Museum of Modern Art (MoMA)

I’M OK – YOU’RE OK

Datum
: 4 maart t/m 11 juni 2017
Locatie
: Den Haag NL

Het werk van beeldend kunstenaar Mariken Wessels (Vlaardingen, 1963) begeeft zich in de ambigue zone tussen feit en fictie. Ze speelt net zolang met zowel gevonden als zelfgemaakte foto’s tot een nieuw verhaal ontstaat. In 2016 won zij met Taking Off. Henry my neighbor de prestigieuze Author Book Award van het festival Les Rencontres de la Photographie in Arles. Het Fotomuseum presenteert deze serie nu samen met drie eerdere series Elisabeth - I Want To Eat - (2008), Queen Ann. P.S. Belly cut off (2010) en Keepsake (2011)

Een mooie monografie over Louis Faurer

Een keuze uit
Gepubliceerd: 27 januari 2017

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op de monografie Louis Faurer.

The New York School of Photography. Onder die noemer worden fotografen gerangschikt die tussen eind jaren dertig en begin jaren zestig actief waren in New York en vooral de stad en haar bewoners als onderwerp hadden. Het waren fotografen die niet op de laatste plaats de kost verdienden bij tijdschriften maar letterlijk de straat opgingen voor hun vrije werk. Er zitten zulke grote namen bij als Richard Avedon, William Klein, Robert Frank en Lisette Model maar ook minder of amper bekende figuren zoals Ted Croner en David Vestal. Ook Louis Faurer (1916-2001) hoort tot de laatste categorie. Maar gelukkig is er nu een mooie monografie aan hem gewijd, weliswaar bescheiden van omvang, maar dat had hij zelf misschien ook zo gewild.

Faurer, in 1916 geboren in Philadelphia, was 13 toen hij een paar tekeningen stuurde naar Walt Disney en prompt een uitnodiging kreeg voor een nadere kennismaking. Het liep anders. Faurer volgde een opleiding voor 'commercial lettering' en verdiende wat bij met het maken van karikaturen. Rond 1937 begon hij te fotograferen – Walker Evans was zijn grote voorbeeld.

Los Alamos

Datum
: 17 maart t/m 7 juni 2017
Locatie
: Amsterdam NL

De Amerikaanse William Eggleston (1939, Memphis, Tennessee US) geldt al bij leven als een van de meest toonaangevende fotografen van de afgelopen decennia. Hij pionierde op het gebied van kleurenfotografie vanaf het midden van de jaren 60 en verhief het alledaagse Amerika tot fotogeniek onderwerp. In de tentoonstelling William Eggleston – Los Alamos toont Foam 75 foto’s die de fotograaf tussen 1966 en 1974 maakte gedurende verschillende roadtrips door de zuidelijke staten van Amerika. De tentoonstelling bevat een aantal iconische werken, waaronder Egglestons eerste kleurenfoto.