AMT bewijst: Relay Attack op diverse auto’s slaagt

voorwiel van een ferrari

Advertentie

Cover Richtprijzen 2019

view counter

Het komt regelmatig in het nieuws, auto’s met zogenaamde keyless toegangs-systemen (draadloze elektronica in plaats van een fysieke sleutel). PhotonMagazine.eu schreef er in het verleden ook al enkele malen over. Volgens cijfers uit 2017 van het Verbond van Verzekeraars zou ruim 70% van de auto-inbraken digitaal worden gepleegd.

Door onder meer het vakblad AMT, Stichting aanpak Voertuigcriminaliteit en Kiwa SCM (de certificatie instelling op het gebied van voertuigbeveiliging ) werd onlangs onder de titel ‘Gone in 20 seconds’ gedemonstreerd hoe dit in het werk gaat.

“Relay Attack is als diefstalmethode populairder dan een ruitje intikken”, zegt Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (stavc). Relay Attack is een vorm van inbraak en diefstal waarbij het toegangssysteem van een motorvoertuig op eenvoudige wijze wordt omzeild. Met een stukje elektronica aangevuld met een paar componenten met een totale waarde van vier á 5 tientjes wordt de toegang verkregen tot een motorvoertuig. De code die een elektronische sleutel uitzendt naar de auto wordt gekopieerd naar een zendertje.

Er is een variant, met twee elektronische kastjes wordt de communicatie tussen de auto en de sleutel over een veel grotere afstand mogelijk gemaakt. De keyless-sleutel die zich veilig binnen in huis bevindt, in een keukenla of in een zak van een jas wordt van buitenaf draadloos benaderd. De auto ontvangt het signaal en met een gastvrije klik opent de deur. “Deze diefstalmethode gaat binnen 20 seconden”, zei Henk van Vliet van Kiwa SCM onlangs op het ‘Gone in 20-seconds’ evenement.

porsche 911 geparkeerd op straat

Het lijkt te simpel, twee apparaatjes en je rijdt weg met de auto. Voor de toeschouwers op de demonstratie moet het echter schokkend zijn geweest. Een bijna € 140.000,- kostende Stelvio Q ging open én startte terwijl de sleutels binnen in het pand van inbouwstation Arendse Car Systems lag. Dit gold ook voor een Seat Leon en zélfs bij een Porsche van een slordige 280.00 Euro, een 911 Turbo 4S cabrio bleek het te werken.

Soms wordt de gehele auto ‘geleased’, maar ook worden kostbare onderdelen zoals airbags en geluidsinstallaties gedemonteerd. Kostbare zaken zoals foto- en filmapparatuur ‘reizen af’ naar een nieuwe bestemming. Omdat er geen spoor is van braakschade keert een verzekeraar in een dergelijk geval dan waarschijnlijk niet uit.

In het bijgaande filmpje moest door degene die demonstreerde en kennelijk geen ervaren dief was even worden gezocht naar de antennepositie in een van de wagens. Maar bedenk dat ervaren bandieten deze uit ervaring kennen. ‘Gone in 20 seconds’ blijkt een eitje…

Het artikel in vakblad AMT vindt u hier.

Voor wie wil weten of het diefstalrisico van de eigen auto hoog is of laag kan de Autodiefstalcheck worden geraadpleegd (vanaf bouwjaar 2009).

view counter