Jesper Just


Datum
: 17 december 2017 t/m 11 maart 2018
Locatie
: Amsterdam NL
ijffeltoren met daarnaast een kale vlakte met een betonnen paal
still: © Jesper Just
Intercourses, 2013

De Deense kunstenaar Jesper Just (Kopenhagen, 1974) is internationaal bekend geworden met cinematografische werken waarin hij onderwerpen als gender, verlangen, relaties en identiteit onderzoekt. Zijn filmwerken, installaties, architecturale ingrepen en live performances zijn onder meer te zien geweest op de Biënnale van Venetië (Deens paviljoen), in Palais de Tokyo in Parijs en op Performa 15 en op Times Square, beide in New York. In de tentoonstelling in EYE staan Justs grote ruimtelijke filminstallaties centraal.

tentoonstelling

Jesper Just is een kunstenaar die zich in zijn werk heel specifiek bezighoudt met de mogelijkheden die een museale ruimte biedt om film tot een ruimtelijke installatie te maken. Hij kiest vaak voor presentaties op verschillende schermen waar de bezoeker tussendoor beweegt, waarbij hij dikwijls gebruikmaakt van extreme maten, zoals projecties van 25 meter breedte. Deze zijn aangevuld met een complexe geluid- en lichtinstallatie en soms ook met uitgebreide ingrepen in de bestaande architectuur.

EYE volgt het werk van Just al jaren, vanwege de uitgesproken artistiek inhoudelijke kwaliteiten van zijn oeuvre, maar ook vanwege zijn specifieke aandacht voor en onderzoek naar de ruimtelijke presentatie van zijn werken.

Die belangstelling voor ruimtelijke en grootschalige installaties sluit haarfijn aan bij de uitgangspunten van het tentoonstellingsprogramma van EYE, dat zich o.m. richt op wat film nog meer is dan de feature film in een cinema-zaal, en waarin aandacht wordt geschonken aan de raakvlakken tussen beeldende kunst en cinema, waarbij de ruimtelijke presentaties van filmwerken vaak centraal staan.

Just, die afwisselend in New York, Kopenhagen en Graz woont, stelt voor elke film een grote ‘filmproductie’ samen met getrainde acteurs en de inzet van een professionele crew voor camera, licht en geluid. Hij maakt gebruik van een cinematografische taal die veelal geassocieerd wordt met de overdadige 'motion picture'-producties voor de bioscoop: een uitgekiend gebruik van licht (schilderachtig chiaroscuro); opmerkelijke veranderingen in perspectief en mise-en-scène in majestueuze tableaux vivants; precies gekadreerde beelden en vloeiende camerabewegingen. Dit alles wendt Just aan om uiteindelijk geen speelfilm te maken maar om bijzondere filminstallaties te creëren. Het zijn werken die vervreemdende, enigszins unheimliche of ongemakkelijke situaties tonen waarin de toeschouwer zelf zijn weg moet zoeken, overgeleverd aan een eigen, plaatsvervangende gêne of verbazing.

Jesper Just (1974) heeft (solo)tentoonstellingen gehad in onder meer Palais de Tokyo, Parijs; Performa 15, New York; Museum of Contemporary Art, Detroit; Miami Art Museum, Miami; S.M.A.K., Gent; Witte de With, Rotterdam; Brooklyn Museum, Brooklyn; BALTIC Center for Contemporary Art, Gateshead; Herning Museum of Contemporary Art, Herning. In 2013 vertegenwoordigde hij Denemarken op Biënnale van Venetië. Zijn werk is opgenomen in museale collecties van onder andere Moderna Museet, Stockholm; Louisiana Museum of Modern Art, Humlebaek; Tate Modern, Londen; Castello di Rivoli, Turin; the Carnegie Museum of Art, Pittsburgh; KIASMA, Helsinki; Arario Gallery, Cheonan, Zuid-Korea; Detroit Institute of Arts, Detroit en het Museum of Modern Art, New York.

De tentoonstelling gaat vergezeld van een uitgebreid programma van films, talks en events in de filmzalen van EYE.

Deze zomer nodigt West (Den Haag) Jesper Just uit om voor de serie Arcade - een nieuwe serie kunstprojecten in de openbare ruimte op de Lange Voorhout in Den Haag – een werk te maken waarin geluid centraal staat (gastcurator Nina Folkersma).

vrouw staat bovenaan een trap te kijken naar een meer dan manshoog scherm, waarop een jonge vrouw te zien is
foto: © Jesper Just
installation photo Palais de Tokyo, Paris (2015)

view counter