Bruxelles à l'ombre allemande

Jimmy Bourgeois


24 mei t/m 7 december 2014
Charleroi (Mont-sur-Marchienne) BE

gebombardeerde straat in Brussel
foto: © Jimmy Bourgeois
Brussel

Jimmy Bourgeois is slechts 21 jaar wanneer de oorlog in Europa uitbreekt. Het is via zijn fototoestel dat hij die pijnlijke momenten beleeft. Hij ontsnapt aan de censuur en kan vrijuit werken omdat hij geen deel uitmaakt van een agentschap. Hij wordt geleid door één enkel idee: beelden verzamelen, rapporteren...

Pierre Bourgeois deed aan het museum een schenking van 270 onuitgegeven negatieven van zijn vader Jimmy Bourgeois. Hieruit zijn er er een veertigtal gekozen en afgedrukt. Deze tonen de bezetting, de verwoesting en de bevrijding van Brussel.

Afgebeeld naar het leven en instinctief in beeld gebracht reflecteren de foto's van Jimmy Bourgeois de atmosfeer van die tijd. Men loopt door de Louisalaan en over de grote Brusselse boulevards die praktisch verlaten zijn, men bevindt zich te midden van de zwarte markt, in de rijen voor de bevoorrading of voor de aanplakcampagnes die de nieuwe maatregelen voor samenscholingen of de positie van de geallieerden in Europa verduidelijken. Men ontdekt verwoeste gebouwen, de defilés die uitingen zijn van machtsvertoon, de Grote Markt of het Koningsplein, de parades voor het Paleis voor Schone Kunsten, de spandoeken die een immense V op de gevels afficheren. Tenslotte bieden zich, met de jubelende massa, de dierbare ogenblikken van de Bevrijding aan.

Jimmy Bourgeois is een waardevolle getuige van die oorlog maar tevens een belangrijke fotograaf voor de Belgische fotojournalistiek. Tegen het einde van die verschrikkelijke jaren zal hij lid worden van het internationale agentschap Associated Press.

Locatie

N: Musee de la Photographie
O: di – zo 10.00-18.00 uur
A: 11 Avenue Paul Pastur
P: 6032 Charleroi (Mont-sur-Marchienne)
L: België
T: +32 71 43 58 10

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
www.jurnijkerk.com/colormanagement.html

view counter