Documentair

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

Recht in de ogen, Luik

Datum
: 30 oktober t/m 18 november 2017
Locatie
: Luik BE

Deze tentoonstelling stelt meer dan 50 foto's van 13 grote Belgische fotoreporters tentoon en geeft mensen die overal ter wereld Mensenrechten verdedigen een gezicht: vrouwen en mannen die inbreuken op de Mensenrechten proberen te stoppen en dit soms met hun leven moeten bekopen.

'Recht in de ogen' biedt een blik op deze hoopgevers dankzij het werk van fotografen die erin geslaagd zijn deze gezichten en levensmomenten vast te leggen.

Voorbeeldig Geel

Datum
: 28 en 29 oktober 2017
Locatie
: Geel BE

Digitale tentoonstelling waarin je foto- en videomateriaal ontdekt van Larum over de eeuwen heen en van het verenigingsleven in Larum.

Projectfour

Datum
: 21 t/m 29 oktober 2017
Locatie
: Eindhoven NL

In deze expositie is het werk te zien van vier fotografen die een jaar lang bij Fotoclub.nl hebben gewerkt aan een project.

Le chemin des mines - Kierunek kopalnia

Datum
: 19 oktober t/m 17 november 2017
Locatie
: Marchienne-au-Pont BE

Un projet qui mêle Belges et Polonais, photographes amateurs et professionnels, image et parole, public en reconstruction et jeunes étudiants.

Deux photographes, Nathalie Hannecart et Olivier van Rossum, arpentent depuis 2015 les paysages miniers de Pologne et de Wallonie. Leurs clichés répondent aux gravures de l'artiste Weronika Siupka, rencontrée en Silésie. A travers des prises de vue au sténopé – qui traduisent bien l'' ambiance ' de ces panoramas si particuliers - ils emmènent également des photographes amateurs à la découverte de sites en activité ou à l'arrêt.

SOS Aquarius

Datum
: 19 t/m 28 oktober 2017
Locatie
: Brussel BE

De ene na de andere migratieroute naar Europa wordt afgesloten: hekken rond de Spaanse enclaves in Marokko, een migratieakkoord tussen Europa en de Turkije, potdichte grenzen tussen Griekenland en zijn buurlanden, prikkeldraad in Hongarije, Macedonië, Bulgarije. Er blijft maar één route 'open': de gevaarlijkste, de langste, die door het Kanaal van Sicilië in de Middellandse Zee. Op de stranden van Libië (en soms Egypte) klimmen migranten in bootjes, in de hoop Italië te bereiken.

Calais, From Jungle to City

Datum
: 26 oktober t/m 26 november 2017
Locatie
: Enschede NL

Henk Wildschut (Harderwijk, 1967) heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Zijn werk is geëxposeerd onder meer in Amsterdam, Sydney, Shanghai, Beijing, Londen, Praag, Rome en Den Haag. Naast verscheidene projecten die hij op eigen initiatief uitvoerde, fotografeerde hij havenarbeiders en illegale immigranten. Hij werkte voor veel Nederlandse tijdschriften en portretteerde bekende politici. Zijn stijl van fotograferen is beschouwend en enigszins afstandelijk wat de toeschouwer aanzet tot nadenken over het onderwerp.

Priests

Datum
: 13 t/m 24 oktober 2017
Locatie
: Brussel BE

Ieder zijn god, ieder zijn waarheid. Fotograaf Kurt Deruyter dook in de rijke religieuze realiteit van de Brusselse aankomstwijken.
In Kuregem en Molenbeek zitten de kerken, moskeeën en tempels vol. Gelovigen komen van heinde en verre om samen met hun priests op zoek te gaan naar spirituele waarheid.

Michel De Pourcq

Datum
: zo 22 oktober 2017
Locatie
: Brugge BE

Tijdens het weekend van Buren bij Kunstenaars stellen heel wat kunstenaars hun atelier open voor het grote publiek. Ik omschrijf mijn werk als: fotografie: concert, architectuur, street.

Ontmoetingen in Bolo

Datum
: 9 september t/m 3 december 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Mildred Theunisz is straatfotograaf en als bewoner van Bos en Lommer, is ze regelmatig in de wijk te vinden. Tijdens haar omzwervingen door Bos en Lommer brengt ze ontmoetingen in beeld. Korte of toevallige ontmoetingen, ontmoetingen op afstand én ontmoetingen waarbij ze een bewoner van Bos en Lommer portretteert en beter leert kennen.

Mildred Theunisz laat met haar foto's zien hoe veelzijdig Bos en Lommer is.

The freedom of stories

Datum
: 6 september t/m 26 november 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Najat el Hani reist sinds 2010 door het Midden-Oosten en Noord Afrika om lokale (foto-) verhalen over vrijheid te verzamelen. Om aan deze bijzondere verhalen te komen probeerde ze zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen.

Dit hield in dat ze in Petra (Jordanië) bij de bedoeïenen mierzoete thee dronk in een donkere grot, een kijkje nam bij de underground rap scene in Rabat (Marokko) en de Palestijns/Israelische vredebewegingen in Jeruzalem leerde kennen.

De Grote Oversteek

Datum
: 2 oktober t/m 4 december 2017
Locatie
: Diemen NL

Onder de titel 'De Grote Oversteek' heeft Yarre Stooker - als onderdeel van Het Rode Loper festival in Betondorp zijn- kunstenaars bij elkaar gezocht die elk op eigen wijze ontmoetingen tussen buren in Betondorp arrangeerden.

Al woon je nog zo dicht bij elkaar in de smalle straatjes van Betondorp, van een echte ontmoeting is het soms nog nooit gekomen… In elk van de straten die op het centrale plein de Brink uitkomen, hebben overburen elkaar echt ontmoet. Want wie woont daar nu eigenlijk?

L'Entité d'Awans à travers les cartes postales anciennes

Datum
: 21 en 22 oktober 2017
Locatie
: Awans BE

Venez découvrir, au sein de l'église d'Awans, une partie de la collection des cartes postales de Philippe Valentinetti. Collectionneur chevronné de ces témoignages du passé, reflets d'un temps révolu où le l'on avait le temps…..
L'espace d'un week-end, il vous montrera les reproductions agrandies et encadrées de vues bucoliques des villages d'Awans, Hognoul, Fooz, Othée et Villers l'Evêque.

Jan Vanhulle

Datum
: 21 en 22 oktober 2017
Locatie
: Ingelmunster BE

Tijdens het weekend van Buren bij Kunstenaars stellen heel wat kunstenaars hun atelier open voor het grote publiek. Ik omschrijf mijn werk als: mijn zoektocht naar de laatste kleine zelfstandige.

Fukushima

Datum
: 21 oktober 2017 t/m 21 januari 2018
Locatie
: Aalten NL

Er is maar weinig aandacht voor de verwoestende gevolgen van de nucleaire ramp van Fukushima, van 11 maart 2011, nu meer dan zes jaar geleden. Verschraald land, ecologische schade voor de lange termijn, nog steeds 100.000 evacués, enorme gezondheidsproblemen, kanker; de straling gaat door.

Beeldend kunstenaar Klaus Cordes (Bocholt D) reageert direct na de fatale dag met een reeks collages, waarin hij idylle en horror, schoonheid en hulpeloosheid, de perfecte wereld en de noodtoestand bij elkaar brengt.

Planet Core

Datum
: 18 t/m 22 oktober 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Tijdens ADE ontdek je de wereld van Gabber in Melkweg Expo! Gabber, de in Rotterdam geboren subcultuur, is in de Nederlandse popcultuur al lang niet meer weg te denken. Sinds de hoogtijdagen van Gabber in de jaren negentig, heeft ‘s werelds grootste rave subcultuur zich onder de noemer Hardcore (de naam van de bijbehorende muziekstroming) in het buitenland verspreid. Elk land heeft zijn eigen cultuur en gewoontes, maar ze hebben een ding gemeen: de onvoorwaardelijke liefde voor alles Hardcore en Nederland als Mekka.

Luis Valtueña International Humanitarian Photography Award

Datum
: 1 oktober t/m 10 november 2017
Locatie
: Website ES

For the 21st consecutive year, Doctors of the World - Médicos del Mundo (MdM-Spain) has launched the Luis Valtueña International Humanitarian Photography Award: a prize that strives to raise awareness of the realities facing vulnerable communities suffering from human rights abuses across the world. The award was created as a tribute to Luis Valtueña, Flors Sirera, Manuel Madrazo, and Mercedes Navarro, all of whom were Doctors of the World aid workers who died while performing their duties.

Hollandse Beelden #2

Datum
: vr 20 oktober 2017 20.00-22.00 uur
Locatie
: Amsterdam NL

Hollandse Beelden is een nieuw bookazine gemaakt vanuit liefde voor de Nederlandse fotografie. Een kwartaalblad dat precies tussen een fotoboek en tijdschrift in zit. Een blad van kijken en terugkijken. Klassiek, gedegen, zonder opsmuk. Een mix van humoristische en alledaagse taferelen, rauwe documentairefotografie, politieke beelden en historische context. Tijdens deze live editie van Hollandse Beelden laten Nederlandse fotografen zien dat fotografie niet alleen een vak is, maar ook betrokkenheid, bewondering, relativering en creativiteit.

Norbert Maes

Datum
: 20 t/m 22 oktober 2017
Locatie
: Ruiselede BE

Tijdens het weekend van Buren bij Kunstenaars stellen heel wat kunstenaars hun atelier open voor het grote publiek. Ik omschrijf mijn werk als: gestrand in Ruiselede.

Geert Meuwes

Datum
: 20 t/m 22 oktober 2017
Locatie
: Roeselare BE

Tijdens het weekend van Buren bij Kunstenaars stellen heel wat kunstenaars hun atelier open voor het grote publiek. Ik omschrijf mijn werk als: straatfotografie, documentaire fotografie.

Dorpskernen en landschappen

Datum
: 20 t/m 22 oktober 2017
Locatie
: Westouter (Heuvelland) BE

Jef Hoornaert stelt er foto's tentoon: heuvellandse dorpskernen, algemeen en in detail met bijhorende landschappen - memoryspellen met dorpskerndetails - landschappen côte d'opale 'Noord-Franse kust) - figuratief en abstract - verkoop ten voordele van het kinderkankerfonds UZ Gent.

Rencontres sur les routes

Datum
: 17 oktober t/m 2 december 2017
Locatie
: Brussel BE

' En 2008, j'ai réalisé mes premiers travaux de reportages à Calais, c'est là que j'ai senti pour la première fois l'utilité que pouvait avoir un travail photo journalistique. j'Ai continué et suis passé par de nombreux endroits […] '. (B. Vandeloise)

Avec Rencontres sur les routes d'Europe, le photoreporter présente les clichés de ses nombreux voyages, du Maroc à Calais, en passant par la Jordanie.

Vies en transit, du parc Maximilien à la jungle de Calais

Datum
: 17 t/m 28 oktober 2017
Locatie
: Nivelles BE

La Bibliothèque publique locale de Nivelles accueillera l'exposition "Vies en transit, du parc Maximilien à la jungle de Calais", un événement proposé et organisé par Présence et Action Culturelles (PAC). Pac est un mouvement d'Éducation permanente et populaire reconnu par le Ministère de la Culture de la Fédération Wallonie-Bruxelles.

À partir des photographies de Christian Fauconnier, l'exposition "Vies en transit, du parc Maximilien à la jungle de Calais" invitera à aller à la rencontre des migrants, de ceux qui ont tout quitté dans l'espoir d'un avenir meilleur.

De Schelde door de lens van Dert

Datum
: 13 oktober 2017 t/m 2 april 2018
Locatie
: Vlissingen NL

Drie generaties Dert hebben foto’s gemaakt in opdracht van de NV Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS), later Koninklijke Schelde Groep BV (KSG). Het muZEEum laat met de expositie dus niet alleen een beeld zien van de werf, maar ook van de fotografie door de Derts over een periode van circa honderd jaar.

De collectie Dert is inmiddels officieel overgedragen aan het Gemeentearchief Vlissingen. Samen met het archief heeft het Zeeuws maritiem muZEEum een keuze gemaakt van 150 foto's uit de rijke – deels gedigitaliseerde - collectie.

Styledrive

Datum
: 14 oktober 2017 t/m 18 februari 2018
Locatie
: 's-Hertogenbosch NL

Je bent wat je rijdt.
In de hedendaagse cultuur speelt de auto een grotere rol dan het sieraad. Style profiler Ellie Uyttenbroek maakt naar aanleiding van de auto als ‘verlengstuk van je identiteit’ én de collectie sieraden van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch een fototentoonstelling van actuele stijlprofielen.

Met twintig cultureel diverse stijlprofielen als uitgangspunt gaat Ellie Uyttenbroek op pad met fotograaf Otto Snoek. ‘Gewapend’ met sieraden van o.a. Pablo Picasso, Emmy van Leersum, Meret Oppenheim en Hans Appenzeller maakt het duo eigentijdse genretaferelen van mensen en hun lifestyle.

Red Utopia

Datum
: 14 oktober 2017 t/m 7 januari 2018
Locatie
: Zwolle NL

Na de val van de muur en de desintegratie van de Sovjet-Unie lijkt het communisme weggeraakt in de vergetelheid van de geschiedenis. Fotograaf Jan Banning documenteert met zijn serie Red Utopia in (vanuit ons perspectief) diverse uithoeken van de wereld de nog levende restanten van deze ideologie, die zo bepalend is geweest voor de twintigste eeuw.

US Intimacy op de Schans

Datum
: 6 t/m 27 oktober 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Maand lang Amerikaanse fotografie en video rondom intimiteit, in jongenshuis ‘de Oudeschans’

US Intimacy op de Schans is een ongewone serie van vier tentoonstellingen met op fotografie gebaseerd werk, gepresenteerd in een creatief jongenshuis in Amsterdam – met als thema’s: intimiteit, kwetsbaarheid en genderidentiteit in Noord-Amerikaanse (beeld)cultuur. Iedere tentoonstelling is één weekend te zien.

Schiphol Slumberland

Datum
: 8 september 2017 t/m 7 januari 2018
Locatie
: Soest NL

In 'Schiphol Slumberland' werk te zien van de fotograaf Frits J. Rotgans (1912-1978) en hedendaagse fotograaf Jannes Linders (1955). In deze bijzondere expositie van twee vooraanstaande fotografen staat Schiphol centraal. Historische foto’s van Frits J. Rotgans en recent werk van Jannes Linders nemen de bezoeker mee naar het Schiphol van toen en nu.

Alles is zoals het moet zijn

Datum
: 14 oktober 2017 t/m 21 januari 2018
Locatie
: Schiedam NL

De foto's van Ksenia Galiaeva (Pskov, 1976) stralen een lome rust uit. Ze fotografeert haar directe omgeving: haar moeder en vader en hun teckel in en rondom hun datsja op het Russische platteland. Zelf spreekt ze van ‘vanitas stillevens, maar dan van mensen’. Op de tentoonstelling Alles is zoals het moet zijn laat ze ook een tweede serie zien: wolkenfoto’s, gemaakt vanuit haar raam in Nederland. Ook exposeert ze kamerschermen.

Wabi Sabi / Room with a View

Datum
: 14 oktober t/m 11 november 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Kasia Fortuna

In Japan kunnen oneffen tanden als sexy worden beschouwd, schoenen die te groot zijn, zijn 'schattig' en een gebogen, kromme boom is iets om te koesteren.

Dit begrip van schoonheid leidt tot interessante combinaties van natuur en bruutheid (in Europese zin). Planten voor huizen lijken willekeurig samen geraapt, maar je zou je hierin vergissen. Ze worden geliefd door hun eigenaars, zorgvuldig bewaterd en bewonderd door gasten en bezoek.