Trouwe lezer Rens Kromhout zond ons een link

Verbluffend onderzoek naar nieuwsfoto's

Proloog
Gepubliceerd: 19 augustus 2015

afbeelding 2Fotograaf Rens Kromhout zond ons een link naar een belangwekkend Amerikaans artikel. Het betreft een onderzoek betreffende de wijze waarop het publiek zich verbindt met fotojournalistiek in het veranderend medialandschap. een studie naar de waarde van goede nieuwsfotografie.

Het onderzoek maakte deel uit van een veel groter project, gesteund door de National Press Photographers Association. De studie helpt ons te begrijpen op welke wijze mensen fotojournalistiek waarderen.

In het kort, er werd een aantal foto's voorgelegd aan willekeurige mensen die deze enkele waarderingen mee mochten geven. Enkele verrassende uitkomsten willen wij u niet onthouden.

Het meest belangrijke om de kijker te pakken was de photostory, een foto moet een verhaal vertellen om de aandacht te trekken en een emotie verbeelden. Wanneer een foto dat te weeg kan brengen heeft de fotojournalist zijn werk gedaan.

Het volledige verhaal vindt u hier, met dank aan Rens Kromhout:
www.picturecorrect.com/tips/study-shows-the-value-of-professional-photojournalists.

Het is te hopen dat dit enkele 'versuften' onder ons wakker schudt, zoals de archivarissen van een zeker Rotterdams archief en enkele uitgevers en hoofdredacteuren die menen dat je fotoredacteur er al is wanneer-ie de krantenjongen een smartphone meegeeft.