Wat wij van mijnheer Suikerberg kunnen leren

Proloog
Gepubliceerd: 24 mei 2018

Met de televisiebeelden van gisteren nog op het netvlies word ik nog steeds geconfronteerd met een bepaalde manier van vragen beantwoorden. Op Facebookbaas Zuckerberg werden vele vragen afgevuurd. Slechts enkele werden beantwoord. En een aantal halfhalf. Wie naar de ondervraging in de VS heeft gekeken moet het wellicht zijn opgevallen dat het optreden voor de EU eigenlijk een aan Europa aangepaste versie was van het origineel. De totale tijd dat Zuckerberg antwoord gaf op de vragen stond niet in verhouding tot het aantal vragen, slechts 30 minuten.

Ook ergerde ik mij aan parlementsleden die met Zuckerberg op de foto wilden, zoiets als dat je jezelf met de verkrachter van je vrouw laat kieken. Ik weet het, typisch Nijkerk, met een stellige ongenuanceerdheid kort door de bocht, maar wanneer ik het bijna zielige smoel van Suikerbergje voor mij zag, waar de woorden bestudeerd uitrolden dat hij ‘erkende’ dat er ernstige fouten zijn gemaakt, dacht ik dat zo hij hier zeker niet mee weg kan komen, komt, althans niet in mijn belevenis. En zeker niet in het nuchtere Europa. Want niemand kan mij wijsmaken dat degene die een over-lucratief miljardenbedrijf van de grond weet te tillen nooit heeft kunnen overzien wat er zou kunnen gebeuren met vertrouwelijke data. Iets dat overigens verregaand onlogisch is, want Facebook is gebouwd op ‘alles delen’, dus ook op persoonljke en zakelijke data.

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen.

Klik hier voor meer informatie
of om het boekje te bestellen
.

view counter

Met social media wordt veel tijd verdaan Een groot deel van de bevolking, van jong tot oud, loopt met een smartphone in de hand en vertoont hetzelfde gedrag als een aap die je een zakspiegeltje hebt gegeven. Constant er naar kijken en met de vingers over wrijven. Goeroes prijzen social media als efficiënt marketinginstrument aan, hoewel ik nog nooit iemand er iets substantieels mee heb zien verkopen, ik bedoel dan een dienst of een product.

Wel succesvol en geliefd is het bij lieden die zich met phishing en nog erger bezighouden. Je ‘vrienden’ die tijdens je vakantie (‘Kijk eens naar deze foto, dat is Jan bij de caravan in West Timboektoe, wilde ik even met jullie delen..’) dankbaar gebruik maken van je afwezigheid om je huis leeg te halen (bron: Politie Gelderland). Of bij lieden die verkiezingsuitslagen willen beïnvloeden...

Ondanks de risico’s van data lekken, maar zonder gevaar voor de persoonlijke levenssfeer en de veiligheid van je kinderen is er één social medium, met een beveiliging waar zelfs de Marken Zuckerbergen, Amazons en Googles dezer aardkloot nooit aan zullen kunnen tippen. En waar je data volledig veilig zijn omdat jij bepaalt wie wat te zien krijgt en niet een of ander soort Zuckerberg die die hiermee je toko kan inlijven in zijn imperium. Doodeenvoudige e-mail en sms, werkt waar het voor is bedoeld, snel contact met anderen zonder de risico’s van meekijkers, zeker wanneer je een goede provider hebt in plaats van de ‘gratis’ mogelijkheden die achteraf vaak erg duur blijken te zijn en minder betrouwbaar. Alle waar is immers naar zijn geld...

Eerlijk gezegd, ik heb al die social herrie nog nooit gebruikt (op LinkedIn na, iets dat mij overigens ook niets heeft gebracht) en ook nooit gemist, dit heeft mij zelfs in vergelijking vande hard core social-media-gebruiker zeer veel tijd bespaard. En met wat handigheid, kennis en het gebruiken van je gezond verstand heb je nooit last van al die criminelen en dataverzamelaars die deze wereld bevolken wanneer je al die flash- en andere rot-troep achterwege laat en blokkeert.  En zeker niet wanneer je jezelf niet meteen op de eerste de beste Nigeriaan met een miljoenenaanbod stort. Prettig wanneer je e-mail inzet voor professioneel gebruik.

Vandaar dat het mij deugd deed onlangs ergens een goed pleidooi voor deze, in de ogen van millennials wellicht verouderde, technieken te lezen:

E-mail is en blijft de superieure communicatiemethode in vergelijking met nieuwere technologieën. Een van de redenen is de wijde verspreiding. Facebook wordt als dominant sociaal netwerk gezien met momenteel 2,2 miljard actieve gebruikers per maand. Wel indrukwekkend, maar toch echt niet zo indrukwekkend als de ruim 4 miljard e-mailgebruikers die samen een slordige honderden miljarden mailtjes per dag versturen.

Even een check of het wel helemaal klopt. Terwijl ik dit schreef op 23 mei om 23:54 GMT waren er ‘slechts’ 242 miljard e-mails verzonden. (bron: Worldometers.info). Hoezo is e-mail verouderd? Het brood dat wij eten bestaat ook al van ver voor de Middeleeuwen, en wordt nog steeds kraakvers gesavoureerd.

Zo, dat is er dan ook weer uit, dit lucht op. Ik vind nu het tijd om even een goed glas te gaan legen. Mijn mail bekijk ik morgen wel, dat is nog vroeg genoeg. ;-)

Cheers!

view counter