retrospectief

Hendrik Kerstens

Datum
: 2 december 2017 t/m 25 februari 2018
Locatie
: Knokke-Heist BE
jonge vrouw met zilveren of zilverpapieren hoofddeksel
foto: © Hendrik Kerstens

Het werk van Hendrik Kerstens is lang geen onbekende meer. Opgenomen in honderden fotoboeken, in tijdschriften als American Photo Magazine, Domus, The New York Times Magazine, of ARTnews Magazine, gelauwerd door Joost Zwagerman, en ontelbare keren gedeeld op Instagram of Pinterest.

In België raakte zijn werk bekend toen De Mijlpaal in 2010 in het Hasseltse Clarissenklooster de tentoonstelling ‘inGewikkeld’ lanceerde met de foto ‘Paperbag’ als campagnebeeld. De expo trok massaal veel bezoekers, en het campagnebeeld werd één van de publieksliefhebbers.

De foto’s van Hendrik Kerstens branden zich dan ook meteen op het netvlies. Het fascineert, bevreemdt, roept herinneringen op - of toch net weer niet.

Gelauwerd met onder andere de Taylor Wessing Photographic Prize van de National Portrait Gallery, London (2008) en een Lucie Award (2013) stelde hij tentoon in Amsterdam, Brussel, London, New York, Los Angeles en diverse locaties in Latijns-Amerika. Wij zijn dan ook bijzonder fier om op 25 november 2017 een retrospectieve tentoonstelling voor te stellen in de Mijlpaallocatie in Knokke. Een ongeziene selectie van vroege werken, referentiewerken en recent en exclusief werk zorgen voor een mooi overzicht van Kerstens zijn oeuvre.

Kerstens zijn werk is even tijdloos als actueel. Hoewel de referenties naar de schilderkunst van de gouden eeuw altijd aanwezig lijkt, is het spanningsveld tussen model en kunstenaar zijn grootste constante. Hendrik Kerstens vertrekt vanuit een van de meest persoonlijke en gelaagde humane relaties, namelijk die van vader en kind. Zijn dochter Paola is zijn model, zijn muze maar ook de spiegel van zijn eigen ontwikkeling als vader, als mens en als kunstenaar. Waar in het vroege werk van Kerstens model en dochter Paola nog heel direct frontaal model staat, groeit het werk met de tijd mee in dimensie en vorm. Het licht vervreemdt, de diepte verdwijnt en de alsmaar doordringendere blik van het model krijgt een sleutelrol. De attributen, vaak traditionele aandoende hoofddeksels die gemaakt zijn van wegwerpmaterialen, versterken in eerste instantie de herkenning en in tweede instantie de vervreemding.

Locatie

N
kunstgalerij De Mijlpaal
vr - zo 14.00-18.00 uur
na afspraak
gratis
A
Zeedijk 816
P
8300 Knokke-Heist
L
België
+32 471 645 937
contact kunstgalerij De Mijlpaal
www.demijlpaal.com
Google Maps

logo Uit in Vlaanderen

Advertentie

Hier kan uw advertentie staan

view counter