Portret

Innova IFA24 210 gr/m2, prachtig fine art mat papier, voor een vriendelijke prijs

Review geschreven door: Jan R. Smit, Fine Art Printing Specialist

Inleiding

De firma Innova, begin deze eeuw gestart en geleid door een management team dat zijn sporen heeft verdiend in de vervaardiging van digitaal printpapier voor vanaf het begin van de inktjet revolutie in de 80-er jaren van de vorige eeuw. Bij hun productontwikkeling laten zij zich vooral leiden door de markt als het gaat om Fine Art papieren. Een van hun papieren in de mat fine art portfolio is IFA24.

heArt, Evergem

Datum
: 4 t/m 28 juni 2018
Locatie
: Evergem-Sleidinge BE

‘heArt’ is een verrassende fotoreeks die focust op een bijzonder thema: orgaandonatie. Het is een selectie van beelden uit het boek van Pieter Clicteur. Liefst 61 bekende Vlamingen met het hart op de juiste plaats hebben met veel enthousiasme aan het boek meegewerkt. In hun specifieke stijl poseerden ze elk met een symbolisch kunsthart.

Een mooi staaltje kunstfotografie van een buitengewoon concept: nooit eerder werden zoveel bekende Vlamingen onder water geportretteerd én werd orgaandonatie op een dergelijke originele manier onder de aandacht gebracht.

Confederate Moons

Datum
: 26 mei t/m 23 juni 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Tijdens de zomer van 2017 – die op 21 augustus werd gemarkeerd door een totale zonsverduistering – fotografeerde Gregory Halpern in de Amerikaanse staten Noord en Zuid Carolina. Hij werd vooral geprikkeld door de vraag in welke mate dit opmerkelijke hemelverschijnsel van invloed zou zijn op het leven in de tijd eraan vooraf en de dagen erna.

Gaandeweg werd het project meer en meer een meditatie op het Zuiden van de VS, over de staat van het land op dat moment, en over de dingen die ons scheiden en binden.

Ethnoscope 16, visages d'époque

Datum
: 2 t/m 30 juni 2018
Locatie
: Tournai BE

Au travers de photos de visages, cette exposition affiche la pluralité des origines et coutumes de la région et reflète une réalité évidente mais trop souvent dénigrée, celle de notre appartenance à un seul et même monde.

My Name Is Sander Dekker

Datum
: 2 t/m 30 juni 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Een gedeelte van de tentoonstelling laat foto's zien die horen bij de doorlopende serie 'The Project', terwijl een ander gedeelte bestaat uit een installatie genaamd 'TenFifteen', die is opgebouwd uit duizenden kleine foto's. De stijl van Dekker is zeer herkenbaar, te danken aan zijn werkwijze die zou kunnen worden omschreven als spontaan en speels. Tijdens de shoot weet Dekker zelf vaak niet hoe de foto's zullen worden, aangezien hij altijd probeert het onverwachte vast te leggen.

Flaming Grace

Datum
: 2 juni t/m 22 juli 2018
Locatie
: Bredevoort NL

Flaming Grace is een serie portretten van roodharige kinderen. Vele verhalen doen de ronde over mensen met het ‘rode’ MC1R-gen. Uniek zijn ze zeker. Slechts 2% van de wereldbevolking heeft van nature rood haar. Men beweert dat de roodharigen zelfs de komende 100 jaar zullen uitsterven.

De geënsceneerde portretten van de Nederlandse, Ierse en Amerikaanse kinderen zijn als serie verbonden vanwege hun fysieke kenmerken, maar Vivian Keulards wil vooral graag hun authenticiteit en individualiteit laten zien: zelfbewuste en dromerige personages.

Young & Talented

Datum
: 1 juni t/m 4 juli 2018
Locatie
: Naarden-Vesting NL

Met 'Young &  Talented' deelt de visuele verhalenverteller zijn liefde voor natuur,  klassieke muziek en jonge getalenteerde musici.

Feiko Koster brengt al tien jaar het verhaal achter artiesten in beeld en met  een selectie uit deze fotografische portfolio toont hij de kwetsbaarheid,  maar ook de trots van jonge internationale musici uit de klassieke muziek.  Door de jonge talenten te portretteren in het schitterende landschap van  Schiermonnikoog verbindt hij de schoonheid van klassieke muziek aan die van  de natuur.

The real life

Datum
: 1 juni t/m 2 september 2018
Locatie
: Willebroek BE

De ingrediënten

Wat doen mensen met hun tijd?
Hoe vullen zij deze in ?
Wie ontmoeten ze ?
Waar?

Barok Burez

Datum
: 1 juni 2018 t/m 21 april 2019
Locatie
: Antwerpen BE

Met 80 beelden en installaties brengt hij een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de stijlperiode: stillevens, portretten, landschappen en interieurs.

Het werk van Burez herken je aan de haast surrealistische kijk op vertrouwde beelden, waardoor zijn foto’s vaak tussen twee werelden lijken te zweven. In deze tentoonstelling brengt hij oude barokke aspecten op een vaak contrasterende manier samen met hedendaagse beeldelementen.

Ab Baart

Datum
: 1 juni t/m 31 augustus 2018
Locatie
: Egmond aan den Hoef NL

Ab Baart is een professioneel fotograaf met een Studio in Egmond aan den Hoef,hij is in de regio bekend door zijn veelzijdig fotografisch werk maar is ook door zijn vrije foto-projecten bekend zoals o.a. in 2009 bleek uit zijn tentoonstelling “Kleurrijke Egmonders” begeleidt door een boek met dezelfde titel. Ab is geboren in Egmond-binnen en heeft een sterke band met de 3 Egmonden die zich nooit verloochend heeft; de lokale geschiedenis van de Egmonden heeft hem altijd bezig gehouden.

Photo Club Beynois

Datum
: 1 t/m 3 juni 2018
Locatie
: Bellaire BE

Le Photo Club Beynois vous invite à son exposition annuelle. Il y en a pour tous les goûts : portraits, paysages, macro, insectes, concerts,...

Lost in Time

Datum
: 17 mei t/m 15 juni 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Annelies Damen presenteert haar nieuwste serie Lost in Time. De serie bestaat uit een aantal zwart-wit en soft colour foto's op groot formaat, geschoten in het oudste museum van Amsterdam, het ARTIS-Groote Museum. Op dit moment wordt het gebouw gerestaureerd en vernieuwd. De verkoop-expositie Lost in Time toont een samenkomst van mens en architectuur.

Fotokroniek 54

Datum
: do 7 juni 2018 20.00-22.00 uur
Locatie
: Amsterdam NL

De jonge Amsterdamse fotograaf Lois Cohen (1991) combineert graag tegenstrijdige elementen en rukt dingen uit de context om ze in een hele andere te plaatsen. Haar contrastrijke werk is gewild in de culturele sector, zo deed ze opdrachten voor o.a. het platenlabel Top Notch en magazines zoals 'Indie Magazine' en 'Glamcult'. Ook in haar autonome werk zoekt ze contrast op. Zo is het doorlopende project 'Local Angels' een ode aan excentriekelingen en brengt ze met 'Metamorphosis' vrouwelijke archetypen in beeld. Hoe speelt ze met gender, huidskleur en lichaamsbouw? En waar komt haar inspiratie vandaan?

Photos Graphiques

Datum
: 26 mei t/m 25 november 2018
Locatie
: Terhulpen BE

On connaît l'artiste peintre, dessinateur, sculpteur, affichiste… Aujourd'hui, grâce aux archives et documents légués par la famille et restés jusqu'ici dans la sphère privée, la Fondation propose de découvrir le rapport de l'artiste à la photographie.
Compagnon de route, l'objectif de Folon a capté très tôt l'ambiance de la ville et les signes emblématiques de son vocabulaire graphique : flèches, routes, visages, masques,... La photographie est omniprésente dans la construction de la pensée visuelle de l'artiste.

Beyond Time / Still

Datum
: 20 mei t/m 17 juni 2018
Locatie
: Brugge BE

Het menselijk lichaam is, naast landschappen, het onderwerp dat voortdurend terugkeert in het werk van Julie van der Vaart. Geïnspireerd door theorieën over niet-lineaire tijd, astrofysica en kwantummechanica, experimenteert ze in de donkere kamer. Voor de reeks Beyond Time verwerkte ze haar foto's handmatig met chemicaliën om lichamen te produceren die lijken op te lossen in de kosmos. Ze lijken tegelijk te verschijnen en te verdwijnen. De foto ’s blijven eeuwig drijven in de denkbeeldige tijd. Het gefotografeerde ontstijgt zichzelf omdat het gehuld is in stilte.

Architectuur en mensen

Datum
: 19 mei t/m 2 september 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Werner Mantz (1901 – 1983) wordt wereldwijd gezien als een van de belangrijkste architectuurfotografen van het Nieuwe Bouwen, de modernistische beweging in de architectuur in de jaren 1920. Minder bekend is zijn portretfotografie, waarbij het accent ligt op kinderportretten. In de tentoonstelling Architectuur en mensen worden voor de eerste keer zijn architectuurfoto’s en portretten samengebracht. Er is voor gekozen om het werk te presenteren vanuit een ongewoon perspectief; namelijk niet chronologisch, maar vanuit de vorm. Hierdoor krijg je meer inzicht in hoe Mantz als fotograaf keek en werkte.

Jansje Hals

Datum
: 18 mei t/m 18 september 2018
Locatie
: Haarlem NL

De Wereld van Jansje bestaat in mei 10 jaar. De ingang van de medewerkers ligt in de Peuzelaarsteeg, waar, volgens overlevering, ook de achterdeur van het atelier van Frans Hals op uit kwam. Om het jubileum te vieren zijn alle medewerkers individueel geportretteerd in de stijl en sfeer van Frans Hals. Daarnaast is een drietal groepsportretten (‘schuttersstukken’) gemaakt.

De Dames

Datum
: 19 t/m 21 mei 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Bij dit eerbetoon aan De Dames van Amsterdam toont Peter van der Meer een reeks portretten van oudere Amsterdamse dames. Deze dames zijn woonachtig in de Jordaan, Amsterdam Zuid en Amsterdam Zuidoost. Een ooit arm, ooit rijk en kleurrijk deel van Amsterdam. Peter werkte acht jaar aan dit project.

Peter daagt bezoekers van de expositie uit om voorbij hun eigen opvattingen en vooroordelen te kijken. 'Kun je aan de foto's zien wat de achtergrond van de dames is? Wat is hun verhaal? En zie je alleen maar verschillen

Vrouwen van Nieuw-West

Datum
: 14 mei t/m 1 juni 2018
Locatie
: Amsterdam NL

Yvonne Brandwijk (1971) is een prijswinnende fotograaf gedreven door de verhalen van mensen. Door documentaire fotografie te combineren met nieuwe technologie en storytelling brengt ze hun individuele verhalen tot leven. Yvonne studeerde aan de kunstacademie St. Joost in Breda alvorens af te reizen naar New York waar ze onder meer werkte aan Outerzones, een fotoproject over het leven in de buitenwijken van de stad. De afgelopen drie jaar werkte ze aan het bekroonde multimediaproject Future Cities waarvoor ze naar opkomende wereldsteden reisde zoals Kinshasa, Yangon, Lima, Medellín en Addis Abeba.

Le Lapin Blanc, le pont des migrants

Datum
: 17 mei t/m 17 juni 2018
Locatie
: Charleroi BE

L'exposition développera subtilement la question migratoire ainsi que l'intégration des immigrés dans la société belge par divers parallèles avec l'univers d'Alice au pays des merveilles. Le but de l'exposition est de casser les stéréotypes et les préjugés envers les personnes immigrées.

Il s'agit de la première exposition exclusive d'une collection de photos portrait et d'interviews, chargée de réalité et d'émotions.

Portraits de Colfontainois

Datum
: 18 mei t/m 13 juli 2018
Locatie
: Colfontaine BE

Dans le cadre des fêtes de la pentecôte : Portraits de Colfontainois.
Pol Bohems et ses photos à l'honneur.

FACETTEN

Datum
: 16 mei t/m 23 juni 2018
Locatie
: Enschede NL

Hartmut Springer was bezig een privécollectie Cartier sieraden te fotograferen voor een catalogus en kwam daardoor op het idee voor deze serie portretten. In zijn kennissenkring, onder anderen bij zijn collega's van de muziekschool waar hij destijds de leiding had, vond hij geschikte modellen. Hij zocht passende kleding voor de ideeën die hij in zijn hoofd had en zo kwamen de prachtige zwart-wit beelden tot stand.

Museum of Humanity

Datum
: 5 mei t/m 9 juni 2018
Locatie
: Zaandam NL

Ruben portretteerde talloze mensen in al hun eigenheid en kwetsbaarheid in veelal door oorlog of rampen getroffen gebieden in de hele wereld. De portretten tonen de mensheid in al zijn rauwheid, verdriet en uitzichtloosheid, maar tegelijkertijd laten zij schoonheid, waardigheid en hoop zien. Tijdens de expositie laat Ruben een selectie portretten zien die een verpletterende indruk op je zullen maken.

The First Ten Years

Datum
: 2 t/m 27 mei 2018
Locatie
: Groningen NL

Als ‘Een ode aan de schoonheid van de vrouw’, zo kan je de fotografie van William Aponno (44) het best omschrijven. Geïnspireerd door grootheden als Helmut Newton, Vadim Stein, Carli Hermes en Richard Avedon heeft Aponno zich een stijl eigen gemaakt die herkenbaar is, soms met een rauw randje en erotiserend, maar altijd met respect voor zijn modellen, die door Aponno op een werkelijk indrukwekkende wijze zijn vastgelegd.
Aponno weet fashion en naaktfotografie te mengen tot beelden die prikkelend zijn, maar ook in de betere fashion magazines niet zouden misstaan.

Emosong

Datum
: 28 april t/m 16 september 2018
Locatie
: Charleroi (Mont-sur-Marchienne) BE

La série Emosong de Giancarlo Romeo est née de son désir de réaliser un projet avec les résidents du centre de jour « Le Phare » au sein de l’IRSA (Institut royal pour Sourds et Aveugles) où il travaille. Une à une, ces personnes, des hommes et des femmes en situation de handicap mental, visuel, auditif et/ou moteur, ont vécu l’expérience d’un studio photo, endossant le rôle de modèle mais également celui d’assistant. Giancarlo Romeo les a invités à choisir une chanson à diffuser lors de leur passage devant l’objectif et à en citer ensuite un extrait significatif pour eux.

Big Heads

Datum
: 19 april t/m 2 september 2018
Locatie
: Rotterdam NL

Het Nederlands Fotomuseum brengt met Martin Schoeller één van de grootste portretfotografen van dit moment voor het eerst naar ons land. Schoeller brak internationaal door met de iconische portretserie Close Up, waar hij al meer dan twintig jaar lang doorlopend aan werkt. Deze serie bestaat uit van zeer dichtbij gemaakte opnamen van gezichten van bekende en minder bekende mensen. Schoeller heeft voor deze serie de groten der aarde voor zijn camera weten te krijgen, waaronder George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama en Mark Zuckerberg.

Capturing the Emotional Body

Datum
: 4 t/m 30 mei 2018
Locatie
: Brussel BE

Barbara Vandendriessche (°1974) studeerde in 1998 af aan het RITCS als 'meester in de dramatische kunst'. Ze maakte bijna 20 jaar lang theatervoorstellingen, zowel voor jongeren als voor het avondpubliek. Naast regisseur is ze ook actief als decorontwerpster. Haar werk wordt gekenmerkt door duistere sferen en poëtische sterke beelden. Ze doceert enkele theatervakken aan de LUCA School of Arts (acteren en ensceneren) en aan het conservatorium van Antwerpen (decorontwerp).

Het nevelt hier oude wijven

Datum
: 4 t/m 27 mei 2018
Locatie
: Antwerpen (Deurne) BE

Een positief en krachtig verhaal schrijven over ‘ouder worden’, over het cijfer van je leeftijd, over je lichaam dat verandert en hoe je geest daarmee omgaat.
Dat is het uitgangspunt van een serie vrouwenportretten door fotograaf Jan Dirkx.

Vrouwen van 50+ hebben allemaal een vol parcours afgelegd, hebben min of meer vrede met hun lichaam zoals het nu is, getekend door wat geweest is: met rimpels, zware ingrepen, kwetsuren en ook veel geluk.

Displaced, Torhout

Datum
: 4 mei t/m 7 juni 2018
Locatie
: Torhout BE

Wanneer ze fotografeert, heeft Loes Geuens geen voorafgaande beelden in haar hoofd. Het is een intuïtieve handeling, een omarming van het onbekende, een opgaan in de schemerzone tussen beleving en realiteit. Precies daar voelt ze zich volledig vrij.

Twee jaar lang fotografeerde ze in vier leefgroepen voor kinderen en jongeren die door de jeugdrechter uit huis geplaatst zijn. Door de vele uren die ze tussen hen mocht doorbrengen, werd haar aanwezigheid vanzelfsprekend.

Young Americans

Datum
: 3 mei t/m 3 juni 2018
Locatie
: Hasselt BE

Fotograaf Charlie De Keersmaecker werkt voor nationale en internationale magazines en is vooral gekend voor zijn mode- en portretfotografie. Kleine en grote muzikanten stonden al voor zijn lens, waaronder Nick Cave, Brian Ferry en Courtney Barnett.

Voor dit project, dat uiteindelijk in de reeks ‘Young Americans' resulteerde, trok hij twee maanden door de States. Zijn enige plan: van NY naar LA reizen. Niet meer, niet minder. Al rondtrekkend en fotograferend raakte hij steeds meer gefascineerd door de jongerencultuur.