Het Vak

Zwervend op het internet week 2017-8

Voor wie altijd al had willen weten wat voor effect het heeft maar het niet durfde uitproberen omdat het sterk werd afgeraden in de handleiding: Hier ziet u de ultieme ervaring van koken van eieren, meloenen, spaarlampen en champagneflessen in de magnetron.
www.flixxy.com/food-exploding-in-the-microwave-in-slow-motion.htm

Illusionist Blake Vogt verbaast de jury van America’s got talent met een truc die nog niet werd vertoond!
www.flixxy.com/magician-blake-vogt-rips-and-eats-the-judges-money-americas-got-talent-2016.htm

Een Rube Goldberg machine met honden, hoe kom je er op…
www.flixxy.com/dog-goldberg-machine.htm

Het Zwitserse Top Secret Drum Corps werd in 1990 opgericht door een grote groep getalenteerde jonge slagwerkers uit Basel. Bankmedewerkers, ambtenaren en fabrieksarbeiders. Wat er geheim aan is. Volgens mij niets, integendeel. Wat een schouwspel, verrassend…
www.flixxy.com/top-secret-drum-corps-2012.htm

Professional Imaging: Brent Stirton, natuurfotograaf en winnaar World Press Photo komt naar Nijkerk

Brent Stirton
Brent Stirton

Het werd op het laatst spannend, maar uiteindelijk is het de organisatie van Professional Imaging gelukt om de drukbezette Zuid-Afrikaanse fotograaf Brent Stilton, tussen twee opdrachten aan de andere kant van de wereld door, als spreker te contracteren. Brent Stirton is een bevlogen fotograaf in hart en nieren, hij laat zien dat je als fotograaf een grote rol kunt spelen in bewustwording van de natuur en de leefomgeving van de mens, wat deze samen voor de mensheid betekenen.

Het werk van Stilton werd meermaals bekroond, zijn beelden gaan de hele wereld over en worden gepubliceerd in toonaangevende magazines. Driemaal op rij werd hij Wildlife Photojournalist of the Year, het Franse Visa pour ‘l Image Festival verleende hem de Visa d’Or, hij won de National Magazine Award van National Geographic Magazine voor zijn werk in Congo. Ook maakte hij een televisie-documentaire over conflicten in het Virunga National Park waarmee hij werd onderscheiden met de Emmy Best Dovumentaire Featureals en een Bafta Award voor de beste documentaire.

De foto’s van Brent hebben inmiddels de status van het icoon verworven onder een groot publiek. Zij ademen een bijzondere sfeer, zijn esthetisch en technisch perfect. Zijn indringende en  confronterende fotoreportages geven een stem aan verdwijnende culturen, aan het milieu, aan humanitaire kwesties. Zij vormen een oproep tot behoud van de mensheid en de natuur waarin deze leeft. Brent legt ook de misdaden tegen de natuur vast, uitroeiing van dier- en plantensoorten, de neushoornjacht en de zucht naar ivoor. Ongeveer 9 maanden per jaar zwerft hij de gehele wereld over om zo veel mogelijk vast te leggen, in opdracht of door het maken van vrij werk.

Het is een grote verdienste van Professional Imaging dat er, keer op keer en nu voor de 18e maal, toonaangevende internationale fotografen naar haar podia worden gehaald. Met fotografie die er toe doet. Zo nu ook Brent Stirton, een fotograaf die de bezoeker van Professional Imaging eigenlijk niet mag missen.

De lezingen van Brent Stirton worden ingeleid door de directeur van World Press Photo, Lars Boering.

Voor meer informatie klik hier.

volwassen berggorilla, met lianen vastgebonden op een draagbaar van bamboestokken, wordt vervoerd door 15 dragers
foto: © Brent Stirton

Schade verboden kartelafspraken eenvoudiger te verhalen

logo ACM21-02-2017

Nieuwe Europese regels maken het voor bedrijven en consumenten eenvoudiger om schade te claimen die zij hebben geleden door verboden kartelafspraken. Dit is belangrijk, ook omdat hiermee de druk op bedrijven toeneemt om geen verboden afspraken te maken. Zij kunnen daarvoor beboet worden door de toezichthouder, maar kunnen daarnaast schadeclaims verwachten van bedrijven en consumenten.

Met de implementatie van Europese regels in Nederlandse wetgeving op 10 februari 2017 is het voor Nederlandse bedrijven en consumenten eenvoudiger om kartelschade te claimen:

  • besluiten van de ACM die definitief vaststaan, kunnen in claimprocedures als onweerlegbaar bewijs worden gebruikt;
  • ook indirecte prijsstijgingen die het gevolg zijn van kartelafspraken kunnen gemakkelijker verhaald worden. Dit helpt met name consumenten om te bewijzen dat zij schade hebben geleden;
  • Bewijsmateriaal dat de kartelpartijen niet zelf verstrekken kan in bepaalde gevallen bij de ACM worden opgevraagd. De nieuwe regels maken duidelijk welk bewijs kan worden opgevraagd.

Als een bedrijf of consument direct of indirect schade heeft geleden door een verboden kartelafspraak tussen bedrijven kan hij naar de rechter stappen om zijn schade te claimen.

Consumenten zullen dit meestal via een collectief doen. Bedrijven kunnen individueel of collectief, bijvoorbeeld via een branche- of ondernemersorganisatie, een procedure starten. Onderzoeken en besluiten van de Europese Commissie en de ACM zijn een goed vertrekpunt om schade te verhalen. Civiele handhaving en handhaving door de Europese Commissie en de ACM versterken elkaar. Beide hebben tot doel de druk op bedrijven te vergroten om eerlijk te concurreren.

Eyes on Media brengt sublimatieprints op aluminium

Bij de sublimatieprints van Eyes on Media wordt gebruik gemaakt van speciale inkten die door verhitting een verbinding aangaan met een aluminium plaat met een coating. Deze techniek staat niet alleen borg voor een hoge beeldkwaliteit, maar ook voor levensechte kleuren en een hoge resolutie.

Door de intense kleuren ontstaat een grote kleurkracht met een dieptewerking. De kleuren zijn niet alleen slijtvast en krasbestendig maar hebben ook een waterbestendige coating. Dit maakt de prints geschikt voor zowel binnen als buiten. De platen zijn eenvoudig op te hangen.

Sublimatieprint van Eyes on Media
Sublimatieprint van Eyes on Media

De plaatdikte is standaard 1,5mm, het resultaat is een uiterst stabiel paneel. De platen hebben een maximale maat van 1500x2200mm.

Er zijn veel toepassingen denkbaar, zoals bij foto-exposities, museale projecten, reclame-uitingen, bewegwijzering. Maar ook voor interieurs van horecazaken, winkels, keukens en badkamers. In ontvangstruimten of op beurzen.

De sublimatietechniek is ook mogelijk op geborsteld aluminium. De witte gedeelten in de foto worden dan niet geprint en houden de heldere aluminium uitstraling. Het vormt een beeld met een geheel eigen karakter. Vanwege het blanke aluminium is het echter in dit geval alleen binnen te gebruiken.

Voor een extra dimensie is ook levering van sublimatieprints op aluminium mogelijk waarbij de zijkanten met een ronding naadloos worden omgezet en de afbeelding over de rand meeloopt. Het beeld krijgt hiermee de retrolook van een oud reclamebord.

Kijk hier voor alle verdere informatie.

AD sluit reactiemogelijkheid op website

logo Algemeen DagbladNadat vorig jaar Elsevier en ook andere bladen de reactiemogelijkheid op digitale uitgaven sloten heeft nu ook het Algemeen Dagblad besloten de reactiemogelijkheid dicht te zetten.

Bij De Gelderlander werd in 2015 al besloten om bij bepaalde onderwerpen waar je modder zou kunnen verwachten de reactiemogelijkheid af te sluiten.

Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat meerdere media dit voorbeeld zullen volgen.

Niet alleen vergt het modereren enorm veel tijd, andere bezoekers vragen of hen de vaak ongezouten of bijna onbetamelijke en vaak ongefundeerde reacties bespaard mogen blijven. Voor de redactie geldt dat de tijd die het modereren kost beter besteed is aan zaken van journalistieke aard.

Vanaf het begin heeft PhotoNmagazine.eu geen reactiemogelijkheid geboden. Wel kan men een mail sturen, de redactie wil echter niet dat de inhoud wordt vervuild met aannames of ronduit onjuiste informatie.

Bij een gedrukt medium ligt dit anders, het schrijven van een ingezonden brief kost sommigen te veel tijd en moeite en er moet ook nog een postzegel op. Kennelijk lopen deze reacties om deze reden niet uit de hand. Bij een digitaal medium is het kennelijk gemakkelijker, stoot je kreet uit en druk op de verzendknop...

Wereldwijde campagne Diesel, behoorlijk Anti-Trump

David LaChapelle - the 1 second film
David LaChapelle
the 1 second film

Het internationale reclamebureau Anomaly, dat werd uitgeroepen tot Agency of the Year 2017 door het vooraanstaande vakorgaan Advertising Age, maakte voor het modemerk Diesel een in het oog springende campagne.

De campagne ademt een behoorlijk anti-Trump gehalte en werd gefotografeerd en gefilmd door de gerenommeerde Amerikaanse fotograaf en regisseur David LaChapelle. De prachtige film van LaChapelle is de kern van de Dieselcampagne die de titel ‘Make Love, Not Walls’ draagt. De muur van Trump speelt hier een grote rol in. De film laat zien dat er aan beide zijden mensen wonen die liefdevol samen kunnen leven, een symbool voor (het nieuwe) Amerika en voor een nieuwe wereld. Renzo Rosso, oprichter van Diesel, verwoordde de kern van de campagne met: ‘Wij moeten de ballen hebben om barrières te doorbreken, juist op het moment dat angst de wereld verdeelt met muren.’

David LaChapelle past in het rijtje van Richard Avedon, Helmut Newton en Marc Lagrange. Soms draagt zijn werk een surrealistisch karakter en doet soms zelfs aan dat van de Belgische schilder Magritte denken. Ook is het niet zelden gespeend van humor.

kussend paar, vrouw met sluier, achtergrond een manshoge, betonnen muur
foto: © David LaChapelle

Het is niet de eerste maal dat LaChapelle voor Diesel werkt, al eerder (1995) maakte hij voor het modemerk een beeld van twee kussende matrozen. Deze foto was gemaakt voor de controversiële campagne living’. Deze foto is te zien in het Victoria en Albert Museum (V&A), ‘s werelds grootste en meest vooraanstaande museum op gebied van decoratieve kunst en vormgeving met een permanente collectie van vier en een half miljoen objecten.

Het Victoria and Albert Museum (afgekort als V&A) is gelegen bij de Cromwell Gardens en de Exhibition Road in South Kensington, Londen. In 2016 presenteerde het museum de spraakmakende tentoonstelling ‘Undressed, a brief history of underwear’, dat de relatie tussen ondergoed en mode en issues van geslacht, sex en moraliteit blootlegt. De tentoonstelling loopt nog tot 12 maart van dit jaar.

Meer over de Diesel campagne Make Love, Not Walls , die dit jaar op Valentijnsdag startte.

kussende matrozen tussen feestenden aan de wal en op een marineschip
foto: © David LaChapelle

Tom Krieger ook spreker op Professional Imaging 2017

Tom Krieger
Tom Krieger

Tom Krieger (DE), fotograaf en eigenlijk meer een creator van beelden in de ruimste zin des woords zal op Professional Imaging deel uit maken van het palet van sprekers dat ten tonele wordt gevoerd. Zijn werk staat op het snijpunt van fotografie, illustratie, computer graphics, airbrush en schilderkunst, hij is eigenlijk meer dan fotograaf. Hij weet als geen ander beeldende technieken te verbinden tot een pakkend, romantisch, sfeervol, dromerig dan wel fantasierijk resultaat.

Hij werkte voor de ‘goede merken’, zoals Mercedes-Benz, Milka en BMW, waarvoor hij beelden maakten die wellicht ooit als ‘iconisch’ zullen worden bestempeld, zoals de Milka koe. Zijn werk is te bekijken op www.tomkrieger.com.

In het Adobe Theater kan men met Krieger op een virtuele reis, aan de hand van zijn manier van denken met behulp van d hedendaagse visuele middelen waarmee hij dat kan scheppen hetgeen hij voor ogen heeft. Hier kan men de methodiek van een beeldkunstenaar volledig meemaken. Het zal de kijker zeker tot inspireren. Vandaag kennis nemen van de techniek en creativiteit van morgen.

vrouw met halsketting; een loupe boven de ketting toont vluchtende mensen uit brandende bezittingen
foto: © Tom Krieger

Op het podium van het Live Shoot Theater zal hij, samen met de fotografie van Frank Doorhof en de creatieve styliste Nadine Stephan een in coöperatie gemaakt beeld neerzetten zodat men in levenden lijve kan zien hoe een dergelijke visualisatie tot stand komt.

Voor de beeldmaker van u niet te missen... Lees hier meer.

Zwervend op het internet week 2017-7

De illusionist Stephen Frayne (alias Dynamo) heeft er de gewoonte van gemaakt voorbijgangers te verbazen. Hij haalt zelfs een Bijbelse truc uit. Onwaarschijnlijk…
www.flixxy.com/how-does-he-do-it-amazing-magic-by-steven-frayne.htm

Twee toeristen filmen een lawine die net voor hun neus stopt. Voor hetzelfde geld…
www.flixxy.com/two-tourists-filming-an-avalanche-that-stops-right-in-front-of-them.htm

Ruw materiaal dat werd gefilmd voor “Les Chevaliers du Ciel”, twee Mirages
www.flixxy.com/jet-plane-flying.htm

Een mysterieuze draaikolk in Letland slokt alles op dat deze tegenkomt. Heeft iemand soms de stop uit het bad getrokken?
www.flixxy.com/mysterious-whirlpool-eats-everything.htm

Nieuwe spreker op Professional Imaging

Jasper Doest
Jasper Doest

Een belangrijk ingrediënt van Professional Imaging vormen de boeiende verhalen van internationale sprekers van formaat. Zo mochten wij in het verleden de vermaarde Scott Kelby enkele malen meemaken, evenals de vermaarde Prof. Katrin Eismann van de beroemde School of Visual Arts te New York waar zij zowel docent als voorzitter is van de afdeling digitale fotografie. Net als Kelby heeft ook zij een indrukwekkende rij boeken op haar naam staan.

Dit jaar wordt de traditie hoog gehouden. De hoofd spreker is nog niet definitief bekend, er is nog geen beslissing. Hopelijk kunnen wij volgende week meer vertellen. Maar de andere sprekers mocht u reeds in ons vak nieuws en op de beurssite aangekondigd zien.

Rotterdams kruispunt in rode gloed bij avond
foto: © Jasper Doest

Aan de rij sprekers is vorige week Jasper Doest toegevoegd. Een natuurfotograaf die sterk in opkomst is, hij maakte werk in opdracht voor National Geographic, GEO, en Smithsonian Magazine. Zijn natuurfotografie maakte een ontwikkeling door. Na de pure natuurfotografie zocht hij grenzen op, in de richting van waar natuur en mens elkaar ontmoeten. Jasper laat zich leiden door zijn verwondering en die emotie probeert hij weer te geven. En dat is duidelijk in zijn foto’s te zien, zoals een boeiend stadsgezicht van Rotterdam met in de verte de Euromast waarboven welhaast onopvallend verzameling trekvogels zich samen lijkt te ballen voor de grote reis naar het zuiden. Door zijn verwondering om wat Jasper ziet laat hij wereldwondertjes zien. Wereldwondertjes die in het geheugen worden gegrift.

Lees hier verder.

World Press Photo 2017

dader staat heftig gebarend naast  de vermoorde Russische ambassadeur
foto: © Burhan Özbilici

World Press Photo 2017 heeft voor het 60e jaar van de wedstrijd de winnaars bekend gemaakt.

De 2017 contest winnaars ziet u hier: www.worldpressphoto.org/collection/photo/2017.
De Digital Story Telling winnaars vindt hier: www.worldpressphoto.org/collection/mm/2017.

De organisatie verklaart over de winnende foto:

De World Press Photo of the Year eert de fotograaf wiens visuele creativiteit en vakmanschap leiden tot een foto die een gebeurtenis vastlegt of een voorval van groot journalistiek belang in het afgelopen jaar.