Documentair

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

Het gebeurde in Herzele 2017

Datum
: 27 december 2017 t/m 27 januari 2018
Locatie
: Herzele BE

Eddy De Moor (68) woont al bijna zijn hele leven in Herzele. Als gepassioneerd hobbyfotograaf brengt hij alles wat er te beleven valt in onze gemeente voor zijn lens. Zijn weblog 'Het gebeurde in Herzele' bestaat 10 jaar. Duizenden bezoekers genoten er al van de vele foto's en artikels. Voor deze tentoonstelling maakte Eddy een selectie van 250 foto's uit de maar liefst 10.000 stuks die hij in 2017 maakte. Daarmee brengt hij de vele events die in 2017 in Herzele werden georganiseerd in herinnering.

De Ville et de campagne

Datum
: 17 november 2017 t/m 7 januari 2018
Locatie
: Ans (Alleur) BE

A partir de 2007, Jim Sumkay, photographe bien connu des Liégeois, a suivi Michel Daerden dans ses campagnes électorales et en a immortalisé quelques épisodes, parmi les plus significatifs.
Cette trentaine de clichés constituent l'exposition intitulée "De Ville et de campagne" présentée dans la cour du Château de Waroux, sur bâches souples de 80X60 cm.

Fin d'année décembre

Datum
: 22 december 2017 t/m 30 januari 2018
Locatie
: Etterbeek BE

Autoportrait, étude sociologique d'un milieu, portraits, et paysages.

De Donkerste Kamer

Datum
: do 21 december 2017 20.00-22.30 uur
Locatie
: Brugge BE

Op 21 december kan je de donkerte van de kortste dag van jaar volledig omarmen tijdens een nieuwe editie van De Donkerste Kamer. De Nederlandse documentaire fotograaf Ad van Denderen komt die avond in het Brugse concertgebouw zijn nieuwste project Stone voorstellen. Stone is een metafoor voor de situatie op de Westelijke Jordaanoever.

Eendagsvliegen

Datum
: 17 december 2017 t/m 11 maart 2018
Locatie
: Maastricht NL

De Italiaans-Limburgse fotograaf Franco Gori (Lucca, 1952) is bij het publiek vooral bekend door zijn werk voor Dagblad de Limburger.

Franco is als kind met zijn ouders vanuit Italië naar Nederland verhuisd. Hij volgde zijn opleiding aan de School voor Fotografie en Fototechniek in Den Haag en ontwikkelde daarna steeds meer zijn eigen typische, zeer herkenbare stijl.
Als freelance fotograaf werkte hij 16 jaar voor Dagblad de Limburger.

Miami Street Photography Festival

Datum
: 7 t/m 10 december 2017
Locatie
: Miami US

Miami Street Photography Festival is set once again to take over the HistoryMiami Museum for its sixth anniversary, showcasing the very best of contemporary street and documentary photography across a series of exhibitions, photo walks, lectures, and workshops.

Among the program highlights this year, 93 photographers from more than 50 countries will present their work in the MSPF International Contest exhibition;

Lezing Corinne Noordenbos

Datum
: vr 15 december 2017 20.00-22.00 uur
Locatie
: Eindhoven NL

Een geschoold oog kan meer vertellen.
Wat heeft het meest bekende schilderij uit het Rijksmuseum, de ‘Nachtwacht’, te maken met Documentaire fotografie? Is de schilderkunst te vergelijken met Fotografie? Nederlandse documentaire fotografie heeft in het laatste decennium een belangrijke internationale reputatie opgebouwd. De meeste mensen kennen namen als Rineke Dijkstra en Jacqueline Hassink wel. Zij exposeren veelvuldig over de gehele wereld.

Where i find myself

Datum
: 14 december 2017 t/m 28 januari 2018
Locatie
: Sint-Joost-Ten-Node BE

Joel Meyerowitz, geboren in 1938 in de Bronx in New York, is een straatfotograaf die in de voetsporen van Henri Cartier-Bresson en Robert Frank trad. Hij is samen met Stephen Shore en William Eggleston een van de eersten die de voorkeur geeft aan kleurfilms in een tijdperk van zwart-wit.

Zijn eerste boek, “Cape Light”, gepubliceerd in 1978, is een klassieker in de kleurenfotografie geworden. Er werden meer dan 150.000 exemplaren van verkocht. Enkele jaren later duikt hij met “Wild Flowers” (1983) op humoristische wijze in de stad en haar rituelen

Meeting Madagascar, Aartselaar

Datum
: 12 december 2017 t/m 12 januari 2018
Locatie
: Aartselaar BE

Wim De Schamphelaere begon elf jaar geleden met deze portretreeks in Madagascar. Hij was oorspronkelijk aangetrokken door de overrompelende fauna en flora van het eiland maar het waren de inwoners die zijn die zijn hart stalen.

Wat begon als één reis naar dit gastvrije land eindigde er mee (voorlopig?) dat hij tot wel tien keer dezelfde gemeenschappen bezocht. De Schamphelaere kijkt naar de wereld met open vizier. Hij benadert de mensen met respect en zij kiezen er voor hem toe te laten, hun wereld aan hem te tonen.

It wasn’t a dream, Ieper

Datum
: 11 december 2017 t/m 11 januari 2018
Locatie
: Ieper BE

Inge Driesen (°1980, Mortsel, België) is een fotografe die woont en werkt in Borgerhout, samen met haar man en drie kleine kinderen. Als klein meisje was ze reeds gefascineerd door oude foto’s van haar grootouders en ging ze op zoek naar mooie beelden in de familiearchieven.
Het moederschap verlegde haar focus. Ze stopte met reizen, maar niet met fotograferen. In plaats van op zoek te gaan naar de verhalen van andere mensen, documenteert ze nu het dagelijkse leven van haar gezin.

Ceci n’est pas un train, Torhout

Datum
: 11 december 2017 t/m 11 januari 2018
Locatie
: Torhout BE

Zaterdag 23 januari 2016. De radio citeert de krant ‘L’Avenir’: de fondsen voor het afwerken van de Brusselse RER zijn bijna uitgeput. Er ontbreekt 800 miljoen euro om de twee spoorlijnen op Waals grondgebied af te ronden.
De politici haken in : « Uitstel van de werken voor vier jaar », « Definitieve stopzetting », … Infrabel had de indienststelling van het netwerk al uitgesteld van 2016 naar 2019, nadien naar 2020, 2025…

België, Belgique, Belgien, Tielt

Datum
: 11 december 2017 t/m 11 januari 2018
Locatie
: Tielt BE

Dieter Van Caneghem (1990°) behaalde in 2013 een Master in de fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas te Brussel. Sindsdien is hij professioneel bezig met fotografie en legt zijn focus op het Belgisch architecturale landschap. In deze context werkte hij reeds verscheidene keren samen met architecten en stedenbouwkundige betreffende onderzoek over de verstedelijking.

La Ville

Datum
: 2 december 2017 t/m 13 januari 2018
Locatie
: Louvain-La-Neuve BE

Beaucoup de gens semblent encore l'ignorer car lorsqu'ils sont à l'étranger, ils ne photographient que des bâtiments et monuments en oubliant les habitants des villes qu'ils visitent. Rendre l'atmosphère d'une ville en photographie n'est pas facile mais n'est possible qu'avec ses habitants; à cet égard, Louvain-la Neuve est une ville modèle où la priorité est donnée aux piétons comme c'était le cas dans les villes du Moyen Age.

Urban Scenery

Datum
: 9 t/m 16 december 2017
Locatie
: Amsterdam NL

Get into the holiday spirit and join us at the Opening night and see beautiful photographs from around the world.

The "Urban scenery" exhibition will present works of 400 photographers from GuruShots each with their own unique interpretation of the theme. The photos will be shown as prints as well as on a digital screen. Bridge-building between the virtual and the tangible world, the exhibition is conceived by GuruShots, an online platform that connects and inspires hundreds of thousands of photographers from all around the world.

Cultuurprijs 2017

Datum
: 9 december 2017 t/m 4 februari 2018
Locatie
: Ravels BE

De cultuurprijs 2017 staat helemaal in het teken van de fotografie. Er werd een wedstrijd georganiseerd waarvoor enkele prachtige foto’s werden ingediend. Onze gemeente wordt helemaal in een ander daglicht gezet.

Een groot aantal fotografen uit de gemeente deden of doen een gooi naar één van de te winnen prijzen. Natuurlijk zouden ze liefst de oppergaai winnen en met de Cultuurprijs 2017 naar huis gaan. Uit de massa’s ingediende foto’s worden de beste foto’s geselecteerd.

Setting the Stage: Pyongyang, North Korea

Datum
: 9 december 2017 t/m 4 maart 2018
Locatie
: Amsterdam NL

‘Binnen het collectieve karakter van Noord-Korea is het individu maar een pixel. Ik ben juist op zoek gegaan naar die pixel en zijn betekenis binnen die stad.’
Eddo Hartmann 

Het dagelijks leven in een gesloten land

Tussen 2014 en 2017 reisde de Nederlandse fotograaf Eddo Hartmann viermaal naar Noord-Korea. Zijn fascinatie voor dit gesloten land is mede ingegeven door het eenzijdige beeld dat het Westen ervan heeft.

Jerusalem Stone

Datum
: 9 december 2017 t/m 4 maart 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Ad van Denderen, de éminence grise van de Nederlandse documentaire fotografie, volgt met zijn camera al bijna 25 jaar het dagelijks leven in Israël en de Palestijnse gebieden. Aanvankelijk fotografeerde hij in zwart-wit, in een klassieke, directe reportagestijl. Een jaar of vijftien geleden heeft zwart-wit plaatsgemaakt voor kleur en sindsdien hanteert Van Denderen een monumentale, meer afstandelijke stijl van fotograferen. In de tentoonstelling Jerusalem Stone komen beide visies samen om een genuanceerd beeld te kunnen geven van de complexe en precaire situatie in het gebied.

Back-up

Datum
: 2 december 2017 t/m 18 februari 2018
Locatie
: Den Haag NL

De tentoonstelling Back-up van Jan Rosseel is het slot van een drieluik waarvan het eerste deel plaatsvond bij Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond (Amsterdam) en het tweede deel bij Museum Dr. Guislain (Gent, België). Gerijpt, doorontwikkeld en vol met nieuw werk richt de tentoonstelling bij Stroom Den Haag zich op de complexe relatie tussen geheugen, beeld en verbeelding. Op de relatie tussen geschiedenis, politiek en macht.

ROTTERDAM CS -Tussen vertrek en aankomst-

Datum
: 2 t/m 30 december 2017
Locatie
: Zwijndrecht NL

René van Rijswijk (1962), woonachtig in Heemskerk (NH), is een oude bekende bij Fotoclub Zwijndrecht. Hij is er jaren lang lid geweest en er zelfs enkele jaren voorzitter geweest. Sinds een paar jaar is hij verhuisd naar Noord-Holland en daar lid geworden van Fotokring Polderlicht.

Aanleiding voor deze expositie zijn de resultaten van een lang gekoesterde wens zijn werk en fotografie te combineren. Jarenlang was Rotterdam Centraal Station de standplaats voor de fotograferende treinmachinist.

I never think about Wabi Sabi

Datum
: 1 t/m 31 december 2017
Locatie
: Den Haag NL

De gevolgen van de tsunami die in 2011 in Japan zowel fysieke als mentale schade aandeed, zijn nog steeds aanwezig in de noord-oostelijke regio, genaamd Tōhoku. De getroffen dorpen en steden zijn niet alleen bezig met de wederopbouw, maar ook met de bouw van preventieve fortificaties langs het water. De tot 12-meter hoge betonnen muren moeten de inwoners beschermen tegen toekomstige natuurrampen. Echter vormen de bouwwerken niet alleen een bescherming, maar ook een scheiding tussen mens en natuur.

The Immortals of a City

Datum
: 8 t/m 23 december 2017
Datum
: 2 en 3 januari 2018
Locatie
: Brussel BE

Paris would not be the same without the Eiffel Tower; we identify the Little Mermaid with the port city Copenhagen; and Manneken Pis inevitably reminds us of Brussels… Such famous landmarks are also known as urban sculptures; they are characteristic symbols of a city and an essential testimony of its cultural history.

Urban sculptures highlight a city’s unique identity, and can leave a strong impression on people’s perception of a place. Not only do they contribute to a city’s cultural landscape, but they also serve as a souvenir for future generations.

Kerststalletjes in het Schoutenhuis

Datum
: 8 december 2017 t/m 5 januari 2018
Locatie
: Alphen aan den Rijn NL

Traditiegetrouw staat de laatste expositie van het jaar in het Schoutenhuis in het teken van kerstmis. In het verleden werden bijvoorbeeld foto's getoond van Kerstengelen, besneeuwde landschappen, een variatie aan kerstballen of van diverse kerstartikelen. Dit jaar foto's van kerststalletjes uit diverse delen van de wereld. Zo zijn er foto's te zien van kleine stalletjes uit Mexico, Guatemala en Frankrijk, maar ook van puur Nederlandse stalletjes en van een levende kerststal uit het Archeon.

Recht in de ogen, Pont-à-Celles

Datum
: 7 december 2017 t/m 7 januari 2018
Locatie
: Pont-à-Celles BE

Deze tentoonstelling stelt meer dan 50 foto's van 13 grote Belgische fotoreporters tentoon en geeft mensen die overal ter wereld Mensenrechten verdedigen een gezicht: vrouwen en mannen die inbreuken op de Mensenrechten proberen te stoppen en dit soms met hun leven moeten bekopen.

'Recht in de ogen' biedt een blik op deze hoopgevers dankzij het werk van fotografen die erin geslaagd zijn deze gezichten en levensmomenten vast te leggen.

Recht in de ogen, Huy

Datum
: 7 t/m 11 december 2017
Locatie
: Huy BE

Deze tentoonstelling stelt meer dan 50 foto's van 13 grote Belgische fotoreporters tentoon en geeft mensen die overal ter wereld Mensenrechten verdedigen een gezicht: vrouwen en mannen die inbreuken op de Mensenrechten proberen te stoppen en dit soms met hun leven moeten bekopen.

'Recht in de ogen' biedt een blik op deze hoopgevers dankzij het werk van fotografen die erin geslaagd zijn deze gezichten en levensmomenten vast te leggen.

#24 - Vivo

Datum
: 7 december 2017 t/m 14 januari 2018
Locatie
: Antwerpen BE

IBASHO proudly presents the exhibition VIVO, a group show with work by the founders of the renowned Japanese photographer’s collective VIVO, Eikoh Hosoe, Kikuji Kawada, Ikko Narahara, Akira Sato, Akira Tanno and Shomei Tomatsu. Although VIVO was active only from 1959 until 1961, it culminated a movement in postwar Japanese photography called ‘the image school’ with roots dating back to the early 1950s and anticipated and profoundly influenced Japanese photographic style of the 1960s and 1970s.

Hadrien Duré

Datum
: 7 december 2017 t/m 5 januari 2018
Locatie
: Sint-Jans-Molenbeek BE

Ik heb me geëngageerd om een andere kant van Molenbeek te laten zien, de kant die misschien minder interessant is voor de kranten en andere media. Ik wilde een gewone reportage maken, over het dagelijks leven van de bewoners, met al hun culturele en sociale gewoontes.

Europalia Indonesia

Datum
: 6 t/m 23 december 2017
Locatie
: Leopoldsburg BE

In de aanloop van het festival organiseerde Europalia een fotowedstrijd over Indonesië. De deelnemers waren zeer verscheiden en kwamen uit verschillende hoeken: reizigers, Indonesië-fans, professionele en amateurfotografen. De wedstrijd kende een groot succes met 1 323 ingezonden foto’s. Een jury met professionele fotografen selecteerde 25 foto’s met deze thema’s: zeeën en oceanen, ceremonies, architectuur, flora en fauna, streetfood, families.

Mijn jaar met Daniël, Willebroek

Datum
: 6 december 2017 t/m 8 januari 2018
Locatie
: Willebroek BE

Als fotograaf vindt Chris inspiratie in de stedelijke omgeving waarin hij meestal vertoeft. Met zijn camera legt hij situaties vast die hem opvallen en zet hij zijn persoonlijke indrukken van een plaats en wat zich daar afspeelt om in beelden. Vaak zijn dat mensen onderweg. Wie die mensen zijn weet hij niet, vanwaar ze komen en waar ze naartoe gaan evenmin.
Deze op straat gemaakte beelden - een verzameling van momentopnamen, typeringen van personen in samenhang met een toevallige omgeving - werkt hij vaak af in zwart/wit.

Krottegem # city, Ternat

Datum
: 6 december 2017 t/m 8 januari 2018
Locatie
: Ternat BE

“Van Krottegem zijn”. Een vilein oordeel in het 19de-eeuwse Roeselare. Als iemand “van Krottegem was”, was iemand sjofel gekleed, een marginaal, met een platte beurs. De commercanten van ’t Oude Roeselare keken de arbeiderswijk met de nek aan. Het is een oud zeer in de stad, met de spoorweg als cicatrice.
De hernieuwing van de stationsbuurt wrikt iets los. Dat station, dat decennia lang als een korset van beton en staal de scheiding tussen Krottegem en de stad dicteerde, wordt nu een luchtige doorkijkblouse die tot flirten aanzet.