Professional Imaging 2017,
achteraf beschouwd
De sfeer zat er goed in

bezoekers bekijken en voelen aan foto's op het Bloxit systeem
view counter

Als er iets deprimerend is dan is het een crisis. Vooral wanneer mensen elkaar gaan vertellen dat er een crisis is. De bestedingen lopen terug, normale vervangingen worden uitgesteld en ook bij de fotograaf loopt het wat minder storm. De fotojournalist zag zich geconfronteerd met dalende inkomsten door fusies en uitgevers die hun afnemers afknepen met lage tarieven, ingegeven door hun overvolle luiers (een echte uitgever doet het namelijk niet in zijn broek). Volle luiers veroorzaakt door de angst voor het “weet-je-wel-dat-het-crisis-is” spook.

rij wachtenden voor de ingangNatuurlijk is het ook te danken aan de teruggang van de oplagen, de drukkerijen sluiten ook de een na de ander. Maar of die paar tientjes nu een groot blad kunnen redden..? De reden zou kunnen zijn dat uitgevers proppen A4 tussen de oren hebben en zelfs nog proberen om nieuwe bladen van de grond te trekken. Dat zou de reden zijn dat auteurs ‘niet betaald hoeven te worden’. Auteurs die je inhoud leveren, vaklieden waar je trots op zou moeten zijn.

En zo langzamerhand kwam dan het machtige raderwerk dat economie heet weliswaar niet tot stilstand, maar de raderen draaiden aanmerkelijk minder snel.

In die zin mag het uitzonderlijk  heten dat de bezoekersaantallen constant zijn gebleven. Vanaf de beurs in 2014, het eerste jaar in De Loods in Nijkerk, werden er jaar op jaar rond de 9.000 bezoekers geteld. Het aantal exposanten nam in deze periode zelfs toe. Het is zeer zeker aan de kwaliteit van het gebodene op Professional Imaging te danken dat dit jaar zelfs 9.689 bezoekers werden geteld tegen 8.912 vorig (crisis) jaar.

Het was een bijzondere sfeer, collega Joep Bär verzuchtte: “Het wordt weer fris en vrolijk, het lijkt wel (een financiële) lente. En dat was exact het gevoel dat meer bezoekers met hem deelden. De exposanten gingen niet ontevreden naar huis, de bezoekers waren overwegend gelukkig met het aanbod. De lezingen waren als gewoonlijk van hoge kwaliteit. Ik licht er twee uit omdat dit anders een veel te lang boekwerk wordt.

portret van Brent StirtonHet was jammer dat Brent Stirton, fotograaf voor toonaangevende bladen en winnaar van de World Press Photo in de categorie Nature zaterdagavond direct terug moest naar Zuid-Afrika met een vliegtochtje van 18 uur voor de boeg. Zijn foto’s over humanitaire drama’s, over een natuur die terrein verliest, over de ivoorjacht, over de neushoorns waarvan de hoorns gewoon af worden gesloopt zijn zeer indrukwekkend mooi maar laten hierdoor het contrast met de afgrijselijke werkelijkheid hard doorkomen.

Portret met Jeroen Nieuwhuis & Erik JournéeAan de lichte zijde van de kamer staat een in feite even schokkende presentatie van New Day Studio, de naam is een samentrekking van Jeroen Nieuwhuis en Erik Journée. Twee broekies die begonnen te fotograferen toen ze amper de baard in de keel hadden, via internationale skateboardwedstrijden door een fabrikant werden opgemerkt, daar filmpjes voor mochten maken. Het trok de aandacht van een reclamebureau en zo zaten zij bij Heineken. Met een zelfgebouwde studio op het Twents platteland, weinig kosten, aanvakelijk simpel maar meer en meer superieure apparatuur, de combinatie van foto en film en later ook geluid onder een dak. Zo hebben zij nu op drieëntwintigste een bedrijf dat keihard in de markt staat. En zij zijn nog steeds even aardig gebleven. Het beste voorbeeld dat, zonder opleiding, zonder al te veel kapitaal, zonder babbels een renderend bedrijf kan worden opgezet. Het gaat niet over bouten en moeren en dus over techniek, maar over het resultaat, over fantasie, creativiteit, durven dromen en met beide benen op de grond staan. Veel tijd wordt gestoken in vrij werk want daarmee verbeter je jezelf. Veel studeren op het internet. Nooit te bang zijn om iets te durven vragen wanneer je iets niet weet.

Adobe theater met NEW DAY studioIk had iemand meegetroond naar deze lezing. Iemand die nogal wat betekent in het fotovak. De twee jongens lieten een perfecte showreel zien en hij onderging een absolute cultuurshock. “Dit kan niet, dit is toch onmogelijk?” En met hem waren er meer toeschouwers uit het fotovak doe zich verbaasden.

Beursorganisator Peter Duringhof, zelf ook een goede fotograaf, had mij ingeseind. “Toen ik deze jongens ontdekte wist ik dat zij een lezing moesten houden op Professional Imaging. Dit is de nieuwe tijd, dit is benutten van kansen, dit is gebruik maken van je talenten, en hard werken. Dit is creatief ondernemerschap.”

En na deze presentatie te hebben verwerkt, dat duurde wel even, bedacht ik mij dat een beurs op dergelijk niveau wel bestaansrecht móet hebben.

Voor de volledigheid hier de coördinaten van New Day Studio, dan kunt u het met eigen ogen zien…

Volgend jaar gaan wij weer naar de Professional Imaging, de datum is reeds bekend: Professional Imaging 2018 zal worden gehouden op 24, 25 en 26 maart 2018.

Tot ziens daar!

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter