Het Vak

Zwervend op het internet week 2017-12

Honda onthult een zelf balancerende motorfiets, die ook als een hondje achter je aan kan rijden.
www.flixxy.com/honda-unveils-self-balancing-motorbike-that-can-ride-itself.htm

Poolbiljart volgens de Rube Goldberg-principes. In de kroeg.
www.flixxy.com/amazing-rube-goldberg-pool-trick-shot.htm

Een ongewone Volkswagencommercial. Over een overvaller die vergat zijn masker af te doen. En dan krijg je de politie wél achter je aan...
www.flixxy.com/the-power-of-german-engineering.htm

Brazilië is een voetballand. Dit zie ik een Feijenoorder of Ajacied nog niet doen…
www.flixxy.com/this-is-brazil.htm

Jeroen Taalman neemt afscheid als stadsfotograaf Apeldoorn

Jeroen Taalman
Jeroen Taalman

21 maart 2017

De eerste stadsfotograaf van Apeldoorn, Jeroen Taalman, zit aan het einde van zijn tweejarige termijn als stadsfotograaf van gemeente Apeldoorn. Hij is de eerste stadsfotograaf die in Apeldoorn is benoemd. Op dit moment is de gemeente aan het zoeken naar een nieuwe stadsfotograaf. De functie van stadsfotograaf werd ingesteld voor de promotie van Apeldoorn.

Jeroen Taalman heeft zijn periode ‘in functie’ als erg prettig ervaren en merkt verder op dat hij hierdoor meer van Apeldoorn is gaan houden.

Vanaf half juni tot eind augustus van dit jaar zal Taalman zijn slotexpositie houden in het CODA museum. Het is de bedoeling dat hij in het laatste weekend zijn functie overdraagt aan de nieuwe stadsfotograaf. Die, zoals Taalman opmerkt, “minimaal net zo eigenwijs moet zijn als ik”.

Tot 24 maart kan men fotografen voordragen per mail.

Opmerkelijke test ADAC toont wederom aan: autodiefstal bij keyless systemen zeer eenvoudig

De Duitse automobielclub ADAC heeft in een opmerkelijke test bevestigd dat dieven gemakkelijk autosloten kunnen openen en zelfs met de auto weg kunnen rijden. Dit werd uitgevoerd met een apparaat dat tot de normale garage uitrusting behoort. Zoals PhotoNmagazine al eerder aangaf is dit ook uit te voeren met een hobbyïstenprintje met enkele modificaties, de Arduino. Volgens de Engelse Universiteit van Birmingham en het Duitse ingenieursburo Kaspar & Oswald kan al vanaf bouwjaar 1995 vrijwel iedere wagen, die voorzien is van het keyless systeem van Volkswagen, hiermee worden geopend en moeiteloos worden gestart. Saillant detail is dat dit zelfs bij de Tesla kan...

aangepaste Arduino

Ook wagens die met een hiervan afgeleid systeem werken zouden hier aan lijden. Aanvankelijk werd enkele jaren geleden deze ontdekking door de auto-industrie onder het tapijt geschoven, de eerste ontdekkers werden via een rechtszaak de mond gesnoerd. Na het onderzoek van de universiteit van Birmingham viel het euvel echter niet meer te ontkennen. Het recente onderzoek van ADAC bevestigt de tekortkomingen nogmaals.

Probleem is dat er voor een inbraakschade aan een auto braaksporen aanwezig moeten zijn. Dit is bij een elektronische inbraak niet het geval. Volgens een zegsman van het Verbond van Verzekeraars zijn 70% van de huidige auto-inbraken elektronisch.

Speciaal voor fotografen en filmers die beroepsmatig met apparatuur aan boord onderweg zijn is het van belang de lijst van de wagens te raadplegen. Wat de zaak ernstiger maakt is dat ook de alarminstallatie door het systeem wordt uitgeschakeld.

De wagens waarbij dit niet kan, zijn autos die zijn uitgerust met een ‘analoog’ slot, dus met een dood-ordinaire deur- en contactsleutel.

Het recente onderzoek van ADAC op 17-03-2017 betrof deze wagens.

Het verhaal over het ‘keyless’ systeem vindt u hier.

Zwervend op het internet week 2017-11

AcroArmy bij America‘s got Talent. Fantastische en wervelende acrobatische kerstshow. Een topper van wereldklasse. In HD.…
www.flixxy.com/acroarmy-delivers-acrobatic-christmas-act-americas-got-talent-holiday-spectacular.htm

Een replica van de stoomaangedreven vélocipède van Sylvester Roper.
www.flixxy.com/1867-steam-powered-bicycle.htm

De grote ontsnappingen. Het vergt veel om je vrijheid te bereiken. Maar er moeite wordt beloond...
www.flixxy.com/great-escapes.htm

Wij lieten hem hier al eerder zien, maar het blijft toch een van mijn favorieten. Zaouli de Manfla, maskerdans van de Gouro of Kweni cultuur. Ivoorkust, dit laat Michael Jackson en James Brown mijlenver achter zich.
www.flixxy.com/zaouli-de-manfla-mask-dance-of-the-ivory-coast.htm

Het nieuwe Arca.nl

logo ArcaArca meldt, nog net voor Professional Imaging, dat zij een nieuwe website hebben.

De look en feel van de website is met deze vernieuwde uitstraling weer helemaal up-to-date. Daarnaast is het voor u als klant nog eenvoudiger geworden om snel en overzichtelijk bestellingen te plaatsen. Zo richt de nieuwe website zich nog sterker op de professionele beeldmaker en fotofanaten. De mensen van Arca hopen dat u de nieuwe website als prettig ervaart. Zij horen ook graag wat u er van vindt.

Uiteraard staat Arca weer op Professional Imaging. Op stand nummer 60 kunt u deze bezoeken op het grootste event voor de Nederlandse en Belgische fotografiemarkt met waar Arca ook dit jaar weer met innovaties en interessante producten te zien zal zijn.

www.arca.nl

Photo Days 2017

In het prestigieuze Paleis 4 van de Heizel te Brussel, vonden van vrijdag 10 tot en met zondag 13 maart 2017 de Photo Days en Drone Days 2017 plaats. De bollen van het Atomium leken speciaal voor ons opgepoetst want ze schitterden feestelijk in de zon die de eerste keer ontwaakte uit haar winterslaap: een voorbode van een uitzonderlijke beurs! Meer exposanten, meer bezoekers, meer sprekers, meer nieuwigheden, meer sfeer... die op vrijdagavond zelfs duurde tot 22:00u, want voor de eerste keer werd er een nocturne georganiseerd.

De grote spelers palmden de grote oppervlakten in. Canon, Nikon, Fujifilm, Ricoh en Sony presenteerden hun nieuwigheden of lieten dit doen door hun ambassadeurs. Verspreid over de drie dagen stonden er een aantal bijzonder interessante sprekers op het programma. Voor Ricoh waren dat Magnum fotograaf Carl De Keyzer die zijn nieuwste project 'Higher Ground' presenteerde en Wannes Vanspranghe over de toepassingen van VR. Bij Fujifilm stelde Ioannis Tsouloulis de nieuwe middenformaat camera GFX voor. Piet Van den Eynde gaf ons tien tips om met betere reisfoto's thuis te komen. Bert Stephani bekeek het SLIM: Small, Light, Intimate and Memorable. Bij Canon kon je Joachim Devedeleer aanspreken over alle nieuwigheden in het gamma. Sony toonde ons 'The Colors of Nature' van de Deense natuurfotograaf Gustav Kiburg, terwijl Frank Doorhof ons zijn meesterschap in belichting bijbracht. Nikon had natuurfotografen Bart Heirweg en David Yarrow op het programma staan. Fred Buyle nam ons mee voor een diepe duik onder water...

Photo Days 2017 verwelkomde ook een aantal nieuwkomers: Dreambooks (Portugal), FifoColor (Nederland), Manfrotto (Nederland), Nordic Vision fotoreizen (Nederland), Profoto Studiopartners (Nederland) en VipBox (Frankrijk). Daarnaast stelde Yodabooth (België) zijn photo booths en software voor, speciaal voor event professionals die hun diensten aanbieden op privéfeesten en bedrijfsevenementen.

En wat betreft de sfeer: niets beter dan bijpraten met een glas Cava op de stand van STUDIO vzw, de enige Belgische vakvereniging van voltijdse beroepsfotografen én van fotografen in blijberoep! Cheers!

gezellige drukte bij de stand van STUDIO vzw
gezellige drukte bij de stand van STUDIO vzw

Romain Mader (CH) wint Foam Paul Huf Award 2017

Romain Mader (1988, Zwitserland) is vandaag gekozen als winnaar van de elfde Foam Paul Huf Award 2017, door een internationale jury. Foam Fotografiemuseum Amsterdam organiseert jaarlijks deze internationale prijs voor jonge fotografen tot 35 jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 20.000 en een tentoonstelling in Foam. Mader wint de prijs voor zijn serie Ekaterina, een zoektocht naar een bruid in de denkbeeldige stad Ekaterina.

De Foam Paul Huf Award heeft dit jaar opnieuw portfolio’s vanuit de hele wereld aangetrokken. De jury koos Romain Mader als winnaar uit een totaal van 100 genomineerden, afkomstig uit 25 landen.

hoofd van man steekt door grote plaat met bruidspaar
foto: © Romain Mader - ECAL
Bientôt (Soon)
from the series Ekaterina, 2012

Het juryrapport stelt: “Romain Mader’s Ekatarina is opvallend door de humor en ironie waarmee hij serieuze onderwerpen aansnijdt: eenzaamheid, liefde, exploitatie en het vrouwelijke lichaam. Zijn werk is heel gelaagd, iedere laag onthult een nieuwe interpretatie mogelijkheid. Wat is echt hier, en wat is fictie? In de fantasiestad Ekaterina in de Oekraïne, die op mysterieuze wijze slechts bewoond wordt door vrouwen, zoekt Mader – of het karakter dat hij speelt – naar liefde. Zijn onopvallende verschijning brengt er de tijd door, met aspirant- modellen en bij schoonheidswedstrijden waar hoopvolle deelnemers zich achter een permanente glimlach verschuilen.

Door zijn gepolijste beelden, een gebruikelijk stijl in commerciële fotografie, sociale media en toeristische publicaties, worden we in een wereld getrokken van uitgebuite vrouwen, postorderbruiden, sekstoerisme en aanlokkelijke reclames. Maders verbeelding is echter grappig, naïef, absurd en lichtvoetig en het contrast tussen het onderwerp en de wijze waarop hij het onderzoekt geeft Ekaterina een onverwachte, ontroerende kracht.”

jong paar poseren verliefd op bergwei
foto: © Romain Mader- ECAL
Demande en marriage (Mariage proposal)
from the series Ekaterina, 2012

De jury geeft het werk van Romain Maders graag erkenning met het toekennen van de Foam Paul Huf Award 2017 en ziet in hem een veelbelovend talent. Wij vinden hem een kunstenaar met een opmerkelijke gevoeligheid en subtiliteit, en zijn ervan overtuigd dat hij een belangrijke stem zal vormen binnen de hedendaagse fotografie.”

Marloes Krijnen (directeur Foam): “Eén van onze belangrijkste ambities is het ontdekken en steunen van internationaal, fotografietalent en de Foam Paul Huf Award is daarbij, naast het Foam Magazine Talent Issue, van groot belang. We zijn trots dat we Romain Mader, een fantastische jonge fotograaf, als elfde winnaar aan de inmiddels indrukwekkende lijst van winnaars van de Foam Paul Huf Award kunnen toevoegen. Mader hoort hierin absoluut thuis en we zien uit naar het gezamenlijk organiseren van zijn tentoonstelling in Foam later dit jaar.”

www.foam.org

Automatische agenda sprekers op Professional Imaging

Voor de bezoekers van Professional Imaging heeft PhotoNmagazine een handige app op de sponsorpagina van de beurs geplaatst. Hier kan men ofwel het programma zien met alle sprekers, ofwel een selectie maken van bezoekdag(en), spreker(s) en / of theater(s).

Hiermee wordt er direct een overzicht gegenereerd met per dag tijdstip, spreker en theater.
Zeer praktisch op de smartphone (op de beurs!) of om thuis op tablet of computer vooraf een planning te maken en te printen.

U bereikt de app via deze link. of via het eerste icoontje midden bovenaan de voorpagina van deze website.

Professional Imaging 2017: Highlights

logo Professiona IimagingOok dit jaar is Professional Imaging het creatieve beeldevenement waar fotografen elkaar ontmoeten en waar 90 bedrijven laten zien wat zij de beeldmakers te bieden hebben. Waar hun topstukken worden gepresenteerd en nieuwe producten worden geïntroduceerd. Met daarbij de mogelijkheid om deze producten te zien, te voelen en te beleven. Naast het lezingenprogramma zetten wij alle niet te missen zake nog even open een rij. Ook dit jaar verzorgt CameraNU.nl een evenementenmagazine boordevol spectaculaire beursaanbiedingen. Met 72 pagina’s biedt het magazine meer voordeel dan ooit. Kijk voor alle exposanten op www.professionalimaging.nl.

Fujifilm

De absolute must see is de nieuwe FUJIFILM GFX 50S Middenformaat Digitale systeem camera.
Meer informatie: www.fujifilm.eu

Wacom

Maak exclusief kennis met de nog niet eerder vertoonde Wacom Cintiq Pro 16.
Meer informatie: www.wacom.com

Vuze camera

Degreef & Partner heeft een primeur met de 360 graden 3D videocamera van Vuze.
Meer informatie: www.vuzecamera.nl

Canon

Eyecatcher is de EOS 5D MK IV, met hoge snelheid, detaillering en hoge belichtingsgraad.
Meer informatie: www.canon.nl

Pentax

De onlangs verschenen Pentax Kp is voor het eerst te zien in de Ricoh-Pentax stand.
Meer informatie: www.ricoh-imaging.nl

Benèl

Benèl introduceert de Foldio360, een volautomatische 3D photobox.
Meer informatie: www.benel.nl

Servix

Met de Phottix Indra 360 speelt Servix in op de behoefte aan flitsinstallaties voor zowel binnen- als buitengebruik.
Meer informatie: www.servix.be

Pixigo

De Beastgrip is een onmisbaar accessoire om de functionaliteit van de smartphone uit te breiden.
Meer informatie: www.pixigo.nl

Olympus

Olympus toont hun nieuwe paradepaardje: de Olympus OM-D E-M1 Mark II.
Meer informatie: www.olympus.nl/consumer

BBP Light bv

BBP Light bv brengt de Rotolight Anova Pro Bi-Color, de eerste led-armatuur waarmee je kunt flitsen.
Meer informatie: www.bbplight.nl

GB lijsten

Nieuwe lijstprofielen, gemaakt in een klein atelier in Napels.
Meer informatie: www.gblijsten.nl

Sigma

Topstuk in de Sigma stand is de 85 mm 1.4 portretlens uit hun Art line.
Meer informatie: www.sigmabenelux.nl

Panasonic

De langverwachte LUMIX GH5 is het paradepaardje van Panasonic.
Meer informatie: www.panasonic.nl

Noritsu

Het topstuk is de Noritsu Green II, een veelzijdige intkjet printer die aansluit bij de trend om te printen in kleine volumes.
Meer informatie: www.noritsu.de

Lowepro

Uitblinker is de lichtgewicht Lowepro Flipside Trek serie.
Meer informatie: www.degreef-partner.nl

Konpoli

Prachtige nieuwe opberg items waarin fotografen hun albums kunnen presenteren.
Meer informatie: www.konpoli.nl

Arca

Maak kennis met de nieuwe Innova Editions lijn.
Meer informatie: www.arca.nl

Epson

Epson toont de nieuwe 17-inch SureColor SC-P5000.
Meer informatie: www.epson.nl

Nikon

Nikon viert haar 100-jarig bestaan en maakt er een feest van.
Meer informatie: www.nikon.nl

Eizo

Maak kennis met de EIZO ColorEdge CG2730.
Meer informatie: www.eizo.nl

Hama fototas

De compacte SLR Multitrans 200 fototas van Hama is een veelzijdige nieuwkomer in het HAMA assortiment.
Meer informatie: nl.hama.com

Disnet

Disnet presenteert de Godox Witstro AD200, een krachtige draagbare flitskop.
Meer informatie: www.disnet.nl

Fidak

Mooie aanbiedingen en veel nieuwe producten zoals Goldbuch fotoalbums.
Meer informatie: www.fidakbv.nl

Epson

Epson introduceert de doorzichtige Moverio BT-300-bril, een smart-glasses voor drone-fotografen.
Meer informatie: www.epson.nl

Profoto Studiopartners

Profoto introduceert de Speedmaster L858d, ‘s werelds eerste multifunctionele touchscreen lichtmeter die ook de flitsduur kan meten.
Meer informatie: www.pfstudiopartners.nl

Ilford

Tijdens de beurs lanceert Ilford een nieuwe lijn aan Fine Art Printing Solutions.
Meer informatie: www.ilford.com

Sim Imaging

Sim Imaging brengt een nieuwe photobox in 30 verschillende kleuren of gepersonaliseerd.
Meer informatie: www.simimaging.co.uk

PhotoNmagazine.eu

En als klap op de vuurpijl kan men bij PhotoNmagazine juridisch speeddaten met de advocaten van de redactie. Vijf minuten antwoord op prangende vragen betreffende het Auteursrecht, voor snelle adviezen op auteursrechtelijk gebied, kortom, over alles wat op de tong van de beeldmaker brandt..

Juridisch speeddaten op Professional Imaging beurs Nijkerk

logo I-eeOp zaterdag 18 en zondag 19 maart zullen d leden van de juridische redactie op stand nummer 40 van PhotoNmagazine.eu, links van de hoofdingang, aanwezig zijn. Hier kunt u juridische vragen met betrekking tot het auteursrecht stellen aan de advocaten en juristen.

Op zaterdag is het mogelijk om deze vragen te stellen aan Kitty van Boven, advocaat gespecialiseerd in het auteursrecht en aan Sacha Schraven, juridisch medewerker. Op zondag is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan Linda de Vries, advocaat en Laura Steenstra, juridisch medewerker.

Wij zien u graag komen op Professional Imaging.