Simplicity out of Complexity
Visual Poetry

Karel Mus

Datum
: 15 januari t/m 8 februari 2018
Locatie
: Torhout BE
bazaltplaten nog net zichtbaar aflopend in de zee
foto: © Karel Mus

Het maken van foto’s is voor Karel Mus een creatie van een nieuwe werkelijkheid en niet zozeer een registratie van de realiteit.
Door gebruik te maken van de juiste fotografische techniek en aangepaste kadrering of door bijzondere omstandigheden en het geluk te hebben op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, ontstaat visuele poëzie.
De eenvoudigste manier is een uitgekiende kadrering, want als fotograaf maak je sowieso altijd de keuze van wat je in beeld neemt en wat niet. Zo kun je van een complex ogend beeld een nieuwe sfeer creëren en een atypisch beeld maken.
Op het juiste moment op de juiste plaats zijn is echter niet alleen een kwestie van geluk. Het  vraagt soms veel discipline en een goede voorbereiding. De omstandigheden maken evenzeer deel uit van een goede voorbereiding. Mist, wind, regen en andere weersomstandigheden, kun je niet organiseren maar je kan je er wel naar schikken en plannen.

hond op mistig pad in ochtendschemering in een bos
foto: © Karel Mus

Speciale fotografische technieken zoals belichting, zeer lange sluitertijden, hoge iso waarden, beweging, enz. zorgen ervoor dat het resultaat visuele poëzie wordt. Bijvoorbeeld, door gebruik te maken van extreem lange sluitertijden, verdwijnt alle beweging. Vogels, voorbij wandelende mensen, boten, … gaan op in het beeld en zo ontstaat eenvoud en een non-conformistisch beeld. In bepaalde van deze verstilde beelden is soms een aanknopingspunt te vinden die de kijker kan leiden en zijn fantasie prikkelt.  In het extreme ontstaan als het ware alleen kleurvlakken die doen denken aan het werk van kunstschilder Mark Rothko.
Het gebruiken van fotografische architecturale regels, zoals “hou de verticalen recht” en “1-punt perspectief”, maakt dat bomenrijen als het ware transformeren in kathedralen.
Karel Mus is  burgerlijk ingenieur en eigenaar/zaakvoerder van Technolec bvba en De e-Handel bvba. Sedert juni 2015 is hij ook gediplomeerd fotograaf en ook actief als fotograaf.
Met resultaat: Lid van beroepsfotografen.be 2015, European Photographer Qualification 2015, Pop-up Galerij Aalter 2015, bijzondere vermelding European Photographer of the year in Santa Maria da Feira Portugal voor categorie Landschap 2016, Kunstzinnig Aalter 2016, Hand On Festival Brugge 2016, Bourbon Lancy Frankrijk 2016, …

www.karelmus.com

bomenrij langs een kanaal in de schemering
foto: © Karel Mus

Ook te zien

Op datumOp plaats
12 feb - 8 mrt: IeperAarschot: 15 mei - 8 jun
12 mrt - 29 mrt: MenenAartselaar: 12 jun - 29 jun
2 apr - 10 mei: WevelgemIeper: 12 feb - 8 mrt
15 mei - 8 jun: AarschotMenen: 12 mrt - 29 mrt
12 jun - 29 jun: AartselaarWevelgem: 2 apr - 10 mei

Locatie

N
Cultuurcentrum de Brouckere
ma - za 13.30-17.30 uur
ma - vr tijdens voorstelligen
za tijdens activiteiten
gesloten op zon- en feestdagen
A
Aartrijkestraat 6
P
8820 Torhout
L
België
+32-50 221 150
contact Cultuurcentrum de Brouckere
www.ccdebrouckere.be
Google Maps
view counter