Wessel Sijl

Wessel Sijl

Wessel Sijl fotografeert al sinds zijn tienerjaren. Voortvloeiend uit de lange periode van analoge fotografie, is zwart-wit zijn grote liefde. Na zijn overstap naar de digitale fotowereld fotografeert hij ook toenemend in kleur. Zijn favoriete thema’s: landschap, stadsimpressies, urban photography en interieurs. Vrij snel na de overstap naar digitale fotografie maakte Wessel kennis met het GNU Public Licenseprogramma GIMP (GNU Image Manipulation Program).

Public license programma's, zoals ook Open Office en Libre Office, worden wereldwijd door programmeurs en grote bedrijven in samenwerking opgezet, de broncodes zijn vrij. Ook overheden schakelen over op deze programmatuur, niet zozeer omdat het niets kost, maar ook om niet afhankelijk te zijn van een leverancier, om met open standaards te kunnen werken.

Wessel schakelde om op GIMP, niet alleen omdat het een goed, veelzijdig en tegelijkertijd kostenloos grafisch programma is, maar ook omdat hij gefascineerd is door wat een wereldomvattende groep van enthousiaste en kundige vrijwilligers kan realiseren. GIMP is al zo'n tien jaar het standaard programma van Wessel. In kringen van gebruikers wordt hij beschouwd als een autoriteit. Hij geeft veel trainingen en doet workshops, voor beginners en gevorderden. Zijn kennis en ervaring deelt hij, geheel in de sfeer van het Public License principe, dan ook graag met andere fotografen.

Stuur Wessel een e-mail.

Affinity Photo

In de markt van de grotere en betere fotobewerkingsprogramma's zijn spectaculaire nieuwe of stevige vernieuwingen van fotobewerkings pakketten geen dagelijks nieuws. Er zijn afgezien van de reguliere updates zeker wel bewegingen. Maar per saldo wordt de markt wordt toch vooral beheerst door een paar grote spelers - betaald of gratis - zoals de producten van Adobe (Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom), Corel (Paint Shop Pro), Magix en GIMP. En dan nog wat kleinere spelers die ook alleszins constant in hun mannetje staan. Maar dan verschijnt er ineens een nieuw programma waarbij je even de adem inhoudt en even moet slikken en dat de ogen even doet knipperen ... Een fotobewerkingsprogramma dat op hoog niveau presteert, er prettig uitziet, zich intuïtief laat bedienen, krachtig en veelzijdig is, en goed aansluit op de wensen en eisen van professionals. En dat voor een zeer bescheiden prijs. Is dat echt het geval? Kan dat? Jazeker! Met het programma Affinity Photo. Deze nog relatief jonge hond is een ware dreun in de markt, een wake-up call voor de bestaande, vaak (veel) duurdere spelers. Lees verder wat dit prachtige pakket zoal te bieden heeft.

GIMP 2.10

Het heeft lange tijd geduurd, maar in april 2018 was dan eindelijk de langverwachte nieuwe release het fotobewerkingsprogramma GIMP gepubliceerd. Deze behoorlijk grote release, 2.10, is het resultaat is van zes jaar werk van een kleine maar toegewijde kern van specialisten. Inmiddels is zijn we al weer een paar sub releases verder (thans kan de release 2.10.8 worden gedownload) waarmee de altijd onvermijdelijke schoonheidsfoutjes na zo'n grote vernieuwing zijn weggepoetst. Het is thans een goed moment om deze nieuwe release van GIMP onder de loep te nemen. Er is veel namelijk veranderd - lees verbeterd. Maar één ding blijft ongewijzigd: dit fantastische, uitgebreide en veelzijdige open source programma blijft gratis ! Lees verder wat GIMP 2.10 zoal biedt.

Smart Ink, goed alternatief voor inkten en supply systemen voor fotoprinters

Menig fotograaf ervaart een foto pas als echt wanneer deze een fraaie druk in handen heeft. De echte fine-art print geeft de finishing touch aan de opname. De bottleneck bij inkt is het kostenplaatje van de inktcartridges. Printerinkt wordt niet ten onrechte vaak omschreven als vloeibaar goud. Fotografen die veel moeten printen, zoeken regelmatig naar voordeliger en toch goede alternatieven.

Inkjet

Bij inkjetdruk gaat het in de regel om gepigmenteerde inkt. De zoektocht naar goede alternatieve inkten is een uitdaging. Juist voor fotoprinters, in de regel een kostbare investering, verlangt de fotograaf goed materiaal; zowel de inkt als ook de supply systemen. En niet in de laatste plaats moet de fotoprint er perfect uit zien, want daar gaat het immers om. Inkt en supply systemen betrekken uit een ver land, is een optie, maar menig vakman betrekt zijn producten liever uit eigen land om de lijnen korter te houden.

Oplossing

Al enige tijd is het in Tilburg gevestigde Smart Ink actief op de markt. Smart Ink levert gepigmenteerde inkt en doordachte supply systemen voor redelijke prijzen. De producten zijn leverbaar voor diverse merken en typen printers. Op de website van Smart Ink kan men vaststellen wat er voor een specifieke printer beschikbaar is. Overigens levert Smart Ink behalve pigmentinkten ook andere typen inkt, zoals dye inkten en sublimatie inkten

GIMP Extensions

In PhotonMagazine is eerder aandacht besteed aan plugins en scripts voor het open source beeldbewerkingsprogramma GIMP. Waarvoor zij dienen, en hoe ze moeten worden geïnstalleerd. Als je op zoek gaat, is het soms een hele zoektocht om uit te vinden welke plugins, scripts of andere uitbreidingen nuttig voor je zijn. Al was het alleen maar om ze een keer uit te proberen. Er is enorm veel verschenen, en dat is allemaal op internet te vinden en te downloaden. Met de GIMP Plugin Registry is dat al een stuk gemakkelijker gemaakt; daar is (bijna) alles bijeen gebracht, compleet met uitleg, en is het direct te downloaden. Maar ondanks dat is het toch nog een hele tour om je eigen voorkeuren er uit te pikken en vervolgens te installeren. Dat blijkt echter veel sneller en gemakkelijker te kunnen. Lees verder hoe dat in zijn werk gaat, en met welke zeer nuttige zaken GIMP op een slimme en efficiënte wijze wordt verrijkt.

GIMP plugins of scripts?

Een greep uit interessante plug-ins voor het fotoprogramma GIMP

Voor het fotoprogramma GIMP verschijnen met enige regelmaat plug-ins. Het aanbod is inmiddels aanzienlijk. Juist omdat er zoveel plug-ins zijn voor GIMP, is er altijd stof om er een artikel aan te wijden. Ditmaal worden enkele interessante plug-ins behandeld: voor het wegwerken van purple fringe, voor het verbeteren van hoge lichten en schaduwen, voor het prachtig omzetten van foto’s naar zwart-wit, en tenslotte voor het voorzien van foto’s van een watermerk. Lees verder hoe een kind de was kan doen.

Karol Plicka

In deze moderne tijd is het nemen van een foto hoegenaamd geen kunst meer. Een druk op de knop van de digitale camera, of de fotofunctie van de smartphone, levert direct een technisch behoorlijk geslaagde foto op, die je ook nog gelijk kunt bekijken, en desgewenst presenteren of delen met de hele wereld. Dat is iets waar menig fotograaf uit de tijd dat digitale camera's nog niet bestonden alleen maar van konden dromen. Hun aanpak dwong tot goed nadenken alvorens de sluiter van de camera te ontspannen. Niet alleen technisch, maar ook met aandacht voor het onderwerp voor de lens. Dat laatste ontbreekt er nogal eens aan bij digitaal verkregen foto's: technisch in orde, maar inhoudelijk vaak oppervlakkig. Uiteraard heeft de mogelijkheid van snel en ongeremd fotograferen ook weer zijn voordelen voor het verkrijgen van interessante spontane foto's. Desondanks is het goed om eens te kijken naar de doordachte werkwijze en inspiratie van de oude meesters.

Er zijn vele beroemde fotografen die ik in het kader van dit artikel nader zou kunnen beschouwen, maar daarover is in de regel al veel geschreven. Het internet staat er vol van, en herhaling van veel bekende zaken acht ik weinig zinvol. Daarom presenteer ik een in Nederland wat minder bekende, maar zeer bedreven en bevlogen fotograaf (en cineast !) uit het voormalige Tsjecho-Slowakije: Karol Plicka. Zijn blik op de wereld, vervat in prachtige, diepgaande, melancholische, bevestigende en soms zelfs dramatische beelden, is ook nu, in deze snelle digitale tijd, een inspiratiebron voor menig toegewijd fotograaf.

UFRaw. Een overzichtelijke en solide freeware RAW converter

Bij camera’s die met RAW bestanden overweg kunnen, wordt meestal software meegeleverd om de bestanden te bewerken en te converteren tot een JPG- of TIF-bestand. De kwaliteit hiervan is verschillend. Het varieert van een eenvoudige app waarmee nauwelijks ingrijpen mogelijk is en voornamelijk bedoeld om opnamen om te zetten naar JPG of TIF, tot uitgebreide programma’s met behoorlijk veel mogelijkheden. Er wordt ook software geleverd die onafhankelijk van de camerafabrikant is geproduceerd, zoals bijvoorbeeld Silkypix of het bekende Camera Raw dat met Adobe Photoshop wordt meegeleverd. Onder de groep camera onafhankelijke RAW converters bevinden zich ook interessante freeware programma’s. Een al langer bestaande open source RAW converter, niet onbekend bij gebruikers van het fotobewerkingsprogramma GIMP, is UFRaw.

Ga je voor kwaliteit en wil je het hele digitale proces van opname tot uiteindelijke foto in eigen hand houden, dan fotografeer je in RAW. UFRaw is daarvoor een hele interessante tool. Lees verder wat het allemaal kan bieden.En, prettige bijkomstigheid, een licentie van open source software is vrij van kosten.

GIMP

In de schrijvende fotopers wordt relatief weinig aandacht besteed aan het fraaie en kosteloze fotobewerkingsprogramma GIMP. Tijd om daar verandering in aan te brengen, en voor een (nieuwe) kennismaking. Want wie is niet ongevoelig voor geld in de zak houden zonder in te leveren op kwaliteit, en lofuitingen van je klant ontvangen ? Het zonder kosten downloaden van het programma, inclusief de regelmatig nieuwe releases en vele fraaie plug-ins en scripts, en het creatief kunnen werken met lagen, kanalen en maskers, klinkt nu eenmaal aantrekkelijk. GIMP is een volwaardig programma dat zich vanwege de uitgebreide mogelijkheden en degelijke onderhuidse motor mag verheugen op groeiende belangstelling, óók onder professionals. De jongste versie 2.8 is sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers. Spreekt je dit aan, dan zou GIMP wel eens goed bij je kunnen passen. Een uiteenzetting over hoe mensen door samenwerking deze software ontwikkelen die aan alle eisen voldoet.