Ruud Uphoff

Joep Eijkens Computer-beveiligingsspecialist Ruud Uphoff werkte als onderofficier bij de Nederlandse Landmacht, aanvankelijk als elektronicus bij de geleide wapensystemen, waarbij hij een gedeelte van zijn loopbaan in het buitenland was gelegerd. Later werkte als kwaliteitscontroleur bij de Landmacht, waar onder andere tot zijn taak behoorde de productieprocessen bij de (internationale) toeleveranciers materiaal en onderdelen te controleren.

Nadat hij zijn loopbaan bij de Landmacht afsloot werd hij kaderlid bij de leidende vereniging HCC (Hobby Computer Club) en de Compusers gebruikersgroep. Hij adviseerde daar tezamen met andere ICT professionals. Zijn specialisatie ligt op het gebied van computerveiligheid en kwaliteitsbewaking.

Op dit moment is hij ook bij PhotoNmagazine het 'veiligheidsgeweten'.

Stuur Ruud een e-mail..

Windows 10, ongewenste connectiviteit?

De komst van Windows 10 heeft, zoals te verwachten valt, wel wat beroering veroorzaakt. De critici tuimelen over elkaar heen en het is moeilijk om de werkelijkheuid te onderscheiden van de 'verhalen'.

Bij het uitkomen van Windows 10 kan men voor wat betreft de privacyaspecten de vraag stellen of de gebruiker het volgende prima vindt:

  • Toetsaanslagen, die worden doorgestuurd naar een server;
  • De microfoon, die kan worden aangezet en meegeluisterd op afstand;
  • Een WPA netwerksleutel, die wordt gedeeld met de 'vrienden' en die deze dan ook weer delen met hun 'vrienden.'

Consumenten die hun privacy belangrijk vinden wordt aangeraden om Windows 10 niet met de aanbevolen standaardinstelling op hun computer te installeren. Bij de standaardinstallatie wordt namelijk ook een reeks internettoepassingen op de pc gezet die toegang tot veel persoonlijke gegevens krijgen, zo laat de Consumentenbond aan de hand van eigen onderzoek weten. Maar zeker bij bedrijven is het veiligheidsaspect doorslaggevend voor het al dan niet overnemen van de door M'soft aangeboden 'standaard-instellingen'.

Machines in een bedrijfssituatie wordt afgeraden aan te melden met een “Microsoft account”. Dat verhindert dat apparaten met elkaar synchroniseren via Microsoft.

Digitaal gegijzeld: Cryptolocker

Stel je voor dat je op een ochtend je PC inschakelt en je krijgt de mededeling dat je bestanden geëncrypteerd zijn. Dus omgezet in niet te ontcijferen tekst. En inderdaad blijken al je databestanden te zijn veranderd in onleesbare troep. Ook alle foto’s, video’s en andere gegevens, die deels wellicht van grote emotionele waarde, zijn weg, tenzij je deze criminelen even € 300 betaalt. Doemscenario? Helaas is het harde werkelijkheid. Deze malware heeft geen beheersrechten nodig. Ze werkt alleen binnen jouw account en dat is genoeg om schade aan te richten, tenzij je een losgeld betaalt.

Dat losgeld moet ergens naar worden overgemaakt. Je kunt dus naar de politie stappen. Maar wat kunnen die uitrichten wanneer het een bankrekening van iemand in Rusland, Nigeria of in de Opper Patagonische laagvlakte is? En die gegevens zijn weg. Dus vrijwel iedereen bezwijkt dan en betaalt, de boete voor de te late BTW aangifte, waar je de administratie voor nodig hebt, is immers veel hoger? Wat zal de klant zeggen die volgende week de foto's nodig heeft op de beurs in Parijs?