'Light', een camera met zestien objectieven
Fotografie opnieuw uitgevonden?

de "Light" kan zo in de rugzak

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen.

Klik hier voor meer informatie
of om het boekje te bestellen
.

view counter

vooraanzicht: alle 16 lenzen zijn te zienEen camera in smartphoneformaat die dezelfde kwaliteit (of beter) produceert als een volwassen spiegelreflex met zoom of een knots met een tas vol lenzen? Volgens de makers van de Light L16 zet haar nieuwe en wellicht opzienbarende camera de fotografie in een geheel nieuw licht. Worden de makers de Oscar Barnacks van de moderne fotografie?

De oprichters van Light, gevestigd in Palo Alto in de VS, brachten $9.7 miljoen dollar bijeen voor de startup van het bedrijf. Het bedrag werd geheel gefourneerd door Silicon Valley veteranen. Met de bedoeling de fotografie opnieuw uit te vinden. Dit gebeurt met een team van elf PhD's, een academische graad voor researchonderzoekers, in dit geval gespecialiseerd in onderzoek naar computeroptiek. Wanneer wij de oprichters Rajiv Laroia en CEO Dave Grannan moeten geloven is er voor deze mensen genoeg te doen om nog twintig jaar te blijven doorontwikkelen.

De Light L16 camera met zestien ingebouwde objectiefjes biedt de kwaliteit en beeldcontrole van een DSLR met het gemak van een smartphone. In feite werkt de camera als 16 verschillende camera's waarvan er tien gelijktijdig een opname maken. De L16 neemt het beeld op met meerdere vaste brandpunten. De beelden worden door de ingebouwde hardware samengevoegd en op deze wijze ontstaat een opname met een resolutie tot 52 megapixels.

toestel met foto op displayDe opnamen zien er verbluffend goed uit. En hoewel je anders zou veronderstellen, ook selectieve onscherpte en bewegingsonscherpte behoren tot de mogelijkheden en zijn ook achteraf in te stellen. De brandpuntsafstanden variëren van ongeveer 2/3 tot 1½ maal de standaardbrandpuntsafstand, dus vergelijkbaar met full frame kleinbeeld van 35 tot 150 mm.

Het oogt merkwaardig, de zestien lensjes zijn als het ware 'toevallig' over het front van het toestel verdeeld. De werking is minder toevallig, vijf zijn er rechtuit gericht en zorgen voor een 'gewoon' beeld, de andere elf zijn niet rechtuit gericht en leveren dus een ander beeld. Achter elk objectiefje gaat een eigen sensor schuil. Deze op zich kleine sensoren werken gecombineerd zoals één grote sensor. Vandaar dat de 50 megapixels kunnen worden gehaald, met aanzienlijk minder ruis en een hoge scherpte. Een kwestie van wiskundig denken.

nogmaals voorkant, de richting van de lensjes zijn te zienVoor zover bekend is de camera niet uitgerust met een zoeker. Maar wat niet is kan zeker nog komen. Ingebouwd of als opsteekaccessoire. Wanneer de fabrikant het zelf niet doet, zal er ongetwijfeld een accessoire fabrikant in het gat springen zoals wij ook bij smartphones zien.

Het idee achter de camera vertoont verwantschap met de Lytro luchtveldcamera, die met een array van 256 x 256 microlensjes werkt. Alleen de kwaliteit is onderscheidend hoger en de techniek verschilt. En deze kwaliteit is een zeer duidelijk kenmerk van de Light L16. Niet alleen laat de L16 in de race de achterblijvende smartphone slechts een condensstreep in de verte zien, de lichtgevoeligheid is ook enorm hoog. Wanneer je de resultaten van een smartphone en de Light L16 naast elkaar legt heb je de onweerstaanbare neiging de smartphone zo snel mogelijk op een onopvallende plaats te lozen. Bovendien suggereert het kleine boosaardige inwendige duiveltje de grote bonkige spiegelreflex, met alle herrie er op en er aan, dezelfde weg te laten gaan.

foto gemaakt met de Light: woonkamer met groen-geel-bruin schilderijGebaseerd op goedkope smartphonetechniek is de camera redelijk betaalbaar, er wordt een prijs genoemd van rond de $1600,-. Een goed lensje kost nog geen dollar, voor de bijbehorende sensor telt de fabrikant ongeveer drie dollar neer. Voor de eerste productierun, die na midden oktober uitgeleverd zou kunnen worden, werd getekend door het Chinese Foxconn, een gigant op het gebied van elektronica en van smartphones. Uiteindelijk moet de L16 bij voorintekening tot rond de $1300,- kosten, na de introductie rond de $1700,-. Altijd nog minder dan een zware spiegelreflex met wat glaswerk voor 'er voor'. Net zoals bij andere elektronica kan men verwachten dat de prijs na de eerste periode nog zal dalen.

De voordelen van een dergelijke kleine camera met professionele resultaten zijn evident. Denkend aan de professionele fotograaf zal deze wellicht een korting op de premie van de zorgverzekering kunnen bedingen. De kans op een volwassen hernia en op artrose door overbelasting is aanzienlijk kleiner met deze camera in je borstzak…

dezelfde foto van de woonkamer: nu het schilderij in detail eveneens scherp

Update

Dave Grannon, CEO, meldde dat het succes is bij voorbaat al zó groot is dat de voorintekening is gesloten.

De komende maanden gaat de ontwikkeling echter gewoon door, op Captured, het fotoblog van Light wordt iedereen op de hoogte gehouden. De prototypes worden steeds meegenomen naar allerlei locaties voor tests, de foto's worden in de gallery en op Captured gepubliceerd.

view counter