Kiwa SCM informeert NOS over slimme autosleutels

autosleutel04-09-2018

‘Al jaren weten beveiligingsonderzoekers dat zogenoemde passieve autosleutels makkelijk te kraken zijn. Desondanks zijn vrijwel alle auto's van 2017 en ouder met zo'n systeem te kraken door dieven’, aldus de keuringsinstantie voor autobeveiliging, Kiwa SCM, tegen de NOS.

De ‘slimme’ autosleutels waar het hier om gaat zij sleutels die de auto automatisch ontgrendelen als deze in de buurt van de auto zijn. "Ook 90 procent van de auto's die dit jaar van de band rolt en zo'n systeem heeft, is kwetsbaar", aldus Henk van Vliet van de keuringsinstantie.

PhotoNmagazine gaf al eerder aan dat dergelijke systemen, zoals onder meer door Volkswagen ontwikkeld en in verschillende andere automerken worden toegepast, uiterst onveilig zijn. Dit is van belang voor beeldmakers die zich met hun apparatuur naar diverse locaties verplaatsen. Verzekeringsmaatschappijen keren als regel alleen uit bij braakschade en een in werking zijnde alarminstallatie. Bovendien moeten in veel gevallen ook fysieke inbraak vertragende voorzieningen zijn getroffen.

Inbrekers maken omzeilen de digitale sleutel door middel van onder andere een voor luttele tientjes verkrijgbaar printje, de Arduino. Met een simpele modificatie is deze om te bouwen voor ‘leasedoeleinden’. Hiermee verdwijnen airbags, navigatiesystemen en beeldapparatuur uit de wagen.

Volgens Kiwa is er nu voldoende reden om vanaf het eerste kwartaal van 2019 auto's met onveilige systemen af te keuren. Heeft een auto die goedkeuring niet, dan keert de verzekering niet uit bij schade of diefstal. "Een koper van een afgekeurde auto kan dat voorkomen door zelf een beveiligingssysteem laten installeren", zegt Van Vliet van Kiwa.

Bestaande auto's worden niet achteraf afgekeurd, maar de eigenaar komt heeft wel een probleem in geval van inbraak, inbraak is vrijwel niet te bewijzen zonder braaksporen.

In 2011 toonden wetenschappers van een Zwitserse universiteit aan dat het mogelijk is om auto's te openen en te starten. De onderzoekers lukte dit bij verschillende modellen.

De auto-industrie reageerde tot voor kort ontkennend, de systemen waren onfeilbaar, Het ging zelfs zo ver dat wetenschappers die hun ontdekking meldden onder zware juridische druk werden gezet om afstand te nemen van hun bevindingen.

Klik hier voor meer vaknieuws.

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

view counter