Museum of Modern Art (MoMA)

Et des terrils un arbre s'élèvera

Datum
: 19 februari t/m 21 mei 2017
Locatie
: Hornu BE

De Amerikaanse fotografe LaToya Ruby Frazier groeide op in Braddock, een stadje even buiten Pittsburgh, in het hart van de Rust Belt. The bottom heette het lagere en armere deel van de stad, dicht bij de staalfabriek Edgar Thomson Steel Works, die in 1872 werd opgericht door Andrew Carnegie. Daar werd LaToya Ruby Frazier zich op haar zestiende bewust van de noodzaak om te getuigen over de impact van de-industrialisering op de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Ze maakte foto’s van drie generaties vrouwen in haar familie

Los Alamos

Datum
: 17 maart t/m 7 juni 2017
Locatie
: Amsterdam NL

De Amerikaanse William Eggleston (1939, Memphis, Tennessee US) geldt al bij leven als een van de meest toonaangevende fotografen van de afgelopen decennia. Hij pionierde op het gebied van kleurenfotografie vanaf het midden van de jaren 60 en verhief het alledaagse Amerika tot fotogeniek onderwerp. In de tentoonstelling William Eggleston – Los Alamos toont Foam 75 foto’s die de fotograaf tussen 1966 en 1974 maakte gedurende verschillende roadtrips door de zuidelijke staten van Amerika. De tentoonstelling bevat een aantal iconische werken, waaronder Egglestons eerste kleurenfoto.

De verliefde camera - Ed van der Elsken

Een keuze uit
Gepubliceerd: 1 maart 2017

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op De verliefde camera - Ed van der Elsken.

In de laatste jaren van zijn leven werkte Ed van der Elsken (1925-1990) aan een boek dat 'zijn beste foto's' moest bevatten. Het boek werd postuum uitgegeven in 1991 onder de titel Once upon a time. De weemoed die de titel wekte, werd nog versterkt door de ontroerende foto op het omslag, waarop we Van der Elskens zoontje Johnny zien die troost lijkt te vinden bij zijn paardje.

De prachtige monografie, in hetzelfde kloeke vierkante formaat uitgevoerd als verschillende andere boeken van Nederlands beroemdste fotograaf, verscheen bij gelegenheid van een retrospectief in het Stedelijk Museum Amsterdam. In datzelfde museum is nu tot en met 21 mei 2017 de tentoonstelling 'Ed van der Elsken – De verliefde camera' te zien die gepresenteerd wordt als 'het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar’. Het gaat om een reizende tentoonstelling die ook Jeu de Paume in Parijs en Fundación MAPFRE in Madrid aan zal doen. Er verscheen een vrijwel gelijknamige catalogus.

I’M OK – YOU’RE OK

Datum
: 4 maart t/m 11 juni 2017
Locatie
: Den Haag NL

Het werk van beeldend kunstenaar Mariken Wessels (Vlaardingen, 1963) begeeft zich in de ambigue zone tussen feit en fictie. Ze speelt net zolang met zowel gevonden als zelfgemaakte foto’s tot een nieuw verhaal ontstaat. In 2016 won zij met Taking Off. Henry my neighbor de prestigieuze Author Book Award van het festival Les Rencontres de la Photographie in Arles. Het Fotomuseum presenteert deze serie nu samen met drie eerdere series Elisabeth - I Want To Eat - (2008), Queen Ann. P.S. Belly cut off (2010) en Keepsake (2011)

Een mooie monografie over Louis Faurer

Een keuze uit
Gepubliceerd: 27 januari 2017

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op de monografie Louis Faurer.

The New York School of Photography. Onder die noemer worden fotografen gerangschikt die tussen eind jaren dertig en begin jaren zestig actief waren in New York en vooral de stad en haar bewoners als onderwerp hadden. Het waren fotografen die niet op de laatste plaats de kost verdienden bij tijdschriften maar letterlijk de straat opgingen voor hun vrije werk. Er zitten zulke grote namen bij als Richard Avedon, William Klein, Robert Frank en Lisette Model maar ook minder of amper bekende figuren zoals Ted Croner en David Vestal. Ook Louis Faurer (1916-2001) hoort tot de laatste categorie. Maar gelukkig is er nu een mooie monografie aan hem gewijd, weliswaar bescheiden van omvang, maar dat had hij zelf misschien ook zo gewild.

Faurer, in 1916 geboren in Philadelphia, was 13 toen hij een paar tekeningen stuurde naar Walt Disney en prompt een uitnodiging kreeg voor een nadere kennismaking. Het liep anders. Faurer volgde een opleiding voor 'commercial lettering' en verdiende wat bij met het maken van karikaturen. Rond 1937 begon hij te fotograferen – Walker Evans was zijn grote voorbeeld.