Spiegelreflexhuis van Canon voor mirrorless

logo Canon

Een van de grootste kranten van Japan, Nikkan Kogyo Shimbun, bracht een artikel met twee zeer interessante berichten voor fotografen die met Canon spiegelloze camera’s werken.

Ten eerste dat de Canon 1D X-level EOS R in 2021 wordt gelanceerd.

Ten tweede dat Canon werkt aan een soort 'converter' die een spiegelloze camera kan veranderen in een DSLR.

Het artikel lijkt de geruchten dat Canon werkt aan een high-end EOS R camera die kan concurreren met Sony's A9 en misschien zelfs Canons eigen 1D X vlaggenschip zal kunnen vervangen te bevestigen. Geruchten leken erop te wijzen dat deze camera eerder dan 2021 zou worden uitgebracht, maar met de 2020 Olympische Spelen en een follow-up van de Canon 1D X Mark II vrijwel zeker in pijplijn, is het logisch dat Canon deze camera eerder niet zou vrijgeven tot na de Olympische Spelen.

Het tweede deel van het artikel lijkt te bevestigen dat Canon werkt aan een soort spiegelhuis: “Het lijkt waarschijnlijk dat dit in dezelfde professionele klasse gaat vallen als de EOS-1D X Mark II.”

Canon Rumors maakte reeds in januari 2018 bekend dat Canon werkt aan een mirror-box/mount/OVF attachment dat op een digitale rug kan worden geklikt.

Op zich geen nieuwe gedachte, Leica maakte destijds de Visoflex, een spiegelhuis dat oor op een M-type camera kon worden geklikt. Op zich een slimme gedachte, zo konden met name lange(re) langbrandpuntobjectieven als tele’s op de meetzoekercamera worden gebruikt waarbij op een matglas kon worden scherp gesteld. Alhoewel de schrijver dezes niet graag met een dergelijk apparaat op de sportvelden zou hebben gestaan. Maar wel ideaal voor macro- of productfotografie en portretten.

Een nadeel van de Leicaflex was dat het minimumbrandpunt voor het objectief 65 mm was omdat het objectief niet dichter bij het filmvlak kon komen door de lengte van de Visoflex. Dit betekende bij het kleinbeeldformaat (24x36 mm) dat alleen een ‘lang’ standaardbrandpuntobjectief kon worden gebruikt, 50 mm of korter was uitgesloten. Wij zijn dan ook zeer benieuwd hoe Canon iets dergelijks op zou weten te lossen...

Sommigen beweren dat Canon op deze wijze van haar spiegelreflex-lineup af zou willen komen zonder de ‘spiegel-gebruikers’ op te hoeven te geven. Maar dit alles is koffiedik-kijken, zoals altijd zal de tijd het leren...

Klik hier voor meer vaknieuws.