Social Media en Aansprakelijkheid forumbeheerder

Blog Het Recht NL
Gepubliceerd: 30 januari 2013
afbeelding 1

Social media

Wie een foto plaatst op Twitter of een video op YouTube of een ander sociaal medium draagt daarbij meestal ook (een deel van) de auteursrechten over aan dat sociale medium.

Die overdracht betekent dan ook de foto of video door het betreffende sociale medium verder verspreid en geëxploiteerd mag worden. In de meeste gevallen zal het zo’n vaart niet lopen en zal het sociale medium die bepaling alleen maar hebben opgenomen om aansprakelijkheid voor verdere verspreiding uit te sluiten. Maar de kans bestaat dat jouw werk met een beroep op die overdracht van rechten, ook commercieel gebruikt gaat worden zonder dat je er zelf zeggenschap over hebt en een vergoeding voor ontvangt. Wie dat niet wil, kan beter geen foto’s en video’s plaatsen op deze sociale media en deze anders dusdanig voorzien van een watermerk dat de foto en video niet zomaar gebruikt kunnen worden.

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter

De jurisprudentie in deze materie staat nog in de kinderschoenen en het zal nog een tijdje duren voordat helder is wat nu wel en wat nu niet mag. De eerste kleine overwinning voor de auteursrechthebbende is er al wel: een Amerikaanse rechter bepaalde dat een krant niet zomaar door een fotojournalist op Twitter geplaatste foto’s over mocht nemen voor haar krant omdat de Twittergebruiker wel zelf de rechten op de door hem geplaatste foto had behouden, meer is te lezen op de website van Reuters: www.reuters.com/article/2013/01/15/us-socialmedia-copyright-ruling-idUSBRE90E11P20130115. Nu is deze uitspraak naar Amerikaans recht gewezen en dat ligt op punten anders dan het Nederlandse maar het is een eerste stap.

Aansprakelijkheid forumbeheerder

Op 16 januari 2013 heeft de rechtbank Den Haag vonnis gewezen in een zaak die door een aantal professionele fotografen was aangespannen tegen een websitehouder tevens forumbeheerder. Op de website stond een groot aantal foto’s dat daar geplaatst was zonder toestemming van de auteursrechthebbenden. Omdat de forumbeheerder, hoewel hij niet alle foto’s zelf geplaatst had, wel verantwoordelijk is voor hetgeen de door hem aangestelde moderators doen en ook zelf invloed had op de inhoud van het forum, acht de rechtbank hem aansprakelijk voor de door de inbreuken geleden schade. Een uitgebreide toelichting en het vonnis is te lezen op www.boek9.nl/items/iept20130116-rb-den-haag-dijkstra-v-brandweerforum en op www.ie-forum.nl/?Forumbeheerder+hetbrandweerforum.nl+aansprakelijk+voor+inbreuk/31106

view counter