It wasn’t a dream

Inge Driesen

Datum
: 3 april t/m 11 mei 2018
Locatie
: Aartselaar BE
onderlijf van kind in winkelwagen
foto: © Inge Driesen

Inge Driesen (°1980, Mortsel, België) is een fotografe die woont en werkt in Borgerhout, samen met haar man en drie kleine kinderen. Als klein meisje was ze reeds gefascineerd door oude foto’s van haar grootouders en ging ze op zoek naar mooie beelden in de familiearchieven.
Het moederschap verlegde haar focus. Ze stopte met reizen, maar niet met fotograferen. In plaats van op zoek te gaan naar de verhalen van andere mensen, documenteert ze nu het dagelijkse leven van haar gezin.
Vorig jaar nam ze echter het reizen weer op door naar Zuid-Afrika te gaan. Ze werkte daar verder aan de reeks waaraan ze thuis begon.

‘It wasn’t a dream’ is een filmische familiestudie. Een vriend in Zuid-Afrika bracht haar in contact met enkele gezinnen in Kliptown. Zo was het mogelijk om een tijdje samen met hen door te brengen, ook al spraken ze niet dezelfde taal.
Inge Driesen is gefascineerd door herinneringen en hoe die zich in iemands geest opbouwen. Ze vraagt zich vaak af welke beelden uit het dagelijkse leven haar bij zullen blijven. Met haar foto’s gaat ze echter niet alleen op zoek naar hoe het nu is, maar ook naar hoe het had kunnen zijn, als een exploratie vol verlangen en nostalgie.
Op die manier vindt ze schoonheid in het leven van elke dag. Ze houdt van de manier waarop mensen, met al hun verlangens, proberen er gewoon het beste van te maken.
Hoewel ze vaak in interactie gaat met de mensen die ze fotografeert, stralen de foto’s een zekere afstandelijkheid uit. De cadrage draagt hier zeker toe bij. Er worden bovendien slechts weinig gezichten in beeld gebracht.

Handen en voeten zijn terugkerende motieven. Ook het regelmatige gebruik van het vogelperspectief draagt bij tot de sfeer van de beelden.
Door te focussen op intieme situaties uit haar eigen gezinsleven geeft ze een voorzichtige inkijk. Er wordt niets in scène gezet en er worden veel details uit de omgeving gebruikt, maar het is geen documentaire. Ook in Kliptown maakt ze foto’s die fragmenten zijn van het leven daar en slechts een deel van de werkelijkheid weergeven.
Op die manier maakt ze als fotograaf een ‘trailer’ die een sfeer en een stemming verbeeldt, waarna de kijker vrij is om de ‘film’ te maken, om het verhaal als het ware zelf een invulling te geven.

www.projectbeta.be

kinderflesje op een stoel voor het raam
foto: © Inge Driesen

 

Locatie

N
Cultureel Centrum ’t Aambeeld
ma 08.30-12.00, 14.00-17.00 en 18.00-20.00 uur
di - do 08.30-12.00 en 14.00-17.00 uur
vr 08.30-12.00 uur en tijdens activiteiten
A
della Faillelaan 34
P
2630 Aartselaar
L
België
+32-3 877 28 75
contact Cultureel Centrum ’t Aambeeld
www.cultureelcentrumaartselaar.be
www.facebook.com/cultureelcentrum.aartselaar
Google Maps

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2018 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

view counter