2013 Sony World Photography Awards: record aantal inzendingen
Genomineerden Professionele en Open categorieën bekend

foto: © Adam Pretty, Australia<br />
Finalist Sport<br />
Professional Competition, 2013

5 februari 2013. 0.01 u GMT

Dit jaar waren er meer dan 122.000 inzendingen uit 170 landen, het hoogste aantal inzendingen tot nu toe. De juryleden hebben gekozen voor een shortlist van foto's die boven alle anderen stond vanwege hun indrukwekkende hoge kwaliteit, originaliteit en moderne uitstraling. De onderwerpen varieerden van spookachtige foto's van het Syrische conflict tot de presidentiële campagne Van Barack Obama, van een intieme studie van filmliefhebbers in Kabul tot eigenzinnige en geestige foto's van het dierenrijk.

Door het samenbrengen van de beste internationale hedendaagse fotografie, biedt de shortlist een uniek inzicht in 2012 door de ogen van een aantal van 's werelds beste opkomende en gevestigde fotografie talenten. Fotografen die wederom op de lijst van genomineerden voorkomen zijn onder andere: Javier Arcenillas (Spanje); Robin Hammond (Nieuw-Zeeland) en Paolo Pellegrin (Italië). Spannende up-and-coming fotografen, nieuw voor de Awards, zijn Ed Kashi (VS) en Andrea Gjestvang (Noorwegen).

De volledige lijst is te zien op www.worldphoto.org.

foto: © Myriam Meloni, Argentina<br />
Finalist Arts and Culture<br />
Professional Competition, 2013De Ere-jury, die de Professional lijst gekozen, werd voorgezeten door Catherine Chermayeff, directeur van Special Projects bij Magnum Photos: "Wat een verkwikkende drie dagen, die resulteerde in levendige en gepassioneerde debatten. Ik denk dat wij als juryleden allen zeer betrokken waren bij dit proces en ons overweldigd voelden.”

Het werk van alle genomineerden fotografen zullen worden tentoongesteld in Somerset House, Londen, van 26 april-12 mei in het kader van de 2013 Sony World Photography Awards Exhibition. De beelden zullen ook worden gepubliceerd in de 2013 editie van de Sony World Photography Awards boek.

De Open en Jeugd categorie winnaars worden bekend gemaakt op 19 maart.

De winnaars van de professionele categorie en de felbegeerde 'L'Iris D'Or / Sony World Photography Awards Photographer of the Year' titel zal worden aangekondigd tijdens een gala ceremonie in Londen op 25 april. De L'Iris D'Or winnaar ontvangt $ 25.000 (USD) en de winnaar van de open categorie, de 'Fotograaf van het Jaar 2012' krijgt $ 5.000 (USD). Alle winnaars, waaronder de categorie winnaars, ontvangt de nieuwste digitale imaging apparatuur van Sony.