Auteursrecht op dans?

Blog Het Recht NL
Gepubliceerd: 27 februari 2019
Onder redactie van Mr. Kitty van Boven
view counter

portret van Bas ReijneEind 2018 zorgde de rechtszaak van Alfonso Ribeiro tegen Epic Games - de makers van Fortnite, de meest populaire game onder jongeren van dit moment - voor veel discussie. Ribeiro begon deze rechtszaak omdat zijn dans – de Carlton – gebruikt wordt in de game Fortnite. De vraag die deze rechtszaak doet rijzen is: bestaat er een auteursrecht op een dans?[1] Dat is onder Amerikaans recht mogelijk.[2] Echter, zogenaamde ‘social dance steps’ en ‘simple routines’ zijn daarvan uitgezonderd.[3] Dit betekent dat bepaalde dansbewegingen, zoals bijvoorbeeld de stappen van de Wals, niet auteursrechtelijk beschermd zijn.[4]

Er is helaas nog geen jurisprudentie die deze begrippen nader toelicht. Naar het oordeel van de U.S. Copyright Office van 15 februari 2019 vormen de drie bewegingen die de ‘Carlton’ vormen een ‘simple routine’ en dus geen auteursrechtelijk beschermde dans.[5] De aanvraag van Ribeiro werd daarom afgewezen.[6] Een dergelijke aanvraag is in de Amerikaanse praktijk een conditie voor een proces over auteursrecht. Hiermee is de rechtszaak niet afgedaan. Toch schat ik de kans van Ribeiro somber in.

Al met al lijkt het er op dat Epic Games de dans mooi ontsprongen is.

[1] Zie voor een juridische analyse van deze vraag door een Amerikaanse advocaat: www.youtube.com/watch?v=p2WGRRiXVNs

[2] Op grond van de Copyright Act of 1976 is auteursrecht op choreografie mogelijk.

[3] House report bij Copyright Law Revision, Copyright Act of 1976

[4] Voorbeeld van de Wals komt uit analyse van Amerikaanse advocaat: www.youtube.com/watch?v=p2WGRRiXVNs

[5] www.apnews.com/f07e1ed0e9284fd3a411b4cf0eb1bb57

[6] www.nu.nl/games/5744988/geen-copyright-op-dans-fresh-prince-acteur-uit-fortnite-rechtszaak.html

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter