Kaspersky

Adobe Flash, eindstreep eindelijk in zicht

Steve Jobs kondigde zeven jaar geleden de neergang van Adobe's Flash aan. Hij weigerde het product nog langer te gebruiken op zijn apparaten die met nieuwe technologieën werken. Zoals de iPod en de iPad. Volgens Jobs was Flash traag, een stroomvreter, omslachtig, incompatibel met touchscreens. En bovendien vol beveiligingslekken.

Flash raakt langzaam maar zeker uit de gratie. PhotoNmagazine schreef er al eerder over. De beveiliging is al decennia een crime. Adobe heeft de twijfelachtige eer kampioen-uitbrenger van beveiligingspatches te zijn. Er werd ook de strategische fout gemaakt Flash terug te trekken van mobiele apparaten terwijl het zelfs voor een kind (laat staan een volgroeide volwassene met een IQ van rond de 80) duidelijk was dat mobiele toepassingen alleen maar zouden groeien.

Heeft antivirussoftware op smartphones en camera's zin?

Niemand aarzelt antivirussoftware op de computer te installeren. Maar op de smartphone? Dat is toch geen computer? Deze misvatting zit bij velen tussen de oren gebakken. Een smartphone is namelijk opgebouwd rond een 'gewone' microprocessor. En meer en meer voeren wij er zaken op uit die wij gewend waren op de desktop uit te voeren.

Moet dit in toekomst ook bij een digitale camera? De vraag kan gemakkelijk worden beantwoord. Naarmate de camera meer en meer netwerk georiënteerd wordt zal deze data gaan bevatten en een toegangspoort kunnen worden naar netwerken en andere hardware. En zal dan een interessant object kunnen worden voor cybercriminelen. Wanneer ergens apps (software) op kunnen draaien kan er ook software op draaien die met malware wordt betiteld. Leuk voor het delen van bestanden. Ik moet vrezen dat et antwoord wel eens ja zou kunnen zijn.