Documentair

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

Ceci n’est pas un train, Aarschot

Datum
: 3 april t/m 11 mei 2018
Locatie
: Aarschot BE

Zaterdag 23 januari 2016. De radio citeert de krant ‘L’Avenir’: de fondsen voor het afwerken van de Brusselse RER zijn bijna uitgeput. Er ontbreekt 800 miljoen euro om de twee spoorlijnen op Waals grondgebied af te ronden.
De politici haken in : « Uitstel van de werken voor vier jaar », « Definitieve stopzetting », … Infrabel had de indienststelling van het netwerk al uitgesteld van 2016 naar 2019, nadien naar 2020, 2025…

It wasn’t a dream, Aartselaar

Datum
: 3 april t/m 11 mei 2018
Locatie
: Aartselaar BE

Inge Driesen (°1980, Mortsel, België) is een fotografe die woont en werkt in Borgerhout, samen met haar man en drie kleine kinderen. Als klein meisje was ze reeds gefascineerd door oude foto’s van haar grootouders en ging ze op zoek naar mooie beelden in de familiearchieven.
Het moederschap verlegde haar focus. Ze stopte met reizen, maar niet met fotograferen. In plaats van op zoek te gaan naar de verhalen van andere mensen, documenteert ze nu het dagelijkse leven van haar gezin.

Vlijmen in de jaren vijftig en zestig

Datum
: 29 maart t/m 5 mei 2018
Locatie
: Vlijmen NL

Als vervolg op het succes van de foto-expositie "Drunen in de jaren zestig", vorig jaar in de Bibliotheek van Drunen, organiseert de Bibliotheek in Vlijmen, tezamen met de Heemkundekring Onsenoort, de foto-expositie Vlijmen in de jaren vijftig en zestig (1950 tot 1970). Op deze expositie toont de Heemkundekring zo'n 400 foto's uit haar unieke collectie.
De thema's op deze expositie zijn straatbeelden, personen en verenigingen, winkels en bedrijven.

Het gezicht van verzet

Datum
: 28 maart t/m 14 mei 2018
Locatie
: Den Haag NL

In een aantal wijken in Den Haag zijn straten vernoemd naar personen die tijdens de Duitse bezetting van 1940 tot 1945 actief waren in de illegaliteit. Een van deze wijken is Duttendel, waar de straten gelegen pal naast de Penitentiaire Inrichting Haaglanden aan de Pompstationsweg, in de oorlog bekend als het ‘Oranjehotel’, zijn genoemd naar verzetsstrijders. Dit gegeven vormt het uitgangspunt van het project ‘Het gezicht van verzet’.

België, Belgique, Belgien, Menen

Datum
: 2 april t/m 10 mei 2018
Locatie
: Menen BE

Dieter Van Caneghem (1990°) behaalde in 2013 een Master in de fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas te Brussel. Sindsdien is hij professioneel bezig met fotografie en legt zijn focus op het Belgisch architecturale landschap. In deze context werkte hij reeds verscheidene keren samen met architecten en stedenbouwkundige betreffende onderzoek over de verstedelijking.

Friso Kooijman

Datum
: 30 maart t/m 26 april 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Walking, watching and photographing in the streets of metropolitan cities is addictive to photographer Friso Kooijman. The combination of lighting, shadows, intimacy and overview is rewarding to him, which is why he has been wandering the streets of Amsterdam for years.

Hunting for that one photo with the perfect contrast, the strong daylight versus harsh dark shadows at an arm’s length, is something that is familiar to Friso Kooijman. Sometimes he vanishes into the crowd, then he presents himself in order to provoke a glimpse of recognition or surprise.

20e anniversaire du 1er Wing Historical Centre

Datum
: 1 april t/m 17 juni 2018
Locatie
: Beauvechain BE

Une exposition de photos retraçant les activités et événements au cours de ces 20 années d'existence !

Bewasemde kamers

Datum
: 26 maart t/m 20 april 2018
Locatie
: Antwerpen BE

Als kind kreeg Paul al vroeg een camera in de handen gestopt door zijn vader die onderwijzer was. Hij leerde ook foto's ontwikkelen in de DOKA. Op de leeftijd van 6 jaar behaalde hij een eerste prijs in de Gevaert Fotowedstrijd voor de jeugd. Zijn eerste dia's maakte hij op Expo '58. Toch werd hij geen fotograaf, maar apotheker. 's Avonds volgde Paul kunstonderwijs en behaalde het diploma Hoger Middelbaar Tekenen-Schilderen en later dat van Hoger Middelbaar Vrije Grafiek, beide gevolgd door tentoonstellingen. Hij tekende ook vele jaren naar model. Fotograferen deed hij vooral met het gezin op reis.

Serene schoonheid

Datum
: 23 maart t/m 23 juni 2018
Locatie
: Turnhout BE

In thematische reeksen toont het museum de komende jaren een selectie van foto’s die gemaakt zijn door studenten fotografie, onder leiding van Rob Koop (HORITO).

De eerste tentoonstelling is voorbehouden voor het begijnhof. In 2018 viert stad Turnhout dat de site al 20 jaar het kwaliteitslabel ‘UNESCO-Werelderfgoed’ draagt. Dit jubileum valt bovendien samen met de afronding van uitgebreide wegenwerken op het hof.

Stadsfotograaf

Datum
: 15 april 2017 t/m 15 april 2018
Locatie
: Antwerpen BE

De expo ‘Stadsfotograaf’ brengt de vele gezichten van Antwerpen tot in de wandelboulevard van het MAS. Vijftien stadsfotografen, die in 2013 en 2015 werden gekozen, zorgen met hun foto’s voor een ongeziene liefdesbrief aan de stad.

De expo ‘Stadsfotograaf’ toont Antwerpen met een eigenzinnige blik. Vijftien zeer verschillende fotografen presenteren het werk dat ze de afgelopen jaren maakten voor het project ‘Stadsfotograaf Antwerpen’, in 2011 opgericht door Roger Smulewicz van Gallery Fifty One.

Reflective Pleasure

Datum
: 15 maart t/m 14 april 2018
Locatie
: Gent BE

De werkelijkheid vatten in één beeld. Het lijkt een contradictio in terminis, maar al snel kwam fotograaf Alexander D'Hiet tot de vaststelling dat het eerder een mooie uitdaging dan een onmogelijke opdracht is. Zo trok hij erop uit met zijn fototoestel en lens in de hand en werd hij snel aangetrokken tot het eeuwigdurende spel tussen kleur en licht. Het dubieuze van de werkelijkheid. Reflective Pleasure toont de soberheid en speelsheid van een reflectie; een onopvallende getuige van het feit dat de wereld niet in één beeld te vatten is.

Utrecht op film

Datum
: 31 maart t/m 30 september 2018
Locatie
: Utrecht NL

Het Utrechts Archief presenteert de hoogtepunten uit een indrukwekkende filmcollectie over Utrecht. Utrecht was in de 20e eeuw favoriet onderwerp van professionele filmers. De sloop van het oude station, zwemmen op een zomerse dag, hippies in de jaren 70...Je ziet het allemaal terug in prachtige filmbeelden van de stad en regio. In de tentoonstelling ontdek je de hoogtepunten uit de collectie. Hoe zag Utrecht er uit in de vorige eeuw? Wat deden de Utrechters in hun vrije tijd? Welke plekken kun je nog herkennen en welke plekken niet meer?

Mijn jaar met Daniël, Maaseik

Datum
: 30 maart t/m 25 april 2018
Locatie
: Maaseik BE

Als fotograaf vindt Chris inspiratie in de stedelijke omgeving waarin hij meestal vertoeft. Met zijn camera legt hij situaties vast die hem opvallen en zet hij zijn persoonlijke indrukken van een plaats en wat zich daar afspeelt om in beelden. Vaak zijn dat mensen onderweg. Wie die mensen zijn weet hij niet, vanwaar ze komen en waar ze naartoe gaan evenmin.
Deze op straat gemaakte beelden - een verzameling van momentopnamen, typeringen van personen in samenhang met een toevallige omgeving - werkt hij vaak af in zwart/wit.

De Verbeelding

Datum
: 30 maart t/m 26 april 2018
Locatie
: Utrecht NL

Fotowerkgroep De Verbeelding heeft zijn jaarlijkse expositie in Cultuurcentrum Parnassos in Utrecht. Er zullen ca 75 foto’s te zien zijn die gemaakt zijn in India (Trevor Simpson), Engeland en Lissabon (Carol Olerud).
Daarnaast een bijzondere serie pinhole foto’s op groot formaat van Danny Kalkhoven, Utrechtse portretten (Toni Vega) en straatbeelden uit Marokko en Nederland van Frans Buitendijk.

Krottegem # city, Overpelt

Datum
: 30 maart t/m 9 mei 2018
Locatie
: Overpelt BE

“Van Krottegem zijn”. Een vilein oordeel in het 19de-eeuwse Roeselare. Als iemand “van Krottegem was”, was iemand sjofel gekleed, een marginaal, met een platte beurs. De commercanten van ’t Oude Roeselare keken de arbeiderswijk met de nek aan. Het is een oud zeer in de stad, met de spoorweg als cicatrice.
De hernieuwing van de stationsbuurt wrikt iets los. Dat station, dat decennia lang als een korset van beton en staal de scheiding tussen Krottegem en de stad dicteerde, wordt nu een luchtige doorkijkblouse die tot flirten aanzet.

De "BAM-Experience", St. Niklaas

Datum
: 28 maart t/m 23 april 2018
Locatie
: Sint-Niklaas BE

Carl Oversteyns is autodidact en zijn werk heeft een documentair karakter. Hij zwerft de wereld rond op zoek naar sterke verhalen en dito beelden. Rode
draden zijn o.a. de impact van infrastructuur op het al dan niet stedelijk landschap en de vergankelijkheid in al zijn gedaanten.

De reeks die hier gepresenteerd wordt is het resultaat van een reis door Siberië in 2015.
Hij stapte op de trein in Krasnoyarsk, halverwege Moskou en Vladivostok, en volgde het BAM-tracé.

Street vibrance, Ternat

Datum
: 28 maart t/m 23 april 2018
Locatie
: Ternat BE

Tijdens zijn periodes van werken, wonen en reizen in Azië - alles opgeteld zo’n 7 jaar - raakte Lodewijk De Decker gefascineerd door het straatleven in de grootsteden. Duizenden uren moet hij gewandeld hebben in Bangkok, Hong Kong, Chiang Mai, Chengdu, Xian, Kuala Lumpur, Singapore, Manila, Tokyo, Kathmandu, Colombo, Lhasa en Beijing.

Het zalige slenteren en observeren, proeven en praatjes slaan, het ontwaken van een stad beleven, het nachtleven induiken, de pleinen, boulevards, markten, wijken en tempels ontdekken

Kunst om niet te vergeten

Datum
: 26 maart t/m 2 september 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Het museum toont werk van 27 joodse en niet-joodse kunstenaars waarin de Jodenvervolging een rol speelt.

Meer dan de helft van de kunstenaars op de tentoonstelling heeft de vervolging als volwassene of als kind meegemaakt. Andere kunstenaars, niet-joods, waren ooggetuige. De naoorlogse generaties kunstenaars, kinderen en kleinkinderen van overlevenden, proberen onder meer het gemis van hun vermoorde familieleden vorm te geven.

Kabul Portraits

Datum
: 25 maart t/m 17 juni 2018
Locatie
: Assen NL

In 2002 maakte fotograaf Martin Roemers (1962) een serie portretfoto’s van Nederlandse soldaten in Afghanistan die afkomstig waren uit de Johan Willem Frisokazerne in Assen. De portretten hebben een extra dimensie gekregen doordat ze zijn gemaakt met een antieke camera die hij leende van een straatfotograaf in Kabul. Met Kabul Portraits heeft Roemers een tijdloze serie foto’s gemaakt van soldaten die van alle opsmuk ontdaan zijn. In deze expositie worden veertien van deze indringende foto’s op groot formaat  getoond.

Fotowerk van Rudy Rader

Datum
: 24 maart t/m 19 mei 2018
Locatie
: Delft NL

Aan de Fotowand van Fotobister te Delft hangen foto’s van Rudy Rader, lid van Fotoclub FC’59 uit Delft.
Rudy is een documentaire-, straat- en landschapsfotograaf. De laatste jaren is hij ook op zoek naar verstilde beelden in het algemeen. Een gepassioneerd fotograaf met een eigen kijk op fotografie. Wilt u het bekijken, loop dan even binnen als u in de buurt bent.

Jaarlijkse expositie Fotogroep Vught

Datum
: 24 en 25 maart 2018
Locatie
: Vught NL

Fotogroep Vught bestaat uit achttien enthousiaste amateurfotografen die zich bezig houden met allerlei genres in de fotografie. Behalve foto's van landschappen, natuur en architectuur zijn op de expositie onder meer ook portret- en straatfoto's te zien. Een aparte hoek wordt ingericht met foto’s van de natuurgroep.
Een bijzonder onderdeel van de expositie is 'de Rode Draad'.

State of Being

Datum
: 17 maart t/m 8 april 2018
Locatie
: Den Haag NL

In deze tentoonstelling brengt fotografe Anoek Steketee het thema ‘Staatloosheid’ in beeld. Zij portretteerde staatloze mensen, jong en oud, in Nederland geboren of elders: een kwetsbare groep mensen die is vastgelopen in de Nederlandse bureaucratie.

Staatlozen hebben geen officiële nationaliteit, geen paspoort en zodoende geen rechten. Formeel bestaan ze niet. Daardoor kunnen ze geen onderwijs volgen, mogen ze niet werken, hebben ze geen toegang tot medische zorg en kunnen ze niet reizen, trouwen of een bankrekening openen.

Street photography

Datum
: 13 t/m 30 maart 2018
Locatie
: Charleroi BE

Dans le cadre des Femmes de Mars, cette exposition compte une cinquantaine d'oeuvres, non pour présenter des photographies de Femmes mais bien pour souligner la vision d'une femme sur le monde qui l'entoure.

Marie-Christine Mewissen

Datum
: 16 maart t/m 1 juni 2018
Locatie
: Luik BE

Au départ, il y a l'image photographique.
L'image telle qu'on la pense, nette et précise, ne me parle pas.
Si la photographie floue est considérée comme étant ratée, je pense que l'image artistique n'a pas de comptes à rendre.
Il y a une importance esthétique tant sur le fond que sur la forme.

Autres Regards

Datum
: 23 maart t/m 24 april 2018
Locatie
: Waremme BE

A l'initiative de la MdA "l'Info des Jeunes", trois publics jeunes issus du Service d'accrochage scolaire Compas format de Seraing, du Conseil Communal de la Jeunesse et du Centre d'accueil de la Croix Rouge, ont travaillé ensemble à la réalisation d'un photo reportage intitulé "Autres regards".

Un outil pour susciter le débat autour de la problématique des migrants et plus largement du "Vivre ensemble".

Nikon-NOOR Academy

Datum
: 19 t/m 22 maart 2018
Locatie
: Brussel BE

Nikon Europe and the NOOR Foundation are excited to announce the program of the 2018 Nikon-NOOR Academy. The Academy will launch a new series of free-of-charge masterclasses for young, aspiring and talented documentary photographers in Poland, Sweden and Belgium.

During each of the four-day trainings, 15 participants, together with three NOOR photographers will share experiences, work on portfolios, improve editing skills and learn how to develop visual stories.

Filmmiddag Utrecht op film

Datum
: zo 18 maart 2018 15.00-16.00 uur
Locatie
: Utrecht NL

Vanaf begin april presenteert Het Utrechts Archief de hoogtepunten uit een indrukwekkende filmcollectie over Utrecht. Dit filmprogramma toont je alvast een voorproefje!

Utrecht was in de 20e eeuw favoriet onderwerp van veel filmers. De sloop van het oude station, zwemmen op een zomerse dag, hippies in de jaren 70...Je ziet het allemaal terug in onze collectie van 500 uur aan prachtige filmbeelden van de stad en regio. In de tentoonstelling Utrecht op film ontdek je de hoogtepunten uit de collectie.

André Thijssen

Datum
: 2 maart t/m 16 september 2018
Locatie
: Winterswijk NL

In de twee kamers in het voormalig woonhuis van Piet Mondriaan toont Villa Mondriaan het autonome werk van André Thijssen. In dit werk speelt het ongrijpbare een belangrijke rol. Thijssen kijkt door zijn lens naar situaties in het straatbeeld, waaraan de mens snel voorbijloopt op weg van A naar B. Thijssen brengt het alledaagse krachtig in beeld en laat de toeschouwer de wereld om zich heen nog beter ervaren.

Unfixing Histories

Datum
: 10 maart t/m 14 april 2018
Locatie
: Groningen NL

Masks carried great significance in pre-Columbian Mexican society, parti­c­ularly as part of rituals intended to bring them into contact with the gods. By wearing a mask, you could literally become someone else. This fact fascinates Daan Paans, especially in the light of the debate about cultural identity: who are we, what is it that makes us a particular individual or part of a certain group? A mask conceals the wearer’s individual identity, but emphasises the collective identity of the group for which the use of masks carries meaning.