Kunstmatige intelligentie (AI) en portretfotografie
Automatisering van beeldbewerking

foto: © Kunstmatige intelligentie (AI) en portretfotografie

Advertentie

Cover Richtprijzen 2019

view counter

Het is aardig om bovenstaande portretten nader te bekijken. Niets mis mee toch? Alleen, deze portretten zijn afbeeldingen van niet bestaande mensen. Oftewel volgens een nieuw modewoord: ze zijn fake.

Onderzoekers van NVIDIA, uitvinder van de grafische processor en toonaangevende fabrikant van onder meer videokaarten en hardware voor AI, hebben een nieuw white paper gepubliceerd. In dit document wordt gewag gemaakt van een methode om portretten van niet bestaande personen te genereren.

foto: © Kunstmatige intelligentie (AI) en portretfotografie

Als basis wordt een serie vrij ruwe portretten gebruikt, door middel van een kunstmatige intelligentie-toepassing is het mogelijk om realistische portretten te genereren.

De basis wordt gevormd door een basistechniek genaamd GAN (Generative Adversarial Nets), zoals beschreven dit document uit 2014 van de ‘afdeling informatica en operationeel onderzoek’ van de Universiteit van Montreal, Canada. Uit een serie van vrij wazige en ruwe portretten wordt een nieuw portret gegenereerd. En uiteraard is het ook mogelijk uit series van kunstmatige portretten weer andere portretten ter genereren.

In enkele jaren heeft is deze techniek verder geperfectioneerd zodat er na het trainen van de Ai machine en de software realistische beelden ontstaan die niet onderdoen voor een echt portret.

foto: © Kunstmatige intelligentie (AI) en portretfotografie

Uiteraard zal het niet bij portretten blijven. De techniek wordt in de praktijk al toegepast voor interieurfotografie. IKEA maakt al vanaf 2014 voor 75% van haar catalogusfotografie gebruik van CGI rendering. En ook autofabrikanten maken deels gebruik van dergelijke technieken, hoewel nog niet op grote schaal.

foto: © Kunstmatige intelligentie (AI) en portretfotografie

foto: © Kunstmatige intelligentie (AI) en portretfotografie

Voor reclamefotografen, stockfotografen en fotomodellen moet deze ontwikkeling beangstigend zijn. Al was het te verwachten en is het een logische ontwikkeling, vergelijkbaar met de eerste elektrische locomotieven waarop men geen stokers meer vond.

Voor portret- en huwelijksfotografen is deze ontwikkeling echter niet bedreigend, want wie zou er nu zo onnozel zijn een fakeportret van zichzelf te willen laten maken..?

Voor wie er nu toch vragen open blijven, onderstaande video van NVIDIA geeft een goed beeld van de toepassing, van de werkwijze en hoe het beeld er uiteindelijk uit ziet.

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter