Where i find myself

Joel Meyerowitz


Datum
: 14 december 2017 t/m 28 januari 2018
Locatie
: Sint-Joost-Ten-Node BE
vrouw staat voor een bakkerij op de hoek van een straat
foto: © Joel Meyerowitz
Young dancer
34th street and 9th avenue New York-city, 1978

Joel Meyerowitz, geboren in 1938 in de Bronx in New York, is een straatfotograaf die in de voetsporen van Henri Cartier-Bresson en Robert Frank trad. Hij is samen met Stephen Shore en William Eggleston een van de eersten die de voorkeur geeft aan kleurfilms in een tijdperk van zwart-wit.

Zijn eerste boek, “Cape Light”, gepubliceerd in 1978, is een klassieker in de kleurenfotografie geworden. Er werden meer dan 150.000 exemplaren van verkocht. Enkele jaren later duikt hij met “Wild Flowers” (1983) op humoristische wijze in de stad en haar rituelen, in de Verenigde Staten, in Mexico, in Frankrijk, in Spanje en in Marokko. Hij verkent er de stedelijke natuur en enkele van de wilde tuinen. In 1994 is hij de medeauteur van Bystander: A History of Street Photography, een boek dat vandaag een referentie is geworden op het vlak van straatfotografie.

Begin jaren ’90 stapt de Amerikaanse fotograaf af van de straatfotografie om zich meer te richten op portret (“Redheads”, 1991), landschap (“Tuscany: Inside the Light”, 2003) en de studie van kleurharmonieën. Zijn werk wordt meer bespiegelend. Meer recent besteedde hij drie jaar aan het vastleggen van de laatste natuurruimtes van de stad New York. Een selectie van beelden uit dit werk werd tentoongesteld in het Museum of the City of New York (2009-10) en werd gepubliceerd in “Legacy: The Preservation of Wilderness in New York City Parks” (Aperture, 2009).

De kunstenaar was de enige fotograaf die toegang kreeg tot de ruïnes van het World Trade Center net na 11 september 2001. De beelden die hij toen vastlegde vormen een archief van onschatbare waarde en een getuigenis zonder weerga van de geschiedenis van Ground Zero. Ze zijn tentoongesteld in meer dan 200 steden en 60 landen.

Sinds het begin van zijn carrière heeft Joel Meyerowitz meer dan een dozijn boeken en een retrospectieve van zijn werk gepubliceerd. “Taking my time” werd in 2010 uitgegeven door Phaidon. In 1998 produceerde en regisseerde hij zijn eerste film, Pop: het verslag van zijn road-trip van drie weken met zijn zoon, Sasha, en zijn ouder wordende vader, Hy.

Onder de voornaamste tentoonstellingen van zijn werk kunnen we die vermelden in het Eastman House in Rochester in 1996 alsook “My European Trip” in het Museum of Modern Art in New York in 1968. Joel Meyerowitz vertegenwoordigde de Verenigde Staten op de Biënnale voor Architectuur van Venetië in 2002 en won meer dan twaalf prijzen, waaronder de beurs van het Guggenheim en de “Deutscher Fotobuchpreis”.

In 2013 organiseerde het Maison Européenne de la Photographie een belangrijke retrospectieve van zijn werk. De werken van Meyerowitz zijn te zien in talloze publieke collecties, meer bepaald in het Museum of Modern Art, in het Metropolitan en in het Whitney Museum of American Art van New York.

Deze tentoonstelling wordt verwezenlijkt in samenwerking met Galerie Polka en met de steun van “Leica Hall of Fame Winner 2016”.

Locatie

N
Botanique
Z
Museum
wo - zo 12.00-20.00 uur
gratis
E
Cultureel Centrum van de Franse Gemeenschap
A
Koningsstraat 236
P
1210 Sint-Joost-Ten-Node
L
België
+32-2 218 37 32
contact Botanique
www.botanique.be
www.facebook.com/botaniquebxl
twitter.com/botanique
instagram.com/botanique_bxl
www.lastfm.fr/venue/8779073
www.youtube.com/user/BotaniqueConcerts
Google Maps

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2018 komt in januari uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

view counter