ISIS, de foto die de nominatie van World Press Photo nooit zal halen

Veerender Jubbal: “That’s an iPad, not a Quran, and the Dastar (turban) is worn by Sikhs

De nasleep van de terroristische aanslagen in Parijs zorgde ook voor 'valse' journalistiek, zie ook deze Proloog, daar staan een paar voorbeelden in van de geldwolvenjournalistiek, de bladen en omroepen moeten immers verkopen. Een zeer frappant item, dat toont hoe het is gesteld met de verificatie van nieuwsfeiten had tragisch af kunnen lopen.

foto: © ISIS, de foto die de nominatie van World Press Photo nooit zal halenDe Canadese gamer Veerender Jubbal, een Sikh van afkomst, had een selfie gemaakt in de badkamer. Samen met zijn game-laptop. Waarschijnlijk door een gamer werd de foto door Photoshop gehaald met als resultaat een terrorist die een Koran in zijn handen heeft. Op de achtergrond is een kunstpenis te zien die werd toegevoegd. Er werd een vest toegevoegd met enkele zichtbare draden.

Via onder andere een ISIS kanaal, door de Twitteraar @abualut8, werd de foto gedeeld via sociale media en er barstte een Twitterconcert los. Hoe kan het ook anders op dit zwatelmedium voor zwetsers. Jubal was ineens een Parijse terrorist.

Veerender Jubal is verre van een terrorist, hij is een gekend tegenstander van GamerGate, maakte deel uit van een groep die zich keerde tegen het seksisme in videogames. Dit zou de reden zijn dat er wraak op Jubal werd genomen. Het grootste deel van de gameontwerpers zijn vrouwen. Vrouwen die andere elementen inbrachten dan de traditionele Rambohelden en het geweld. Dit werd hen door een aantal gamers kwalijk genomen. Het resulteerde in valse beschuldigingen en nam zelfs zulke vormen aan in de vorm van doodsbedreigingen dat enkele vrouwen moesten onderduiken voor het geweld. Saillant detail, ISIS ronselt onder andere via de sociale media, maar ook via de gamers communities.

foto: © ISIS, de foto die de nominatie van World Press Photo nooit zal halenJubal kwam in actie, hij legde onder andere via Twitter uit dat gesjopte versie nep was. Jubal maakte zich er, verstandig genoeg, publiekelijk niet erg druk over. Hij liet de originele foto over het internet circuleren met de mededeling: “Dat is een iPad, geen Koran en de dastar (tulband) wordt gedragen door Sikhs.” Hij legde ook uit dat hij nog nooit Parijs had bezocht, Canadees was en beschuldigde op zeer subtiele wijze een aantal gamers van GamerGate.

Het werd ineens een moeilijke tijd voor Jubal. Gelukkig kreeg hij veel bijval van mensen die zich zijn lot aantrokken. Het viel op dat er een groot aantal inconsistenties in de terroristenplaat aanwezig waren. Jubal is een Canadese Sikh, zoals ook blijkt uit de turban op zijn hoofd. “De stopcontacten op de beide foto's zijn Noord Amerikaanse stopcontacten, geen Europese. Wie goed naar de Koran kijkt valt het op dat deze de vorm heeft van een iPad en de kunstpenis is ook een inconsistentie, ISIS zou dit nooit hebben gedaan” zo luidde een redactioneel statement van verslaggeefster Ellie Hall in het Amerikaanse Buzz Feed News.

foto: © ISIS, de foto die de nominatie van World Press Photo nooit zal halenEn ook bij PhotoNmagazine viel op dat de tandpasta niet Europees is. Wie zoekt op Pro-Email komt in Europa op een e-mailprovider uit. Mail in je holle kies, dat heeft wel wat...

Het verhaal over 'moorddadig terroristische’, is overigens niet nieuw. Al eerder waren er incidenten met Sikhs die voor militante moslims werden aangezien tijdens de naweeën van 9/11. Hierbij werd in de V.S onder andere een Sikh eigenaar van een tankstation in Arizona gruwelijk vermoord en er was een moorddadige aanval op een Sikh tempel in Oak Creek. Niet alleen ISIS heeft hier patent op.

Hier vindt u nog wat uitgebreidere informatie over de Sikhs.

De terroristenfoto ging viraal, zoals dat zo mooi heet en werd opgepakt door de journalistiek. Er verscheen een artikel over de terrorist in een van de grootste kranten van Spanje, La Razon.

De 'terrorist' werd als ISIS aanhanger en een van de daders van de Parijse aanslag neergezet door het Italiaanse televisiekanaal TG24 en bij enkele aan haar gelieerde stations..

foto: © ISIS, de foto die de nominatie van World Press Photo nooit zal halen

Het Kilafah News, een jihad propaganda-nieuwssite stuurde persberichten rond met een tekst dat dit een van de broeders was die Parijs had aangevallen.

Hierna namen een aantal Aziatische kranten, waaronder de 'India Times' de mededeling en de foto klakkeloos over.

Hand over hand begon het social mediagebruikers echter te dagen dat de foto en dus het bericht niet klopte. Alleen een deel van de pers bleef slapen.

Veeren Jubal komt er onderwijl langzaam weer bovenop. Hij schijnt echter zijn Twitter account te hebben opgezegd...