Portret

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

Over Waffenruhe en de watersnoodramp van 1953

Een keuze uit
Gepubliceerd: 21 februari 2018

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op de heruitgave van Waffenruhe van Michael Schmidt en op De ramp –  De watersnoodramp van 1953 in documentaire fotografie.

Waffenruhe

1987, twee jaar voor de Val van de Muur, verscheen het boek Waffenruhe dat een somber, duister beeld gaf van de stad Berlijn. Enerzijds waren daar de foto's van Michael Schmidt, zwaarmoedige, monumentale foto's in zwart-wit van stadslandschappen, al of niet in de omgeving van de Muur, en van stukjes natuur, heel af en toe onderbroken door portretten van mensen. Anderzijds was daar – een wel heel nadrukkelijke onderbreking van de fotoreeks – een lange tekst van regisseur en schrijver Einar Schleef: een naargeestig en beklemmend verhaal over een al wat oudere man die na zijn scheiding alleen leeft in een leeggehaald huis met als enig gezelschap het konijntje van zijn dochter.

101 Vrouwen versierd

Datum
: 4 maart t/m 27 mei 2018
Locatie
: Apeldoorn NL

Een donkerharige vrouw kijkt je indringend aan. Haar handen lijken je te willen pakken. In haar mond en tussen haar vingers een rood touwtje als ster gespannen. We zien fotograaf Maria Austria (1915-1975) uit het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van historicus Els Kloek zoals bewerkt door beeldend kunstenaar Marijke Schurink.

Retrospectieve

Datum
: 3 maart t/m 10 juni 2018
Locatie
: Antwerpen BE

Harry Gruyaert (Antwerpen, °1941) is een van ’s lands bekendste fotografen. Met deze retrospectieve schetst het FOMU een rijk en verrassend beeld van zijn oeuvre. Gruyaert is een van de pioniers van de kleurenfotografie en sinds 1982 vooraanstaand lid van het gerenommeerde fotoagentschap Magnum.

Centraal in de tentoonstelling staan zijn meest iconische beelden. Elke foto onthult een eigen, uniek universum, opgebouwd met een feilloos gevoel voor kleur, licht en compositie. Gruyaert trekt de wereld rond, voortgestuwd door een niet aflatende zoektocht naar de schoonheid van het alledaagse.

Een Ogenblik

Datum
: 25 februari t/m 25 maart 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Beide kunstenaars zoeken in hun fotografie naar de diepere betekenis achter het vastgelegde moment. Met geabstraheerde landschapsfoto’s en intieme portretten laten zij de toeschouwer voorbij het oppervlak kijken.

Wout Berger

(Ridderkerk, 1941) specialiseert zich sinds de jaren tachtig in de autonome landschapsfotografie.

De wereld door de ogen van de NAFVA

Datum
: 1 maart t/m 28 april 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Nederlands Amateur Fotografen Vereniging Amsterdam (NAFVA) is 130 jaar oud en nog steeds breed gericht op elk fotografisch thema. De leden houden zich bezig met straatfotografie, portret, natuur & landschap, journalistiek, abstract en autonoom, verhalende series en nog veel meer. Ieder op zijn of haar eigen wijze. Daarom is deze expositie ook zo gevarieerd.

Milan Gies

Datum
: 24 februari t/m 11 maart 2018
Locatie
: Ede NL

Milan Gies (1977) werd geboren in Amersfoort. Na een carrière als professioneel springruiter en enkele jaren op Toneelschool de Trap, startte hij in 2005 met de vakopleiding tot fotograaf aan de Fotoacademie in Amsterdam. Hier studeerde hij in 2009 af en daarna volgden verschillende groeps- en solo-exposities, waaronder Fotofestival Naarden. Momenteel is Milan gevestigd in Amsterdam, waar hij werkt als autonoom beeldend kunstenaar, en daarnaast is hij als docent verbonden aan de Fotoacademie.

Fotografie en de tijdmachine

Datum
: 15 februari t/m 24 maart 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Fotografie is de kunst om het verleden in de toekomst te teleporteren
Mehmet Murat Ildan (Turks schrijver)

Als de Art Week Rotterdam net is afgelopen, vertrekt de kunst fotografie nog niet uit Rotterdam. In Galerie Sehnsucht in het Oude Noorden is altijd autonome fotografie van aanstormende talenten te zien.

Hellenic / Nostalgic

Datum
: 25 februari t/m 14 april 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Het is de eerste grote solo-expositie van Kim De Molenaer in Nederland. De galerie toont een selectie van zwart-wit foto’s met Griekenland als decor. De artistieke beelden weerspiegelen de schoonheid van het land door historische, mythologische of architectonische referenties.

Met de klassieke, tijdloze fotoserie 'Hellenic / Nostalgic' zinspeelt De Molenaer op een onzichtbare wereld. Daarbij heeft hij een duidelijke voorkeur voor portretfotografie, maar laat ook stranden en geënsceneerde beelden zien. Zijn streven naar perfectie staat centraal.

L'Image adolescente

Datum
: 17 en 18 februari 2018
Datum
: 23 februari t/m 1 april 2018
Locatie
: Flémalle BE

Autour de la thématique de l'adolescence, La Châtaigneraie propose de découvrir des artistes reconnus mais aussi émergents, dans une exposition qui réunit photographies, arts plastiques et vidéos.

Head On Photo Awards 2018

Datum
: 1 t/m 25 februari 2018
Locatie
: Paddington (New South Wales) AU

Head On Photo Festival, one of the leading events on the photography calendar, is calling photographers worldwide to submit work to the Head On Photo Awards 2018. The contest aims to represent a global selection of the best work from both emerging and established photographers across four categories: Portrait, Landscape, Mobile and Student. Judging is done anonymously to ensure “each work is selected solely on its merit rather than the celebrity of the photographer” say the Head On Foundation.

De sprekers op Professional Imaging 2018

Bestel hier uw beursticket

Inhoudsopgave

Op dit moment zijn de volgende sprekers bekend.

Adobe theater

Lindsay Adler, USA - Hoofdspreker
Gemmy Woud-Binnendijk, NL
Lara Zankoul, LB
Gustav Kiburg, NL
Chris Stenger, NL

Live Shoot theater

Lindsay Adler, USA - Hoofdspreker
Brendan de Clercq, NL
de Videovakvrouw, NL

Jong en Gay

Datum
: 15 februari t/m 20 mei 2018
Locatie
: Diemen NL

Hoe is het om anno nu uit de kast te komen? Fotografe Marjolein Annegarn legde jongeren tussen de 14 en 19 vast en stelde ze tegelijkertijd deze persoonlijke vraag. Het resultaat is de fototentoonstelling Jong en Gay.

Al heel jong moeten ze dealen met angst voor afwijzing, daadwerkelijke uitsluiting, problemen met familie, verlies van vrienden en vooral de worsteling om zichzelf te accepteren. Annegarn vroeg zich af hoe de nieuwe generatie hiermee omgaat.

Calcutta

Datum
: 13 februari t/m 9 maart 2018
Locatie
: Aartselaar BE

Caroline Tanghe is vooral bekend voor haar studioportretten, die sereniteit en eenvoud uitstralen.
Toen zij een internationaal congres van beroepsfotografen bijwoonde in Calcutta heeft zij er het drukke leven in de stad in kaart gebracht.
Ondergedompeld worden in de chaos en de drukte van Calcutta heeft een diepe en blijvende indruk op haar gemaakt. Naast haar ervaring in de commerciële fotografie, kreeg ze daar de kans om het dagelijkse leven in Calcutta te leren kennen en in foto’s vast te leggen.

Displaced, Evergem

Datum
: 12 februari t/m 8 maart 2018
Locatie
: Evergem-Sleidinge BE

Wanneer ze fotografeert, heeft Loes Geuens geen voorafgaande beelden in haar hoofd. Het is een intuïtieve handeling, een omarming van het onbekende, een opgaan in de schemerzone tussen beleving en realiteit. Precies daar voelt ze zich volledig vrij.

Twee jaar lang fotografeerde ze in vier leefgroepen voor kinderen en jongeren die door de jeugdrechter uit huis geplaatst zijn. Door de vele uren die ze tussen hen mocht doorbrengen, werd haar aanwezigheid vanzelfsprekend.

Underwater Photo Exhibition

Datum
: 10 februari t/m 9 maart 2018
Locatie
: Amsterdam NL

De meesten van ons grijpen naar onze broekzak, ontgrendelen onze smartphone en openen de camera app om even snel een kiekje te maken. Stel je eens voor dat je je eerst in een veel te strak wetsuit moet hijsen, een duikbril op moet zetten en je camera in een waterdichte zak moet afsluiten. Om vervolgens een plaatje te schieten. Voor Belgische fotograaf Harry Fayt is dit de dagelijkse kost!

A Muse a Day

Datum
: 28 januari t/m 28 februari 2018
Locatie
: Brugge BE

Sinds de klassieke oudheid kennen we de muze als inspiratiebron. Voor een lange tijd is ze vooral beschouwd als een passief onderwerp dat de kunstenaar inspireert tot het maken van werk. Rem van den Bosch keert in zijn foto’s terug naar de oorspronkelijke relatie: de kunstenaar die bij de muze aandringt om haar eigen verhaal te vertellen. Hij ging in 365 naaktportretten op zoek naar de hedendaagse muze. In 2015 fotografeerde hij elke dag een andere inspirerende vrouw. Sterk of kwetsbaar, levendig of verlegen.

heArt, Heist

Datum
: 9 februari t/m 6 maart 2018
Locatie
: Heist-op-den-Berg BE

‘heArt’ is een verrassende fotoreeks die focust op een bijzonder thema: orgaandonatie. Het is een selectie van beelden uit het boek van Pieter Clicteur. Liefst 61 bekende Vlamingen met het hart op de juiste plaats hebben met veel enthousiasme aan het boek meegewerkt. In hun specifieke stijl poseerden ze elk met een symbolisch kunsthart.

Een mooi staaltje kunstfotografie van een buitengewoon concept: nooit eerder werden zoveel bekende Vlamingen onder water geportretteerd én werd orgaandonatie op een dergelijke originele manier onder de aandacht gebracht.

Chocolate by Marc Lagrange

Datum
: 4 februari t/m 4 maart 2018
Locatie
: 's-Hertogenbosch NL

As of the late 1980’s Marc Lagrange devoted his life and work to the medium of photography and all who worked with him or followed his career closely know about his true passion for analog photography. As of the early 1990’s he started to work quite intensively with Polaroid film and his nudes, or portraits, as he would prefer to call them, found a more intense, more touching, more human look. The surface of these Polaroids and the longer exposure, inherent to these films, resulted in a deep and personal aesthetic quality of his photography.

Evelyn Bencicova

Datum
: 3 februari t/m 28 april 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Evelyn Bencicova is a young, upcoming photographer from Bratislava. In her relatively short career she has already worked with numerous international clients such as Gucci, Dior and Cartier as well as cultural institutions such as Kunsthalle Basel and the Slovak National Theatre. In 2016, Evelyn won the prestigious Hasselblad Masters and BronColor GenNext award.

Jong fotografiegeweld

Datum
: 3 februari t/m 18 maart 2018
Locatie
: Blankenberge BE

Deze winter wordt een platform geboden aan zeven jonge lokale creatievelingen. De combinatie van jeugdig enthousiasme en passie voor fotografie, resulteert in een gevarieerde en indrukwekkende tentoonstelling. Onze Blankenbergse zeven dompelt je onder in hun uniek kijk op de wereld. Een wereld waarin fantasie de voertaal is en fotografie de rode draad vormt.

#25 — I'm only happy when I'm naked

Datum
: 25 januari t/m 4 maart 2018
Locatie
: Antwerpen BE

Tokyo Rumando is the artist name of a young Tokyo photographer (1980) who after a career in modelling turned the camera lens on herself. In carefully crafted scenes, she not only creates imagined characters but also delves into all the existing personas in herself. According to Rumando she “is the photographer, the bystander, the performer, the theme as well as the director. Making pictures has no meaning if I cannot present the whole of my world.”

Acid Flowers

Datum
: 27 januari t/m 3 maart 2018
Locatie
: Amsterdam NL

De tentoonstelling zal middels een spectaculaire installatie een nieuwe reeks werken introduceren. Waar haar eerdere werken fotoconstructies in de geest van 17e eeuwse stillevens waren daar gaat Acid Flowers om futuristisch bloemschikken in neonlicht. Louise orkestreert wonderlijke composities van gevonden objecten waarin fotografische suggesties van beweging, schaal en vergankelijkheid feestelijk worden ontwricht.

Leven voor de fotografie

Datum
: 26 januari t/m 2 september 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Voor het eerst wordt haar omvangrijke en veelzijdige oeuvre uit de jaren 1930-1975 in onderlinge samenhang getoond. Ook de joodse aspecten van haar leven en werk krijgen nu aandacht, onder andere met een fotoserie van het verlaten en onttakelde Achterhuis uit 1954.

Maria Austria (1915-1975) kreeg haar grootste bekendheid als vernieuwend fotograaf van het experimentele en avant-gardistische theater van de jaren zestig en zeventig. Minder bekend is dat ze in de naoorlogse decennia ook talloze sociaal-documentaire reportages maakte over de wederopbouw en dat ze gespecialiseerd was in portretten.

Randy

Datum
: 26 januari t/m 13 mei 2018
Locatie
: Maastricht NL

In 2015 doorkruist portretfotografe Robin de Puy (1986) Amerika op de motor. Tijdens deze reis ontstaat er een intiem portret in tekst en beeld van zowel haarzelf als van de geportretteerden. In Ely, Nevada ziet ze Randy. Hij fietst voorbij - snel - maar in die split second dat ze hem ziet, is de beslissing gemaakt: De Puy wil weten wie dit jongetje is. Een aantal dagen later verlaat ze het stadje en dat was het - althans, dat leek zo. Eenmaal terug in Amsterdam schiet Randy af en toe door haar hoofd. Het is onmogelijk het te laten bij dat ene gemaakte beeld.

Meer dan een selfie

Datum
: 17 januari t/m 9 september 2018
Locatie
: Veendam NL

Wagenvoort (1962) houdt van de 17e eeuw, haar foto’s tonen klassieke composities en poses. Haar modellen zijn verstild, maar ook brutaal, sereen en argwanend, als beschouwer kun je er niet omheen. Wie kijkt er nu eigenlijk naar wie? De foto’s nodigen door hun complexiteit uit telkens opnieuw te kijken.

Wagenvoort werkte aanvankelijk als visagist sinds vijf jaar heeft ze zelf de fotocamera ter hand genomen. Ze kiest haar modellen en de kleding die ze dragen zorgvuldig. Natuurlijk is de visagie  belangrijk, daarnaast perfectioneert de foto’s door erop te borduren, erin te snijden en erop te plakken.

De collectie belicht

Datum
: 20 januari t/m 9 december 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Voor de tentoonstellingsreeks De collectie belicht door... heeft het Nederlands Fotomuseum de fotograaf Charlotte Dumas als gastcurator uitgenodigd om een persoonlijke keuze te maken uit de rijke museumcollectie. Dumas heeft vijftien foto's geselecteerd die haar inspireren of aan het hart gaan. Net als in haar eigen werk spreekt ook uit deze selectie haar fascinatie voor de verhouding tussen mens en dier. Er zullen onder andere foto's van Martien Coppens, Ed van der Elsken, Cas Oorthuys en Richard Tepe te zien zijn.

Unwired

Datum
: 20 januari t/m 6 mei 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Hoe voelt het om te leven zonder telefoon en wifi- verbinding, om ‘unwired’ te zijn? De tentoonstelling Unwired confronteert ons met onze smartphoneverslaving en appelleert aan een fundamentele behoefte aan mentale rust.

Voor dit project reisde Jacqueline Hassink de wereld over naar zogenaamde 'white spots', plekken waar geen bereik is. Ze fotografeerde onder andere op afgelegen plekken in Japan en IJsland.

Relating to Refugees

Datum
: 1 september 2017 t/m 31 december 2018
Locatie
: Den Haag NL

Twee zalen van het Humanity House zijn bedekt met duizenden iPhone foto’s die kunstenaar en activist Ai Weiwei maakte in vluchtelingenkampen in Duitsland, Griekenland, Turkije, Libanon, Jordanië, Israël, Gaza en Kenia. Relating to Refugees (2016) verbeeldt de enorme omvang van de huidige vluchtelingencrisis.

Tales of Adolescence

Datum
: 13 januari t/m 24 februari 2018
Locatie
: Den Haag NL

Martijn Mendel (1994) studeerde onlangs af van de gerenommeerde Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunst in Den Haag met een nominatie voor de Heden Start Prijs. Hij publiceerde een boek en verscheidene vooraanstaande galeries voegden zijn foto’s toe aan hun collecties. Zijn werk, waarin hij op nauwgezette wijze de kwetsbaarheid van adolescentie in kaart brengt, laat een bepaalde mate van volwassenheid zien die zijn leeftijd overstijgt. Zijn werk is een intiem onderzoek naar coming of age en de zoektocht naar een eigen identiteit.