Documentair

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

De industrie... en daarna?

Datum
: 6 juni t/m 15 juli 2018
Datum
: 16 augustus t/m 2 september 2018
Locatie
: Sint-Gillis BE

Dat het vraagstuk van de de-industrialisatie centraal zou staan, was al van bij de aanvang een evidentie. Deze kwestie drong zich op vanaf het moment dat me werd gevraagd om een benaderingswijze uit te denken voor de uitgebreide verzameling van het CRP/ (om en bij de 9.000 beelden). Niet alleen verwijst het grote aantal werken in deze collectie naar deze problematiek, maar ook het grondgebied zelf van het CRP/ draagt er de stempel van. Hierin schuilt, mijns inziens, het specifieke karakter van deze instelling.

Het verhaal van de nieuwe tram

Datum
: 4 t/m 28 juni 2018
Locatie
: Den Haag NL

Ruim 8 jaar hebben HTM en Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk hard gewerkt om een groot aantal locaties in de stad aan te passen aan de komst van de nieuwe moderne en ruimere tram. Tegelijk kreeg de openbare ruimte op veel plaatsen een metamorfose. Bruggen, kademuren en rioleringen werden vernieuwd. In totaal investeerden Rijk, Metropoolregio en gemeenten ruim 500 miljoen euro in dit megaproject waardoor het openbaar vervoer in de Haagse regio een flinke kwaliteitsimpuls heeft gekregen.

Confederate Moons

Datum
: 26 mei t/m 23 juni 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Tijdens de zomer van 2017 – die op 21 augustus werd gemarkeerd door een totale zonsverduistering – fotografeerde Gregory Halpern in de Amerikaanse staten Noord en Zuid Carolina. Hij werd vooral geprikkeld door de vraag in welke mate dit opmerkelijke hemelverschijnsel van invloed zou zijn op het leven in de tijd eraan vooraf en de dagen erna.

Gaandeweg werd het project meer en meer een meditatie op het Zuiden van de VS, over de staat van het land op dat moment, en over de dingen die ons scheiden en binden.

Lima Prijs

Datum
: 3 mei t/m 1 september 2018
Locatie
: Website BE

De Lima Prijs is een wedstrijd georganiseerd door de organisatie Lima Photo ter ondersteuning en promotie van documentaire fotografie in België.
Elke meerderjarige professionele fotograaf - met woonplaats in België - kan deelnemen aan de wedstrijd door zich te registreren.
Na je registratie krijg je een Dropbox link waar je je foto's (maximum 15) kan uploaden.
De winnaar van de wedstrijd krijgt een geldprijs van 7500 EUR.

Verleden Verbeeldt

Datum
: 2 t/m 24 juni 2018
Locatie
: Poperinge BE

Een laatstejaarsstudent ergotherapie ging in WZC Proventier aan de slag met de digitale erfgoedbank ‘WESTHOEK verbeeldt’ om te komen tot de levensverhalen van enkele bewoners. Voormalige cafébazen, hoppeplukkers, een rijkswachter en ‘blauwers’ vertelden over hun ervaringen.
De fotoclub van Poperinge kwam tot een herinterpretatie wat resulteerde in een thematische expo. 'POPERINGE verbeeldt' zorgt voor de nodige historische duiding.

The Road

Datum
: 25 mei t/m 10 juni 2018
Locatie
: Antwerpen BE

Fototentoonstelling

Datum
: 1 juni t/m 30 september 2018
Locatie
: Zoersel BE

Fotoclub Nenufar en Obscura richten hun lenzen zowel op het verleden als het heden. zij stellen een prachtige fototentoonstelling voor van oude dorpsgezichten versus het huidige dorpsbeeld. Deze foto's zullen tijdens de maanden juni, juli, augustus en september te bewonderen zijn in vitrines en in horecazaken van onze drie deelgemeenten.

afstudeerprojecten IKA

Datum
: 1 t/m 10 juni 2018
Locatie
: Mechelen BE

Zin in een mix van boeiende beelden, van poëtische landschappen tot sfeer- en straatbeelden, groot of intimistisch, in zwart-wit of kleur?
Laat je verrassen door de afstudeerders van het IKA fotokunst!

Mijn jaar met Daniël, Overpelt

Datum
: 1 t/m 27 juni 2018
Locatie
: Overpelt BE

Als fotograaf vindt Chris inspiratie in de stedelijke omgeving waarin hij meestal vertoeft. Met zijn camera legt hij situaties vast die hem opvallen en zet hij zijn persoonlijke indrukken van een plaats en wat zich daar afspeelt om in beelden. Vaak zijn dat mensen onderweg. Wie die mensen zijn weet hij niet, vanwaar ze komen en waar ze naartoe gaan evenmin.
Deze op straat gemaakte beelden - een verzameling van momentopnamen, typeringen van personen in samenhang met een toevallige omgeving - werkt hij vaak af in zwart/wit.

Street vibrance, Maaseik

Datum
: 1 t/m 27 juni 2018
Locatie
: Maaseik BE

Tijdens zijn periodes van werken, wonen en reizen in Azië - alles opgeteld zo’n 7 jaar - raakte Lodewijk De Decker gefascineerd door het straatleven in de grootsteden. Duizenden uren moet hij gewandeld hebben in Bangkok, Hong Kong, Chiang Mai, Chengdu, Xian, Kuala Lumpur, Singapore, Manila, Tokyo, Kathmandu, Colombo, Lhasa en Beijing.

Het zalige slenteren en observeren, proeven en praatjes slaan, het ontwaken van een stad beleven, het nachtleven induiken, de pleinen, boulevards, markten, wijken en tempels ontdekken

La Verrerie de Boussu

Datum
: 17 mei t/m 14 juni 2018
Locatie
: Boussu BE

Fondée en 1837, la Verrerie a été un des joyaux de la commune de Boussu et plus encore.
Une réputation internationale dans son secteur, une entreprise de pointe, un produit d'exportation remarquable (dans les années de gloire, 90 % de la production était exportée aux quatre coins du monde) un savoir-faire unique, une image de marque mondiale pour notre commune.
Les formes de verre soufflés à la bouche; taillés et soufflés à la main ont "scotché" à la Verrerie sa spécificité.

Herstal à l'ancienne

Datum
: 26 mei t/m 5 juni 2018
Locatie
: Herstal BE

Mémoire du patrimoine herstalien, ' Herstal à l'ancienne ' ravivera vos souvenirs avec ses photos, ses documents d'époque (voir l'évolution de la ville de Herstal et de ses habitants), et fera découvrir aux plus jeunes la vie au temps passé.

The Fox, The Hare And Their Habits

Datum
: 25 mei t/m 27 juni 2018
Locatie
: Amsterdam NL

There is an overlap between the photography of Manneke and drawings of Harris. Not in the medium but in the intention and visual interests in finding poetry where they stand, making do with their immediate surroundings. It is the realisation that once you start seeing the world in shapes, lines and tones, everything can be found anywhere.

De "BAM-Experience", Wemmel

Datum
: 30 mei t/m 25 juni 2018
Locatie
: Wemmel BE

Carl Oversteyns is autodidact en zijn werk heeft een documentair karakter. Hij zwerft de wereld rond op zoek naar sterke verhalen en dito beelden. Rode
draden zijn o.a. de impact van infrastructuur op het al dan niet stedelijk landschap en de vergankelijkheid in al zijn gedaanten.

De reeks die hier gepresenteerd wordt is het resultaat van een reis door Siberië in 2015.
Hij stapte op de trein in Krasnoyarsk, halverwege Moskou en Vladivostok, en volgde het BAM-tracé.

Bewasemde kamers, Willebroek

Datum
: 30 mei t/m 25 juni 2018
Locatie
: Willebroek BE

Als kind kreeg Paul al vroeg een camera in de handen gestopt door zijn vader die onderwijzer was. Hij leerde ook foto's ontwikkelen in de DOKA. Op de leeftijd van 6 jaar behaalde hij een eerste prijs in de Gevaert Fotowedstrijd voor de jeugd. Zijn eerste dia's maakte hij op Expo '58. Toch werd hij geen fotograaf, maar apotheker. 's Avonds volgde Paul kunstonderwijs en behaalde het diploma Hoger Middelbaar Tekenen-Schilderen en later dat van Hoger Middelbaar Vrije Grafiek, beide gevolgd door tentoonstellingen. Hij tekende ook vele jaren naar model. Fotograferen deed hij vooral met het gezin op reis.

Gastvrij 1051

Datum
: 29 mei t/m 29 juli 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Een fotoverhaal over tien jongvolwassen vluchtelingen uit Afghanistan, Eritrea, Oeganda, Sierra Leone en Syrië die op uitnodiging van bewoners van postcode 1051 Amsterdammers werden.

Jong en alleen in dat onbekende Amsterdam. Ver van familie. Gevlucht uit een oorlogsgebied. Dan heb je hulp nodig. Een groep bewoners van het voormalige Gemeente Water-Leidingterrein (de ‘eco-wijk’) in Amsterdam besloot niet langer toe te kijken, maar gastvrij te zijn.

Fotogroep deeez! laat 'Glas' zien

Datum
: 12 mei t/m 6 juli 2018
Locatie
: Amersfoort NL

Glas zit vol tegenstrijdigheden. Het kan bescherming bieden tegen de buitenwereld, ons leven versieren, in spiegels en lenzen ons zelf en de wereld tonen, maar ook een welhaast ondoordringbare afscheiding vormen. Het kan glashelder zijn, maar ook zo goed als ondoorzichtig.

Ida Gosman, Riekje Hoffman, Inger Israel, Julia Sondermeijer, Frank van den Hout, Koen Kallenberg, Johan Postma en Hennie van Vliet hebben, ieder op eigen wijze, hun visie op glas vastgelegd. Het is een gevarieerde expositie geworden. De foto’s gaan van abstract tot herkenbaar. Ze zijn vrolijk, vreemd, somber, maar altijd verrassend.

Passages

Datum
: 11 mei t/m 10 juni 2018
Locatie
: Arlon BE

Au travers de ses balades dans les villes d'Europe, Mireille accompagne le visiteur pour l'immobiliser un instant a la frontière de l'universel et de l'intime.

Les ruelles, couloirs, escaliers, portes et arrière-cours sont autant d'espaces, de symétries et de volumes dans lesquels les silhouettes, les corps ou le souvenir de leur passage suscitent surprise et émotion contrastées.

Project Hoboken

Datum
: 2 mei t/m 2 juni 2018
Locatie
: Hoboken BE

"PROJECT HOBOKEN" is een jaaropdracht van Foto-Ateljee Antwerpen vzw. Het is een fotoreeks van vijf fotografen die via 12 opdrachten de opdracht kregen om een serie te maken over Hoboken.

ComingWorldRemberMe

Datum
: 14 mei t/m 12 november 2018
Locatie
: Ieper BE

I was a shadow and have tried to capture the moment but no camera could capture the emotions.
In het voorjaar volgende fotograaf Harold Naeye de opbouw van het landart project coming world remember me van Koen Vanmechelen.
In de expo krijgt u een selectie van zwart wit foto’s.

Verborgen funerair erfgoed

Datum
: 24 mei t/m 20 juni 2018
Locatie
: Putte BE

De schoonheid van kerkhoven en begraafplaatsen wordt regelmatig gedocumenteerd in het werk van fotografen. Zij zijn meestal gefascineerd door de bijzondere lichtinval, de uitbundige natuur, de verstilling of gewoonweg door het niet-alledaagse thema. Ter gelegenheid van de Week van de Begraafplaatsen kan kennis gemaakt worden met het werk van verschillende fotografen die reeds vele jaren begraafplaatsen met behulp van hun cameralenzen weten vast te leggen.

60 keer Veendam

Datum
: 21 mei t/m 30 juni 2018
Locatie
: Veendam NL

In het kader van het 60 jarig jubileum van de fotoclub een expositie met als thema "60 keer Veendam" 60 foto's gemaakt door clubleden in Veendam.
Leden van de club tonen een gevarieerd beeld van hun werk: van landschapsfotografie tot abstract, als losse foto’s of in kleine series. Op de expositie ook de winnende foto's van de jeugdwedstrijd.

In touw voor de toerist

Datum
: 12 mei t/m 9 september 2018
Locatie
: Scheveningen NL

Precies 200 jaar geleden stichtte Jacob Pronk het eerste badhuis op Scheveningen, een klein houten huisje met vier badkuipen met zeewater. Hierdoor ontstond de eerste badplaats van Nederland. Dit vieren we heel 2018 onder de noemer ‘Feest aan Zee’.

In de zomertentoonstelling van Muzee Scheveningen, In touw voor de toerist, ligt het accent op ‘de gewone man’, die op het strand en op de boulevard zijn brood verdiende aan de badgasten en strandbezoekers. Ontdek het verhaal achter de motor van de badplaats.

Tussen hoop & vrees

Datum
: 19 mei t/m 5 november 2018
Locatie
: Veere NL

De tentoonstelling laat in de Schotse Huizen en het Stadhuis zien hoe honderd jaar geleden het leven ‘tussen hoop en vrees’ moet zijn geweest in Veere en omstreken.

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en het bombardement van Antwerpen in oktober 1914 vluchtten ongeveer een miljoen Belgen naar het neutrale Nederland. Ook in Veere streken ze neer: Antwerpenaren die hun brandende stad in paniek ontvluchtten. Gevluchte Belgische kunstenaars, zoals Walter Vaes die met zijn familie zijn toevlucht zocht bij Albert Ochs, de beminnelijke, schatrijke eigenaar van het Schotse Huis ‘De Struijs’.

Religie Nu

Datum
: 19 mei t/m 9 juni 2018
Locatie
: Heino NL

Fotograaf Eddy Seesing legde alle geloofsgemeenschappen in Nederland vast in Religie Nu. De lezer ziet ze dansend, predikend, biddend, offerend.
Joden, christenen, moslims, hindoes, boeddhisten, druïdes, vrijmetselaars - om er maar enkele te noemen - en de talrijke, strenge en liberale, stromingen waarin zij het geloof belijden in God, Allah, Jahweh of het anderszins Hogere. In het nu eens kleurrijke, dan weer uiterst sobere decor van hun gebedshuis of -plek: de predikant van de Hersteld Hervormde Kerk in Voorschoten, op zijn rijkelijk met schrootjes betimmerde kansel.

Martin Weder

Datum
: 19 mei t/m 14 juli 2018
Locatie
: Delft NL

Martin fotografeert op zijn eigen manier en stijl en vooral dingen die hem interesseren. Hij doet dat in verschillende genres zoals documentaire, maritieme, natuur- en straatfotografie. Martin werkt veel seriematig en wil dan ook een aantal van deze series laten zien bij Fotobister.

Vrouwen van Nieuw-West

Datum
: 14 mei t/m 1 juni 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Yvonne Brandwijk (1971) is een prijswinnende fotograaf gedreven door de verhalen van mensen. Door documentaire fotografie te combineren met nieuwe technologie en storytelling brengt ze hun individuele verhalen tot leven. Yvonne studeerde aan de kunstacademie St. Joost in Breda alvorens af te reizen naar New York waar ze onder meer werkte aan Outerzones, een fotoproject over het leven in de buitenwijken van de stad. De afgelopen drie jaar werkte ze aan het bekroonde multimediaproject Future Cities waarvoor ze naar opkomende wereldsteden reisde zoals Kinshasa, Yangon, Lima, Medellín en Addis Abeba.

Vluchtelingen uit chaos

Datum
: 15 t/m 31 mei 2018
Locatie
: Elsene BE

François Dvorak, de Belgische fotograaf, bezocht vluchtelingenkampen aan de grenzen van Syrië en legde beelden vast die het lot van migranten in kwetsbare situaties benadrukken.

François Dvorak is een fotoreporter wiens doel in het leven fotografie is met een missie om de meest kwetsbaren te bereiken (vrouwen, kinderen, armen, buitengesloten of vervolgd) door te vechten voor meer gelijkheid en rechtvaardigheid

Transit51

Datum
: 15 mei t/m 30 juni 2018
Locatie
: Lint BE

Lisa Van Damme, fotografe voor De Standaard, kreeg een uitzonderlijke toelating om vijf asielzoekers van nabij op te volgen in het Klein Kasteeltje. Het resultaat toont het reilen en zeilen binnen een asielcentrum én een kijk achter de schermen.

"Al deze vrouwen hebben iets gemeenschappelijks: ze vroegen asiel aan in België en worden opgevangen in een asielcentrum. Ze wachten op een antwoord, een nieuw leven. Ze zijn in transit."