Wereld van Morgen

Deze column gaat over de wereld, nu eens niet gezien door de ogen van de doorgewinterde professional, maar door de ogen van een student die blanco de wereld van het beeld binnenstapt. Een veranderende wereld. Immers, het gaat in het vak en in de wereld om ons heen eigenlijk al lang niet meer over pure fotografie, maar ook over film, geluid en communicatie. Over internet en multimedia.

Wat is fotografie? Of mijn Ithaka

Van Dale definieert het als: de kunst om door chemische inwerking van licht op een gevoelige plaat, respectievelijk film, afbeeldingen van voorwerpen te maken. Het woord is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht (φωτὸς, (phootos), van: φῶς (foos): licht, en γράφω (grafoo): schrijven).

Ik, fotograaf?

De dag begon als chauffeur naar Den Haag, mijn ouders wilden een tentoonstelling zien in het Haagse Gemeentemuseum. Ik was vrij, ik hou van auto rijden en na een ritje van vijftig minuten staan we voor de ingang en zien wij een affiche van de tentoonstelling van de Wildlife Photography Awards 2012. Die moet ik zien, dacht ik. Zelf ben ik enthousiast fotograaf, dus vond ik het belangrijk deze tentoonstelling te gaan zien.

De tentoonstelling is indrukwekkend, tragisch en teder. De foto’s zijn weergegeven met uitleg van de fotograaf, met informatie over het betreffende dier of stuk landschap. En ook de instellingen van de camera en gebruikte apparatuur staan beschreven. Dit is voor mij zeer informatief, omdat ik altijd aan het leren ben over hoe een foto gemaakt kan worden. En wat anderen in een bepaalde situatie hebben gedaan.