Professional Imaging, de 18e editie al weer!

view counter

Professional Imaging, zo schreef ik ooit, is de jaarmarkt van de Nederlandse beroepsfotografie. Een plaats waar vak beoefenaars elkaar weer persoonlijk ontmoeten. Vanaf het begin heeft PI een evolutie doorgemaakt, die gelijke tred hield met de ontwikkelingen in de wereld van het beeld.

Uitleg achter een beeldscherm

Geen pure handelsbeurs maar educatie

PI is eigenlijk nooit een handelsbeurs geweest zoals er zo velen zijn. Vanaf de eerste maal werden er internationale sprekers gevraagd met een goede naam, mensen die in alle uithoeken het vak van betekenis waren en zijn. Er werden demonstraties gegeven, het was een evenement waar behalve het oriënteren op producten en gereedschappen, de nadruk lag op educatie, voorlichting en het vergaren van kennis.

Gaandeweg werd het toch al hoge niveau steeds hoger en steeg mee met het niveau dat van de vakman werd verlangd. PI werd ook door het buitenland ontdekt. Zowel aan de zijde van het publiek als aan de zijde van de exposanten. En zelfs in de ernstige crisis die rond 2008 culmineerde, waarin een aantal fotografen moeite had om overeind te blijven en waarin velen een forse stap moesten terugdoen, bleef het bezoekersaantal toch gehandhaafd op rond de 6.000 bezoekers.

Stand Nikon

Digitalisering

Door de digitalisering veranderde het vak en haar beoefenaren. Er was een omslag naar digitale fotografie, dit ging ten koste van de oude apparatuur en de films. Ook de fotografen veranderden, de nadruk kwam meer te liggen op beeldbewerking, dus was er een grote honger naar kennis. Kennis die bijna met de dag leek te veranderen. En hier bewees Professional Imaging haar bestaansrecht door hierin mee te gaan en die kennis middels lezingen en workshops aan te bieden.

Het fenomeen parttime fotograaf ontstond, dit omdat er minder werk was. Er waren ook veel goede fotografen die behoefte aan meer kennis hadden, video werd ook een stuk van de praktijk van de beeldmaker. Grote veranderingen en Professional Imaging veranderde mee. Het NBC in Nieuwegein dat Professional Imaging had gehuisvest bleek langzaamaan te klein te worden. Daarom werd het besluit genomen om in 2014 naar de huidige locatie te gaan, De Loods bij Hart van Holland in Nijkerk. Het klonk erg ver, maar nadat de kaart er op werd nageslagen bleek het zeer centraal te liggen. Halverwege Amsterdam en Enschede en halfweg Antwerpen en Groningen. De Loods in Nijkerk was ook veel ruimer en lichter. Hoewel er op het gewone aantal bezoekers werd gerekend, werd de verwachting ver overtroffen, het bezoekersaantal ging direct van 6.000 naar rond de 9.000 bezoekers. Dit bleek de jaren daarop vrijwel constant.

Stand Epson

Wat biedt de editie 2017?

Allereerst opzienbarend technisch nieuws, de samenwerkende technologie-partners Adobe en Microsoft presenteren zichzelf met een team van specialisten vóór het Adobe Theater. Met ieder een motto: ‘Take it. / Make it.’ voor de Creative Cloud en ‘Turn your desk into a Studio’ met Microsoft Surface. Hier kunnen aan de mensen van Microsoft vragen worden gesteld over de nieuwe devices en wordt exclusief voor het eerst de Surface Studio samen met de Adobe Creative Cloud gepresenteerd.

Er is een uitgelezen programma met internationale sprekers in drie theaters: het Live Shoot Theater met demonstraties, het Adobe Theater met bijzondere lezingen en het CameraNu.nl fotografencafé met diverse lezingen en demonstraties.

De sprekers behoren tot de top van het vak. Zo is er op zaterdag de hoofdspreker Brent Stirton aan het woord, natuurfotograaf en internationaal fotojournalist, en winnaar van de categorie Nature 2016 van World Press Photo. Brent heeft een iconisch oeuvre en werkte voor toonaangevende bladen. Hij geeft deze dag twee sessies omdat hij dit tussen twee opdrachten door moet doen en hij op de andere dagen is geboekt voor een opdracht aan de andere kant van de wereld.

Kristina Sherk houdt haar lezing ‘The 90 Second retouche’, Kristina’s persoonlijke stelregel is “The sign of a good retoucher is no sign at all.” Zij komt uit de groep auteurs en docenten rond de vermaarde Scott Kelby en werkte voor educatieve bladen.

kijkje op de beursvloerNEW DAY studio is begonnen als een soort hobby en daarna gierend uit de hand gelopen. Nu werkt de studio voor grote merken. Een boeiende lezing van twee jonge toptalenten.

‘Onze eigen’ Frank Doorhof verzorgt een aantal modesessies, hij is de eerste Europese fotograaf die tot de trainerstal van Scott Kelby toe mocht treden. Hij geeft les met veel humor, met een down to earth benadering en weet met minimale middelen grootse beelden te scheppen.

De Spanjaard Jon Hernandez, die onder andere voor Samsung, Womans Health, Land Rover en Chelsea FC werkte laat zien hoe je met de ‘nieuwe’ LED-lichten sfeervolle opnamen kunt maken. De techniek van deze lichtbron is net volwassen geworden. LED verlichting biedt echter veel voordelen, het is een continu lichtbron, dus geen instellicht meer nodig. Grote voordelen zijn de lage bedrijfstemperatuur (geen transpirerende modellen en smeltend roomijs), laag energieverbruik bij een zeer hoog rendement, een lage werkspanning en een uiterst stabiele kleurtemperatuur. Met de accu van een oud sjoemeldieseltje als stroombron licht je een kathedraal uit.

Jasper Doest kreeg een aantal onderscheidingen, onder andere bij de BBC Wildlife of the Year Contest. Hij publiceerde in magazines als GEO en Smithsonian Magazine. De natuurfotograaf is lid van de International League of Conservation Photographers.

Nu, in 2017, is er een parallelle manifestatie, PIXperience. Pixperience richt zich op de natuurfotograaf. De deelnemers aan de conferentie, die in het  Hart van Holland bijeenkomen, hebben ook toegang tot Professional Imaging. Pixperience wordt twee dagen gehouden, 18 en 19 maart.

stand Eprintpro

Juridisch speeddaten bij PhotoNmagazine.eu

Ook dit jaar weer zijn op zaterdag en zondag leden van de juridische redactie aanwezig om vragen betreffende het auteursrecht te beantwoorden. Op maandag zijn zij afwezig, maar houden twee telefonische spreekuren, inlichtingen hierover op de stand van PhotoNmagazine, nummer 40 direct links van de hoofdingang.

Praktische informatie

Ten behoeve van de beurs zijn er een aantal grote parkeerterreinen beschikbaar.

De kosten van de beurs zijn € 10,– p.p. voor een dagticket en € 20,– p.p. voor alle drie de dagen.

man en vrouw in gesprek met een standhouder Genoemde prijzen zijn inclusief parkeerkosten, behandelingskosten, pendelbus van NS station Nijkerk / De Loods v.v. of veraf gelegen parkeerplaats / De Loods v.v. en inclusief BTW.

Tickets kunt u alleen on line te bestellen, wacht hiermee niet te lang, per dag kunnen maximaal 3000 bezoekers gelijktijdig binnen zijn, volgens de brandweer is vol echt vol. En dit geldt zeker ook voor de lezingen: Brent Stirton zal voor zijn lezingen op zaterdag een grote toeloop veroorzaken, aangeraden wordt daarvoor vroeg aanwezig te zijn.

In de Vaknieuws rubriek hadden wij een beknopte lijst opgenomen van de highlights, zoals opgegeven door enkelen van de ruim 90 standhouders, met de URL er bij. Voor de voorpret zullen wij maar zeggen.

Het team van PhotoNmagazine.nl wenst u een zeer prettige beurs en u bent uiteraard ook bij ons uitgenodigd. Liever niet allemaal tegelijk, want 9.000 bezoekers is dan wel wat erg veel…

Tot ziens!