008 was het wat mij betreft een van de sterkste onderdelen: de expositie 'Shelters' van Henk Wildschut (Harderwijk, 1967). Vijf jaar later vormt de Shelter-serie het hart van de tentoonstelling 'SOLO - Henk Wildschut' die in 2013 te zien was in Museum Jan Cunen te Oss.

Het gaat om de eerste museale solotentoonstelling van de fotograaf. Maar de titel 'SOLO' slaat denk ik op de eerste plaats op de mensen die Wildschut vaak fotografeert, mensen die alleen op de wereld staan, overgeleverd aan de grillen van het lot.

Het was in 2005 dat Wildschut in Calais terecht kwam in een merkwaardig stukje niemandsland, ter plaatse 'de Jungle' genoemd. Er woonden illegale immigranten in zelfgebouwde hutten en tenten, tijdelijk, in de hoop ooit via een of andere vrachtwagen het Kanaal over te kunnen steken naar het beloofde land Groot-Brittannië.